banner1006
Eğitim sorunlarımızı konuşmaya devam edelim. Malumunuz ülkemizde zorunlu eğitim 12 yıl. Bu süre az bir zaman değil. Eğitimde kalite tek parametre ile yakalanamaz. Eğitimin tüm enstrümanları bir arada olursa söz konusu kalite yakalanacaktır. Bu bağlamda mükemmel bir müfredat yapabilirsiniz. Lakin bu dersleri okutacak kaliteli kadrolarınız da olmalı. Mükemmel derslikler de inşâ edebilirsiniz. Binanın kalitesi eğitimin de kalitesi manasına gelmiyor her zaman.

Bir evvelki yazımızda yılların eğitimcisi bir büyüğümün okullardaki eğitim sorunlarına dair mektubuna yer vermiştim. Şimdi hocamızın dile getirdiği hususları anlatmaya devam edelim.

6- Ders anında sınıftaki bir öğrenci nöbetçi öğrenci tarafından dışarıya çağrılıyor. Öyle ki bir derste nöbetçi öğrencinin ayrı ayrı 6(altı) defa sınıfa  gelip “hocam falan öğrenci idareden isteniyor” dediğine şahit olduk. Önemsiz veya sıradan duyurular ders saati içinde yapılarak dersin akışı bozuluyor. Öyle ciddiyetsiz bir durum var ki idareci öğretmen nöbetçi öğrenci vasıtasıyla ders anında sınıftaki öğrencilerden kendisi için şarj aleti bile arattırabiliyor. Yapılacak etkinlikler için davetiye broşür gibi şeyler rahatlıkla nöbetçi öğrenci veya sınıf başkanı tarafından ders saatinde dağıtılabiliyor, hatta ders dışında imzalanabilecek önemli önemsiz bir çok resmi yazıyı, nöbetçi öğrenci ders anında sınıfa getirerek, dersin akışını aksatabiliyor. Cumartesi -Pazar günleri veya ders saatleri dışında yapılması mümkün olabilen, okulun zaman çizelgesine uygun olmayan, koordinesiz bazı etkinlikler, sınıflarda öğrenci eksikliğine neden olduğundan, müfredata uyumlu verimli ders işlenmesi mümkün olamıyor.

7- Sosyal Etkinlikler,  Whatsapp’dan okul müdürünün abartılı davetiye fotoğrafları ile çok önceden reklam edilerek, belirtilen gün geldiğinde okul sanki gayri resmi tatil havasına girerek derslerin aksamasına neden olabiliyor.

8-Öğrencilerin devam- devamsızlığına gereken titizlik gösterilmiyor. Öğrenci bazı derslere girip bazısına girmeyebiliyor. Üstelik, öğrencinin görevli olup olmadığı resmi bir yazı ile öğretmene her zaman duyurulmuyor. Öğrenci de bu durumu istismar edip dersi rahatlıkla aksatıp kütüphanede, koridorda, kantinde, bahçede çekinmeden sorumsuzca dolaşabiliyor. Öğrenci, disiplinin yetersiz olması sebebiyle derslere kitap, defter olmadan girebiliyor, derslerde uyuyabiliyor, sınıflara cep telefonu getirip dersin akışını bozmaktan çekinmiyor, hatta sınavlarda cep telefonu ile kopya çekmeye bile teşebbüs edebiliyor.

9-Sınıflardaki akıllı tahtaların kilitsiz olması, kapağının her zaman açık olması nedeniyle öğrenciler ders aralarında veya boş zamanlarda istediği gibi akıllı tahtayla oynayabiliyor.Şifre kırıcı programlarla uygun olmayan internet sitelerine girip kontrolsüz olarak öğrenci seviyesi ve psikolojisine uymayan görüntüleri izleyebiliyor. Öğrencilerin kolayca akıllı tahtalara gereksiz, zararlı programlar yüklediği için, devletin yüksek meblağlarla öğrenci yararına kullanılmak üzere istihdam ettiği, kamu malı durumundaki bu bilişim araçları idarenin yeterli ilgilenmemesi yüzünden verimli kullanılamıyor. Akıllı tahtaların gerekli temizliği ve bakımı yapılmıyor. Ders işlerken tahtada meydana gelen geç açılmalar, donmalar, önemli programların çalışmaması gibi sebeplerle bazı öğretmenler tahtaları kullanmakta sıkıntılar yaşıyor.

(Devam edecek)

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934