banner1001
Köklü çınarımızın güzide yaprakları düştüğü Anadolu toprağını bugün de beslemeye devam ederken şimdi her zamankinden daha fazla kendilerine , fikir ve gayretlerine ihtiyaç duyulmakta .

Ordinaryüs profesör Ahmet Süheyl Ünver Hoca da bu çınarın en nadide yapraklarından sadece bir tanesi .

17 Şubat 1898 İstanbul Haseki’de bir çocuk dünyaya gelir . Babası Tırnovalı Mustafa Enver Bey , annesi Safiye Rukiye Hanım’dır .

İlk ve ortaöğreniminin ardından 1915 yılında girdiği Mekteb-i Tıbbiye’yi 1920 senesinde başarıyla bitirir . 1921-1923 yılları arasında Yenibahçe Gureba Hastahanesi’nin cildiye kliniğinde hekimlik ihtisasına başlayan Ahmet Süheyl Ünver daha sonra Haseki Hastahanesi’nin dahiliye kısmına geçer . Burada Âkil Muhtar Özden Hoca’nın asistanı olarak görev alır . Tıp tahsili sırasında  dedesi (XIX. Yüzyılın ünlü hattatlarından) Mehmed Şevki Efendi’nin konağında gelişmeye başlayan sanatçı yanını da ilerletir . Medresetü’l-Hattâtîn’de dönemin ünlü hattatları , tezhip ve ebru ustalarıyla tanışır . Değerli ustalardan gördüğü dersler sayesinde ebru ve tezhip icâzetnâmesi alır . Aynı yıllar içinde ressam Üsküdarlı Hoca Ali Rıza Bey’in kara kalem ve sulu boya resim derslerine katılır . Hocasıyla birlikte  İstanbul’un tarihi yerlerinin resimlerini yapar . Hem hekimlik hem de sanat çalışmalarını başarıyla sürdürür .1927 yılında hocası Âkil Muhtar Özden’in desteğiyle Fransa’ya gider burada da hekimlik ihtisasını tamamlar . Süheyl Hoca’nın boşa harcayacak vakti yoktur bu yüzden Bibliotheque Nationale’de Şark Yazmaları Bölümü’nde yer alan eserlerdeki tezhip ve minyatürlerden Türk süslemesinin güzide örneklerini istinsah eder . Türk-İslâm tıbbına ait yazma kitapları inceler ve onlar üzerine çalışır . 1929 yılında Türkiye’ye döndükten sonra bir süreliğine Viyana’ya gider ve buradaki Türk eserlerini araştırıp tespit ederek ülkeye geri gelir .1930 ‘ da İstanbul Dârülfünunu Tıp Fakültesi’nde akademik hayatı başlar . Emrâz-ı Dâhiliyye Kürsüsü’nde tedavi ve farmakodinami müderris muavini olur . 1933 ‘ de Tıp Tarihi Enstitüsü’nü kurar .Türk-İslâm tıp tarihi araştırmalarına yönelir .1939 ‘ da profesörlüğe  1954 ‘ te ordinaryüslüğe yükselir . Sürekli çalışmayla geçen koskoca bir ömre imza atar Ahmet Süheyl Ünver Hoca . Yurt dışı yurt içi misafir profesörlük , Tıp tarihi ve Deontoloji kürsüsü başkanlığı , kongreler , seminerler , titizlikle yazılmış  kitaplar , defterler ve bunların yanında devam eden Türk süsleme sanatı çalışmaları . Hoca 1973 yılında emekliliğe ayrıldığında bile  durup dinlenmeden  üretmeye özellikle Tıp Tarihi Enstitüsü ‘ nde ki tezhip derslerine aralıksız devam etmiş örnek yaşamıyla dolu dolu bir ömre imzasını atmıştır .14 Şubat 1986 yılında bu güzel insan İstanbul ‘ da vefat ettiğinde arkasında zengin bir ufukla hazırlanmış nadide bir arşiv bırakmıştır .

    Ahmet Süheyl Ünver Hoca ; Bilim insanı ,Türkiye ‘ de tıbbî folklorun kurucusu , araştırmacısı , uygulayıcısı , kültür ve sanat tarihçisi , ilmiyle amel eden âlim.

Bugün Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’nda ebedi istirahatgâhındadır . Mevla rahmet eyleye .

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934