İsmail Kahraman - Türkiye’nin siyasi tarihinden ders almak
Tarih çok önemli. Tarih sadece geçmiş değil, gelecektir. Bazı düşünürler; “Tarih bir milletin bir devletin aynasıdır. O aynaya ne kadar çok bakarsak geleceğimizi o kadar çok görürüz” derler. Dünya’nın 80’e yakın ülkesinde tarih ve kültür belgeseli çeken bir gazeteci olarak tarihin ne kadar önemli olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyorum.
Bir büyük gönül sultanı ve Allah dostunun ifadesi ile “Ben talebelerime tarih ilmini okumalarını tavsiye ederim. Tarih ilmini okumak ve öğrenmek farz hecesinde vaciptir. Zira Kuran-ı Kerim’in 3/2’si tarihten bahsetmekte ve tarih anlatmaktadır” diye buyurmakta. Gerçekten Kuran-ı Kerim tarih ilmini önem vermekte, Yüce Yaradan “Siz gezmez misiniz? Gezin, eski milletlerin, eski devletlerin nasıl yıkılıp helak olduğundan ders ve ibret alın” diye buyurmakta.
TÜRKİYE’NİN SİYASİ TARİHİ
Türkiye’nin 90 yıllık siyasi tarihi ders ve ibret alınacak birçok hadise ile dolu. 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan siyasi krizler ve olaylar ne kadar ders ve ibret almamız gerektiğini göstermekte. Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğu, Kurtuluş Savaşı’nın nasıl yapıldığı, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İstiklal Mahkemeleri’nin nasıl insanları idam ettiğini, siyasi suikastlar, vefasızlıklar, yaşanan darbeler, Başbakan ve Bakanların idamları, hiç yüzünden gençlerin birbirlerini öldürmeleri, Dış güçlerin oyunu ile PKK terörüne kurban verdiğimiz on binlerce insanımız ve daha neler neler… Sanki bunlar hiç yaşanmadı gibi ders ve ibret almıyoruz. Siyasi gerginlikler sürekli gündemde, bir kısım siyasetçilerin ikbali uğruna kaybedilen canlar, yıkılan ekonomi, Türkiye’nin bozulan düzeni, gerçekten insan oturup kara kara düşünerek; Ne oluyoruz? Diye birbirimize sormamız ve yaşananları aklıselim bir şekilde yorumlamamamız gerekiyor.
SİYASETÇİLERİ TARİH AFFETMEYECEK
7 Haziran’dan sonra hükümet kurma çalışmalarını bir gazeteci ve belgesel yapımcısı olarak ibretle takip ettim. Gelinen noktada neden ve niçin hükümetin kurulmadığını sorguluyorum. Hükümetin kurulmaması yüzünden siyasi istikrarın bozulması, teröre verilen kurban ve ekonominin bozulması, Türkiye’nin fakirleşmesinin hesabını kimin vereceğini sorguluyorum. Bunların tümünün sorumlusu seçimlerden az veya çok oy alarak çıkan AK Parti Lideri Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçtaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli, HDP Lideri Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutuyorum.
Bu dört liderin sen ben yüzünden hükümeti kurmamaları, Türkiye’yi yeniden bir seçim sürecine sokmalarının tarih önünde büyük sorumluluk olduğunu hatırlatıyorum. Hükümetin kurulmaması yüzünden yaşanan tüm sorumlulukların vebal ve faturasının bu dört liderde olduğunu bu sütunlarda tarihe not düşüyorum. Gerçekten mevcut liderlerimiz çok büyük bir sorumluluk altında. Tarih önünde vicdanları ile bir gün baş başa kaldıklarında vicdan azabı çekeceklerine inanıyorum. Bu dört lider gerçekten samimi, gerçekten devlet ve millet sorumluluğu taşıyor olabilselerdi bana göre hükümet çoktan kurulur ve Türkiye bu siyasi kaostan da yara almadan geçerdi.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE TARİHİ KİTABI
Yaz ayları belgesel çekim ayıdır. Hem belgesel çekimlerimizi yapıyor hem de oğlum Ahmet Emirhan Kahraman ile kronolojik Türkiye tarihini okuyoruz. Tolga Uslubaş’ın kaleme aldığı Kronolojik Türkiye Tarihi kitabını özellikle oğlum Ahmet Emirhan Kahraman elinden bırakmıyor. Kitapta okuduğu bilgileri bana da sorarak Cumhuriyetin Kuruluşu’ndan, tek parti döneminde yaşananlar, Menderes’in idam edilişi, Demirel, İnönü, Ecevit, Türkeş, Erbakan, Çiller ve Yılmaz dönemlerinde ki siyasi gelişmeleri, 28 Şubat sürecini adeta sorgulayıcı bir tarzda okuyarak neler olup bittiğini öğrenmek için benden de bilgiler alıyor.
Gerçekten Türkiye’nin siyasi tarihi ders ve ibret alınacak birçok olaylarla dolu. Herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ederim. Özellikle bugün siyaset yapanlar ve siyasetle ilgilenenler mutlaka bu kitabı okumalılar. Türkiye’nin kronolojik tarihi ile ilgili kısa bilgiyi http://tarihenotdus.com/turk-ve-osmanli-tarihi/turkiyenin-kronolojik-tarihi/ adresli linkten okuyabilirsiniz. Kitabın takdim bölümünde şunlar yazıyor. Bugün ki yazımı kitabın takdim bölümünde yer alan şu sözlerle bitirmek istiyorum; “Geçmişten günümüze Türkiye kitabı 3 kıta üzerinde 623 yıl, 50 kadar ülkeye sahip olan yüce bir imparatorluğun bitişi ile küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin kronolojik paranoyasıdır. Kronolojik Türkiye Tarihi Ansiklopedisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu zamandan bugüne yaşanan siyasi olayları, sanatsal, felsefi, bilimsel, sosyal, dini gelişmeleri gün gün bünyesinde barındırıyor. Yapılan devrimler, TBMM alınan kararlar, çıkarılan yasalar, gündem belirleyen olaylar ve yapılan açıklamalar kronolojik bir sırada okurlarına sunuluyor.”
Evet, ders ve ibret alınacak bir kitap. Herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ediyor. Karadeniz sahillerinden tüm okurlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.