banner1006


Kan şekerinin yükselmesi; karbonhidrat,protein ve yağ metabolizmasındaki anormallikler ile kategorize bir hastalıktır. Diyabetli hastalarımızda insülin ya üretilmez ya da vücut insüline yanıt vermez. İnsülin kullanmanıza gerek yoksa sağlıklı bir beslenme düzeniyle bunu en az düzeye indirmek mümkündür. Bir uzmana danıştığınızda ana ve ara öğünlerinizi karbonhidratı sayılı bir şekilde verecektir.

Aşağıdakilerden herhangi ikisi varsa diyabet için riskli grupta olabilirsiniz.

Vücut kütle indeksiniz>25 in üzerindeyse,(kg/cm2)
Hareketsizseniz,
Aşırı kilo alımı,
>4,5 kg'ın üzerinde çocuk doğuran kadınlar,
Kalp hastalıkları ve Hipertansiyonu olan bireyler.
Peki şeker hastası olduğunuzu nereden anlayacağız ona gelelim. Efendim en yakın sağlık kuruluşuna gidip açlık glikoz, İnsülin ve Hba1c testlerinin hepsini istemelisiniz. Özellikle aile geçmişinizde şeker hastalığı varsa Tip1 Diyabetli olma riskiniz fazladır. Ya da Tip2 olan belli bir yaştan sonra kendini gösteren şeker hastalığınız da olabilir. Veya  dikkat  edildiği takdirde bunlardan daha hafif atlatılan Gestasyonel Diyabet hastalığına da yakalanma riskiniz vardır. Hamile kadınlar da görülen bu diyabet türü dikkat edilmediği takdirde ilerde çocuk ve anne içinde risk yaratır. Hamileliğin 24-28. haftasında gidip şeker yükleme testi yaptırılmalıdır.

Peki şeker hastalarının yiyemeyeceği bir besin var mıdır onu konuşalım . Saf şeker içeren market ürünlerinden uzak durulmalıdır. Onun haricinde ana ara öğünlerinize dikkat ettiğiniz sürece yiyemeyeceğiniz bir sebze ve meyve yoktur. Nişatalı sebzeler olan patates, pişmiş havuç, bezelye ve yine nişastalılara dikkat edip nişastasız sebzeleri( salata malzemelerini) sınırsız tüketebiliriz.Ve glisemik indeksi yüksek olan pirinci 2 yemek kaşığından fazla tüketmememiz gerekmektir.

Tabağınızda karbonhidratın yanına mutlaka proteinli besin ve salatayla doldurmaya özen göstermeliyiz. Diyabette kuru baklagillerin de ekmekten sayıldığını unutmamalıyız.
Canınız tatlı istediğinde şekersiz,meyveli, hurmalı sütlü tatlıları ara öğünlerimizde tüketebilirsiniz.(Un tercihimizi tam buğday veya yulaf unu şeklinde yapmalıyız.

Merak Ettikleriniz ve sorularınız için 05070885318 numaradan ulaşabilirsiniz
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934