Bilindiği üzere her yıl bir önceki sene mesken veya işyerlerinden elde edilen kira gelirleri için 1 ila 25 Mart tarihleri arasında beyan veriliyordu. Bu yıl da aynı şekilde beyan verilebilecek. Ancak 25 Mart’ın hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle bu işlem 26 Mart’a kadar yapılabilecek. 1 milyon 900 bin kişinin kira beyanı verecek olduğu Mart 2018 döneminde bazı istisnai durumlardan dolayı kira geliri beyanı vermeyecek olanlar da mevcut. Peki Kimler kira geliri beyanında bulunmayacak? Kira geliri beyanında dikkat edilmesi gereken hususlar neler? Bugünkü yazımızda bu soruların cevabını verdik.

*2017 yılı içerisinde konutundan 3.900 lira ve altında kira geliri elde eden vatandaşlar, kira geliri beyanında bulunmayacak. Bu oran yıllık toplam rakam için geçerlidir. Konutlar için ise istisna oranını kapsamaktadır. Bu hesaba göre aylık 325 lira ve daha altında kira geliri elde edenler kira beyanı vermeyecek.

*2017 yılı işyeri kiraları beyan sınırı brüt 30 bin (24 bin lira net) lira olarak tespit edilmiş olup bu oranın üzerinde işyeri kira geliri olanlar yıllık toplamı dikkate alarak beyanda bulunmaları gerekiyor.

*Basit usulde mükellef olan kiracıların işyerleri için ödedikleri yıllık toplam kira geliri için beyan sınırı 1.600 liradır. Bu rakamdan fazla kiraya verenler beyan vermek zorundadır.

*Konutunu ücretsiz olarak anne, baba, çocuklarına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edenler kira geliri beyanında bulunmayacak. Bunlardan her birinin ikametgahına birden fazla konut tahsil edilmişse bu konutların yalnız birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz.

*İkinci dereceden akrabalara herhangi bir kira bedeli olmaksızın verilen konut veya işyeri için eşdeğer kira bedeli uygulanır. Emsal kira bedeli taşınmazın değerinin yüzde 5’i dikkate alınarak beyan verilir. Örneğin 100 bin liralık gayrimenkulün emsal kira bedeli 5 bin liradır. Yıllık olarak beyanı bu rakam üzerinden verilmelidir.

*Konut veya işyeri boş kaldığında, korunması amacıyla ücretsiz olarak bir başkasının kullanımına verildiğinde beyan verilmez, emsal değer uygulaması yapılamaz.

*Yurt dışında ikamet edenler veya çalışma izni olanlar rakamına bakılmaksızın yurt içinde kazandıkları kira gelirleri için beyanname vermek zorundadır.

*Kira geliri elde edildiği döneme göre göre beyan edilir. Örneğin 2017 yılında 2 yıllık kirayı peşin alanlar, 2017 yılı kira gelirini bu yıl, 2018 yılı için aldıkları peşin kira gelirini ise 2019 yılında beyan edecekler.

* Yıl içerisinde alınmayan kira bedelleri hesaba katılmaz. Kira beyanı tahsil edilen kira rakamı üzerinden hesaplanır. Örneğin 2017 yılında kirasının sadece 6 ayını ödeyen kiracıdan tahsil edilen rakama göre beyan verilecektir. Kira bedeli ne zaman tahsil edilirse o zaman beyana dahil edilecektir.

*İş yeri kira geliri brüt 30 bin lira ve üzerinde olan kira gelirlerinden kiracının ödediği stopaj rakamı düşülerek beyan verilir. Kiracının stopajı ödeyip ödemediğine bakılmaksızın mükellef stopaj oranını kira gelirinden düşebilir. Haftaya yeni yazımızda görüşene dek hoşça kalın.

Enes Emre Öztürk

EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981