29 Mayıs İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü törenlerle kutlandı. Sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin birçok bölgesinde hatta Türklerin yaşadığı birçok ülkede İstanbul’un fethi ile ilgili kutlama programları yapıldı. İstanbul’un fethi sadece Türk İslam tarihi değil, Dünya tarihi için çok önemli. Bir çağın kapanıp yeni bir çağın başlaması, Doğu Roma İmparatorluğu’nun yıkılması Dünya tarihi için çok önemli.

İstanbul’un fethi törenlerinin Gebze’den başlatılması ile ilgili bugüne kadar birçok yazı kaleme aldım.

 Geçtiğimiz yıllarda Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen Hünkara Vefa Sempozyumu ve Fatih’i Anma Toplantıları, Gebze’nin Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul’un Fethi’ndeki rolü ve önemi akademik çalışmalar ile de belgelenmiş oldu. Bu sempozyumda bildiri sunan Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fahamettin Başar, çok önemli açıklamalar yapmıştı. Bizim makale ve hazırladığımız belgesellerde dile getirdiğimiz konulara bilimsel açıdan destek vermişti.

Fatih’in Hatırası Hünkar Çayırı

Gazetecilik ve belgeselcilik, doğruyu dile getirip gelecek kuşaklara belge bırakmaktır. Hünkar Çayırı’nda ilk kez geniş kapsamlı anma toplantıları 2013 yılında dönemin Gebze Belediye başkanı Adnan Köşker tarafından başlatılmış, Hünkara Vefa adı ile panel ve sempozyumlar düzenlenerek Hünkar Çayırı Türkiye gündemine gelmişti ama ne acıdır ki Adnan Köşker, Hünkar Çayırı’nın Erzincanlılar Vakfı’na satılması konusuna öncülük etmiş, eski sağlık bakanlarından Recep Akdağ’ın oğlunun düğün törenlerine tahsis etmişti.

Tuzla Belediyesi’nin Hünkar Çayırı’nın yanı başına çok katlı binlerce iş yerinden oluşan oto sanayi sitesi inşaatına izin vermesi, tarihi Hünkar Çayırı’nın yanı başından askeri kışla içinden yol açılması Fatih’e ve Hünkar Çayırı’na büyük bir saygısızlık. Tuzla Belediyesi’nin bu saygısızlığını tarih hiç bir zaman affetmeyecektir.

İstanbul’un Fethi’nde çok önemli yeri olan Fatih’in vefat ettiği Hünkar Çayırı’nın satılması Gebzelilerin tepkisi ile önlenmiş, satış son anda iptal edilmiş, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın talimatı ile Hünkar Çayırı, millet bahçesi ilan edilerek Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanları tarafından Fatih Panorama Müzesi yapılmak üzere proje başlatılmıştı. Keşke bu proje bir yarışma ile yapılsaydı.

45 yıldır bölgenin canlı şahidi olan gazeteci ve belgeselci olarak Hünkar Çayırı ile ilgili görüş öneri ve isteklerimizi Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a bir yazı ile iletmiş bulunmaktayız. Hünkar Çayırı ile ilgili tüm çalışmaları yakından takip ederek kitap ve belgesel hazırlamaya devam ediyoruz.

Kültür Bakan Yardımcısı Hünkar Çayırında

Osmanlı tarihi açısından önemli olan Hünkar Çayırı’nın satışının iptal edilmesinden sonra başlatılan tarih ve kültür projesi Hünkar Çayırı Fatih Otağı Panorama Müzesi projesi için, Kültür ve Turizm Bakan Yrd. Ahmet Misbah Demircan ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile  Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve diğer yetkililer 28 Mayıs 2020 günü Hünkar Çayırı’nda incelemelerde bulundu, proje gözden geçirildi. Bir kez daha buradan ilgili ve yetkililere, İstanbul’un Fethi’nin yıl dönümünün kutlandığı 29 Mayıs 2020 günü sesleniyor, söz konusu Hünkar Çayırı projesinin uzmanlar tarafından kamuoyu ve Kocaelililerin bilgilerine sunulmasını istiyoruz.

Araştırmacı gazeteci ve Devri Alem Belgesel TV Programı yapımcısı, Hünkar Çayırı’nın 45 yıllık canlı şahidi olarak Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a Hünkar Çayırı ile ilgili Fatih’in vefat yıl dönümü olan 3 Mayıs 2020 günü Gebze Gazetesi’nde, Belgeselcinin Not Defteri köşesinde yazdığım açık mektupla ilgili yazımı sizlerle paylaşıyorum.

http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=4197&t=makale

*****

İstanbul’un Fethi Gebze’den Başladı

Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu'nda, cihan hükümdarı, çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Dönemi tarihi gelişmeleri ve sosyal olayları Gebze'de ele alındı. Sempozyumda Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fahamettin Başar, 1329'da Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan Palekanon (Eskihisar) savaşında elde edilen zaferin İstanbul'un fethine giden başarılı yolculuğunun ilk adımı olduğunu söyledi.

İZNİK OSMANLI KUŞATMASINDA

Sempozyumda bildirimde bulunan Prof. Dr. Fahamettin Başar, "Bursa'nın fethinden sonra Orhan Bey, İznik üzerindeki baskıyı daha da artırmaya başlamıştı. Gemlik ve Yalova'nın fethiyle şehrin Bizans ile olan bağlantısını kesmişti. Osmanlının Bizans aleyhine sınırlarını genişlettiği sırada tahta yeni çıkmış olan imparator 3. Antronikos İznik'i kurtarmak arzusu ile Türklere karşı bir sefer hazırlıkları yapmaya başlamıştı.

BİZANS'A ESKİHİSAR'DA DARBE

1329 yılında Trakya'dan asker toplayan imparator ordusunu Üsküdar'a sevk etmiş daha sonra kendisi de Üsküdar'a geçip ordunun başında İznik'e gitmek üzere Gebze yolunda ilerlemeye başlamıştı. Bizans kuvvetlerinin hareketlerinden akıncıları sayesinde zamanında haberdar olan Orhan Bey, İznik surları önlerinde bir miktar kuvvetini bırakarak imparatoru karşılamak için batı yönünde hareket etmiştir. Topçular Limanı'ndan Kocaeli yarımadasına geçip Bizans ordusundan önce Eskihisar'a ulaşmış ve burada imparatorun ordusunu beklemeye başlamıştı. İki safhada gerçekleşen savaş sonunda Bizans ordusu çok ciddi kayıplar vermiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı.

ADIM ADIM FETİHE DOĞRU

Bu savaşın İstanbul'un fethindeki önemine gelirsek. Bu savaş ile birlikte Bizanslıların Türkleri Marmara bölgesinden çıkarma gayretleri neticesiz kalmıştır. Osmanlılar bu savaştan sonra Gebze, Hereke, Pendik ve Üsküdar'a kadar olan topraklara sahip olduğu gibi İznik'e dönerek bu şehirdeki kuşatmaya devam etmiş iki yılsonunda bu önemli şehri fetih etmiştir. Sonuç olarak Osmanlı'nın İstanbul'u fethine giden başarılı yolculuğunun 1329 yılında Gebze kıyısında Pelekanon'da başladığını söyleyebiliriz. Bizanslılar bu muharebeden sonra bir daha Osmanlı'ya karşı sefere çıkamamış savunmaya çekilmişlerdir" dedi.

.......................

Bu gün 29 Mayıs 2020, İstanbul’un fetih yıl dönümünde Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya’nın Fetih Marşı şiiri ile Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan İstanbul Fatih’i ile tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Ruhları için el Fatiha…

 

FETİH MARŞI

Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek;

Dağlardan çektiriler, kalyonlar çekilecek;

Kerpetenlerle surun dişleri sökülecek

 

Yürü, hâlâ ne diye oyunda oynaştasın ?

Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.!

 

Sen ne geçebilirsin yardan, anadan, serden....

Senin de destanını okuyalım ezberden...

Haberin yok gibidir taşıdığın değerden...

 

Elde sensin, dilde sen, gönüldesin baştasın...

Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.!

 

Yüzüne çarpmak gerek zamanenin fendini...

Göster : Kabaran sular nasıl yıkar bendini ?

Küçük görme, hor görme, delikanlım kendini

 

Şu kırık abideyi yükseltecek taştasın;

Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.!

 

Bu kitaplar Fatihtir, Selimdir, Süleymandır.

Şu mihrap Sinanüddin, şu minare Sinandır.

Haydi artık uyuyan destanını uyandır.!

 

Bilmem, neden gündelik işlerle telaştasın

Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın.!

 

Delikanlım, işaret aldığın gün atandan

Yürüyeceksin... Millet yürüyecek arkandan !

Sana selam getirdim Ulubatlı Hasandan ....

 

Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın;

Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.!

 

Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin !

Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın!

Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın...

 

Yürü, hâlâ ne diye kendinle savaştasın ?

Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.!

 

Arif Nihat ASYA

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981