GÜNDEM Haberleri Tümü

İsmail Kahraman - Sarıkamış şehitleri anılırken Kafkas Cephesi unutulmamalı!

Aralık ayının son günleri ve ocak ayının ilk haftası Sarıkamış Şehitleri’ni anma toplantıları organize ediliyor. Bu konuda önemli etkinlikler yapılır ama işin bütünü ele alınmaz. Kafkasya Cephesi’nin bir bölümü olan Sarıkamış Şehitleri anılırken, Kafkasya Cephesi’nin en önemli dönüm noktası olan Kop Dağı savunması ve Harşit Savunması unutulur, hiç gündeme gelmez. 
Tarihimizin çok önemli dönüm noktaları vardır. Bunlardan birisi de Kafkas Cephesidir. Kafkas Cephesiyle ilgili maalesef yeterli bir çalışma yapılmamakta. Kafkas Cephesi, sadece Sarıkamış Harekatına indirgenip, Sarıkamış şehitlerini anma toplantısı ile geçiştirilmektedir. 
Sarıkamış harekatı ile ilgili bir çok etkinlikler, toplantılar organize ediliyor. Ancak, Sarıkamış harekatının mağlubiyetle sonuçlanmasından sonra yaşananlar maalesef gündeme gelmiyor. Sarıkamış da kaybedilen cephe ve Rusların işgal harekatı 5.5 ay Kop Dağı’nda, 16 ay da Harşit Vadisi’nde durduruldu. Ne Kop Dağı savunması gündeme geliyor ne de Harşit’de verilen mücadele hatırlanıyor. 
 
SARIKAMIŞ BOZGUNUNUNDA RUSLAR NEREDE DURDURULDU?
 
Kafkasya Cephesi çok geniş bir alanı kapsamakta. Doğu Karadeniz bölgesinden Giresun, Gümüşhane Doğu Anadolu Bölgesinden Erzincan, Bingöl, Muş Bölgelerini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ise Van ve Bitlis’i kapsayan çok geniş bir alan. Sarıkamış harekatı ve Sarıkamış Şehitleri anılırken, bu bölgelerde verilen Mücadele, Kafkasya Cephesi çok iyi araştırılmalı. Gençler, tarih ve kültür bilincine sahip olmalı.  Başta devletin ilgili ve yetkili kurumları olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş Sarıkamış Şehitlerini anma toplantısı için çok büyük etkinlikler organize ediyor. Bu  etkinlikler çerçevesinde çok önemli çalışmalar yapıyor. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Hiç olmazsa bu yıl Kafkasya Cephesi genel olarak ele alınmalı, Kafkasya
Cephesiyle ilgili önemli araştırmalar yapılarak Kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 

SARIKAMIŞ HAREKATI VE HARŞİT SAVUNMASI
22 Aralık Sarıkamış harekatının yıl dönümü etkinlikleri  devam ediyor. Birinci cihan harbinin Kafkas Cephesi’nin Sarıkamış bozgunundan sonra son savunma hattı Harşit Vadisidir. Sarıkamış Cephesi’nin  bozulmasından sonra   Rus orduları  Doğu’dan Erzincan ve Kuzeyden Doğu Karadeniz bölgesini işgal ederek Harşit Vadisi ve  Tirebolu’ya kadar gelmişlerdir. Tirebolu’dan  Gümüşhane’ye kadar  Harşit vadisinde  16 aya  yakın bir  mücadele olmuş ve  çok ciddi çarpışmalar yaşanmış. Harşit Savunması’nın karargah merkezi ise Giresun Espiye İlçesi Arpacık köyüdür.  Doğu Karadeniz Bölgesi’nin  vilayet merkezi olan Trabzon  işgal edildiği için, vilayet merkezi Ordu’ya taşınmıştır.
Araştırmacı gazeteci olarak 15 yıldır Sarıkamış´dan  Harşit vadisine araştırmalar yaparak  bir çok  bilgi ve  doküman  topladık.  Rusya, Azerbaycan ve Sibirya’daki esir kamplarında  çekimler  yaptık. Bunları bir belgesel haline getirdik. 

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE VEFA

Sarıkamış harekatının 99. Yıldönümünde Sarıkamış şehitleri için Kur’an hatmi okuma kampanyası başlatmıştık. 22 Aralık 1914’te başlayıp 5 ocak 1915’te sona eren ve 90 bin askerin şehit olduğu on binlerce  askerin Sibirya esir kamplarına düştüğü Sarıkamış şehitleri ile ilgili tüm okurlarımızı Kur’an hatmi okumaya ve Fatiha ile şehitlerimizi anmaya davet ediyoruz. Sarıkamış Şehitleri ile ilgili ilk ve en kapsamlı belgeseli, 2003 yılında Devri Alem Belgesel TV programı hazırladı. 2013 yılında da Sibirya bölgesine giderek Rusya’daki esir kampları ile ilgili araştırmalar yaptık.
Artvin,Rize,Trabzon bölgesindeki işgal yerlerinden kaçan sivil halk (Kadın,Çocuk ve  yaşlılar) öncelikle Giresun ve ilçelerine sığınmış. Giresun halkı  savaştan kaçan sivil halk ve muhacirlere kucak açmış. Giresun halkı  bir taraftan  Rusları Harşit’de durdurmaya çalışırken   diğer taraftan  muhacirlere sahip çıkıp onların açlık ve soğuktan ölmelerini  önlemişlerdir.

YETKİLİLERE TARİHİ GÖREV

Sarıkamış Harekatı’nın yıl dönümünü ve Şehitleri anma toplantısı organize eden İlgili ve yetkililere bir çağrımız var. Tarihimize bir bütün olarak bakmalıyız. Sarıkamış şehitleri anılırken Rusların 5.5 ay Kop Dağı’nda durdurulması ve 9 bin 700 şehit verilmesi, 16 ay Harşit Vadisi’nde durdurulması ve binlerce şehit verilmesi gündeme gelmezse Kafkasya Cephesi tam olarak anlaşılamaz. Hele Kafkasya Cephesi’nden on binlerce Mehmetçiğin Sibirya Bölgesi’ne esir olarak götürülmesi hiç konuşulmazsa büyük bir eksiklik olur. Buradan ilgili ve yetkililere çağrımız var. Kafkasya cephesi bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu zamana kadar Sarıkamış ile ilgili yazdığımız tüm yazıları www.belgeselyayincilik.com internet sitesinden okuyabilirsiniz. 

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz