banner1024
 
Gebze Organize Sanayi Bölgesi 30. Yılını kutluyor. 30 yıldır GOSB’un nerden nereye geldiğini sadece GOSB’un değil, Gebze’nin ve Türkiye’nin son 30 yılda çok önemli gelişmeler yaşadığını bir Gazeteci ve Belgeselci olarak canlı şahidiyim. 30 yıl insan ömründe gerçekten çok önemli. İnsanlar yaşadıklarını gördüklerini, not ederek gelecek kuşaklara aktarmalıdır. Bende GOSB’un 30 yıl önce nasıl kurulduğunu u tarihe not düşme adına yazmak istiyorum. 
   30.Yılını kutlayan GOSB, yönetim Kurulu başkanı Vahit Yıldırım GOSB’da insanlar birbirini tanısın, GOSB’da firması olan kuruluş sahiplerinin aileleri de birbirlerini tanısın diye bir Aile toplantısı şeklinde 2 gün sürecek bir organizasyonuna imza attı. Hafta sonu Sapanca Güral Otel’de GOSB Ailesi’ni bir araya getiriyor. Gerçekten GOSB Bölgesi’nde fabrikası olanların bir çoğu birbirini tanımıyor. Gerçekten tanımak ve bilmek gerekiyor. Büyük Yunus’un ifade ettiği gibi;
 “İlim ilim bilmektir, İlim kendi bilmektir.”

 Sözü bizler için ilke olmalıdır. Kendisini bilmeyen, çevresini tanımayan, birbirlerinden habersiz olanların çoğunlukta olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ön yargıların bilmeden suçlamaların ve düşmanlıkların önünü kesebilmek için tanımak, bilmek gerekiyor. Aslında sevmek tanımakla başlar. Sevebilmek için önce tanımak ve tanışmak gerekli. Sadece GOSB’da ki sanayiciler değil Bölgedeki tüm sanayiciler keşke birbirlerini daha iyi tanıyabilseler. Birbirlerini tanıyan sanayicilerin hem Gebze’ye hem de Kocaeli’ye çok önemli katkı ve hizmetlerinin olacağına inanıyorum. Şimdi sizleri tarih seyri içerisinde GOSB’un
30 yıl önce nasıl kurulduğu araştırma yazım ve gazetemizin arşiv haberleriylea baş başa  bırakıyorum. 

30. YILINI KUTLAYAN GOSB  NASIL KURULMUŞTUR?

Zaman hızla geçiyor, daha dün diyeceğimiz yakın geçmişte olan olaylar hepsi mazi oldu. Bir çok kurum kuruluş kişi tarihin tozlu raflarında yer almakta. Tarih sadece geçmiş değil aynı zamanda gelecek. Bir düşünürün ifadesiyle,” ne kadar çok tarihe bakarsanız o kadar çok geleceği görürsünüz” diyor. 
Kocaeli Sanayi Tarihi ile ilgili araştırmalar yapıyorum, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sanayi tarihimizin önemli noktasıdır Kocaeli. Osmanlı’da ilk kağıt fabrikası 1700’lü yıllarda İzmit’e bağlı Yalova’da kurulmuştu. Osmanlı’da ilk özel sektör 1800’lü yıllarda Gebze’ye bağlı Hereke’de kurulmuş, ilk çimento fabrikası 1910 senelerinde Gebze Eskihisar’da Aslan çimento adıyla faaliyete başlamış. 
Gebze’de ilk sanayiyi organize etmek için organize sanayi bölgesi Gebze’de kurulmuştu, GOSB’un kuruluşu dün gibi aklımda dönemin Kocaeli valisi İhsan Dede dönemin Kocaeli, Ticaret Sanayi odası başkanı Şehabettin Bilgisu dönemin arsa ofisi genel müdürün Sabih Urgan’ın Gebze Kaymakamlığında ilk OSB’nin kuruluş toplantısını yaptıkları dün gibi aklımda. Verilen mücadeleler arsanın satın alınması OSB’nin kuruluşu ve organizede yapılan faaliyetleri 1985 yılından beri gazeteci olarak takip ediyorum. 
Kocaeli sanayi tarihinde GOSB’un yeri var, bir çok ilkler OSB’de yaşandı, OSB ile ilgili arşivlerde yer alan haber küpürlerini inceleyince böyle yazı kaleme almayı tarihe not düşme adına küpürleri sizlerle paylaşmayı istiyorum. Gerçekten Gebze ve Kocaeli sanayi tarihinde GOSB’un yer var, aradan 30 yıldan fazla zaman geçmiş sanki 30 gün gibi zaman geçmiş. GOSB’un internet sayasında tarihi ile ilgili bölümden aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyorum. 


GOSB TARİHİ GEÇMİŞİ 

GOSB, 1985 yılında sanayiyi disipline edebilmek amacıyla kurulmuştur. Kuruluşunda Türkiye’de hiç uygulanmamış olan “sat-yap” modeli oluşturulmuştur. GOSB, “her şeyin devletten beklenmemesi ilkesi” ile kredi kullanılmadan, tamamen katılımcıların finansmanı ile gerçekleştirilmiştir.
Mart 1986’da ilk müteşebbis heyet toplantısını yapan GOSB, 230 hektarlık I. etap arazisinin tapularını Ekim 1986’da almıştır. 1988 yılında başladığı alt yapı inşaatlarını da, 1989 yılında tamamlayarak, bu güne kadar en kısa sürede gerçekleşen OSB olmuştur.
GOSB, kurulduğu yıllarda OSB Kanunu'nun olmaması, OSB ile ilgili bir düzenlemenin bulunmaması nedeniyle, yaşadığı sıkıntılar sonucunda elde ettiği bilgi birikimini, yeni kurulacak OSB'lerin yaşamaması için, gerek 2000 yılında yayımlanan 4562 sayılı OSB Kanunu’nun düzenlenmesi aşamasında, gerekse de daha sonraki aşamalarda önemli bir rol oynamıştır.
 
GOSB, sunduğu hizmetler ve modern alt yapısı ile gelişmiş ülkelerdeki endüstri parkları ile eş düzeydedir. Yabancı sermayenin tercih ettiği GOSB, bünyesinde teknopark kurmuş olan ilk OSB'dir. GOSB, 5.370.000m2’lik bir alanda yer almaktadır.
GOSB, yetişmiş insan gücüne ve pazara yakınlığı nedeniyle, kurulduğu günden bugüne her zaman cazibe merkezi olmuştur.GOSB, TEM otoyolunun kuzeyinde, Gebze şehir merkezine 7km, İstanbul Kadıköy’e, 55km mesafededir. Sabiha Gökçen Havalimanı, GOSB’a 15km, Derince Limanı ise, 34km uzaklıktadır. GOSB, Türkiye pazarının 2/3’ünü oluşturan Marmara Bölgesi'nin merkezindedir.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981