Yeni bir mülk sahibi olmak, kiracılıktan kurtulmak çoğu kişinin hayalleri arasında yer alır. Bütçeniz doğrultusunda yeni bir mülk almak istiyorsunuz, dişinizden tırnağınızdan artırdınız, çalıştığınız yerde fazla mesaiye kaldınız ve belki de çocuğunuzu bile istediği şeylerden mahrum ederek kısacası çeşitli zorluklara göğüs gererek para biriktirdiniz… Bu evrelerden geçtikten sonra sıra bir gayrimenkul almaya geldi. Peki bu kadar emeğin zayi olmaması için nelere dikkat etmelisiniz? Bu yazımda bunu anlattım.

Yeni bir mülk edinebilmek için;

İLK ADIMINIZ NE OLMALI..?

Eğer kredi müşterisiyseniz ilk adım toplam gelirinizin karşılığı bankadan ne kadar kredi kullanabileceğinizi öğrenmek olmalıdır. Çünkü, bankalar aylık taksitlerin maaşınızın %60’ını geçmesini istemiyor. Bugünkü güncel konut faiz oranının devlet bankalarında 1.08 olduğunu düşünürsek 2.500 TL maaş alan bir kişi ancak 85.000 TL kredi alabilir. Ancak eşiniz çalışıyorsa ya da evde sizinle birlikte yaşayan anne, baba gibi bireyler varsa o zaman kredi tutarı artabiliyor. Örneğin sizin maaşınız 2.500 TL, eşinizin maaşı 2.000 TL ise aylık 2.460 TL taksitle 165.000 TL (1.08 faiz oranında hesaplanmıştır) konut kredisi kullanmanız mümkün.
Bir de cebinizde 50.000 TL nakit olduğunu düşünerek 165.000 TL konut kredisi kullandığınızı varsayalım. 165.000 TL konut kredisi kullandığınız için tapu harcınızı minimum bu meblağ üzerinden göstermek zorundasınız. Bu işlemde toplam tapu harcı 6.600 TL + döner sermayelerdir ve yasal olarak bunu alıcı ile satıcı ortak ödemeleri gerekir. Yani ortalama 7.000 liranın 3. 500 TL’sini alıcı – 3 .500 TL’sini ise satıcı öder.

165.000 TL – 3.500 TL= 161.500+50.000 TL= 210 .000 TL değerinde bir mülk bakmaya başlayabilirsiniz. Sonrası sizin için bilindik. İnternet sitelerinden, sahibinden, emlak danışmanlık şirketlerinden, bazende mahalle mahalle gezerek telefon görüşmeleri yaparak arama işine koyulabilirsiniz. Fakat şu soruyu kendinize hiç sordunuz mu? Emlak danışmanından veya sahibinden bulduğunuz yerler ne kadar güvenilir ve bunu en iyi kim bilir? Bu sorunun cevabı sizin büyük emek harcayarak biriktirdiğiniz paranın muhafazası açısından fevkalade mühimdir.

İnsanlar hasta olduklarında gidebileceği en iyi doktorun araştırmasını yaparda neden dişinden tırnağından artırdığı para ile gayrimenkul almayı düşlerken emlak danışmanının veya sahibinin dürüstlüğünü araştırma gereği duymaz ve bu piyasada her emlakçıyım diyenle yola çıkar şaşırmamak elde değil doğrusu. Bu konu ile ilgili başıma gelen bir hadiseyi sizlerle paylaşmam mevzunun daha iyi anlaşılması açısından faydalı olacaktır.

Bir gün satıcı bir müşterim Gebze bölgesinde müstakil 4 katlı 40 yaşında bir binasının olduğunu ve bunu satmak istediğini söyleyerek bize müracaat etti. Kendisinden bu binanın sahibi olduğuna dair tapu yapı ruhsatı vb. evrakları istedim. Fakat müşterim yapının tapusunun olmadığını ve burasının 2B arazisi olduğunu beyan etti. Bende bunun üzerine 2B arazisi ise belediyede 2B taksitlerini ödediğine dair evrakları getirmesini rica ettim. Fakat ne hikmetse o evrakı kaybettiğini ve elinde sadece evin vergisini ödediğine dair bir belge olduğunu söyledi. Bende hiç olmazsa o belgeyi getirmesini söyledim. Evrak üzerindeki paydaşlık numarasıyla belediyeye giderek şahsına ait 2B arazisi olduğunu iddia eden bir müşterimizin evrakını kaybettiğini ve bu paydaşlık numarası ile ne yapabiliriz diye sordum. Belediyedeki memur arkadaş söz konusu kayıtlı yerin devletin orman arazisinde bulunduğunu ve bu vatandaşın üzerine kayıtlı 2B arazisinin olmadığını ifade etti. Artık görünen köyde kılavuza gerek kalmamıştı, zira satıcı müşterimizin kendisine yalancılık konusunda ortaklık yapacak bir emlakçı aradığı netleşmişti. Burayı bir kişi es kaza aldı diyelim. Başına gelecek en büyük sorunlardan birisi şu ki; devlet arazisine yapılan bir bina belediye tarafından sorgusuz sualsiz yıkılır. Yaşanılan bu olay üzerine kendisine yardımcı olamayacağımızın bilgisini vererek, yaptığı yanlışlığın çok büyük problemlere yol açacağını söyledim.

Bu olay bize gösteriyor ki her emlakçı emlak danışmanı değil, her mülk sahibi de dürüst değil. Bu durumların yaşanmaması adına size nacizane önerim tıpkı sağlığınızı riske atmamak adına hastaneye gittiğinizde stajyer doktordan ziyade uzman bir doktora görünmeniz gerektiğinin bilincinde olarak hareket etiiğiniz gibi emlak konusunda da araştırmacı ve seçici olmanızdır. Şayet emlak danışmanı aracılığı ile bir yer bakacaksanız emlak danışmanının hangi firmada olduğu? Kaç yıldır bu işi yaptığı? Bu bölgede daha önce yaptığı satış işlemlerinden alıcı-satıcı belgeleriyle referans verip veremeyeceği? Sorularına cevap arayın derim. Aksi takdirde emekleriniz bir toz bulutu gibi savrulup gidebilir ve hiçbir hukuki hak iddia edemezsiniz. Haftaya yeni yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Yasemin ÖZDOĞRU

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Nurcan Bilir 5 yıl önce

yasemin hanım çok değerli bilgiler size ve sizi bizimle buluşturan gebze gazetesi ne çok teşekkür ediyorum. kalem ve emeği̇ni̇ze sağlik.

Misafir Avatar
Ahmet Yıldırım 6 yıl önce

Mükemmel bir yorum Yasemin hanım kaleminize emeğinize sağlık . İşinizde olan üstün başarılarınızı yakınen biliyor ve tebrik ediyorum yazılarınızın ve başarılarınızın devamını diliyorum. Emlak sektörünün parlayan yıldızısınız..

Misafir Avatar
Ebru Türkmen 6 yıl önce

kalemi̇ni̇ze ve emeği̇ni̇ze sağlik teşekkürler.

banner376

banner375

banner377

banner981