banner1006

Macaristan’dan Anadolu’ya ve Gebze’den Antalya’ya 400 yıllık Yörük göçü tarihini araştırmak üzere yollardayız. Tarih; Türkçe bilgi demektir. Ne kadar çok tarih aynasına bakarsak o kadar çok geleceğimizi görürüz. Devri Alem belgesel programı www.devrialem.tv olarak tarihe not düşüp zamana noterlik yapmaya devam ediyoruz.

Gebze Yörük Türkmen Derneği’nin ev sahipliğinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün Projesi kapsamında desteklediği sosyal sorumluluk Proje kapsamında Antalya’da Belgesel çekip tarih Araştırması yapıyoruz

Antalya kültür turizm Müdürlüğü ve Antalya’da kurulu. Yörük dernekleri yetkilileri ile 400 yıl önce Gebze’den Antalya Serik, Gebiz beldesine gelen Yörüklerin izin sürerek, Gebze’deki Sığırlık Yörüklerinin tarihinde ışık tutmak için, Gebiz beldesinde tarih ve kültür araştırması yapıyoruz.

MACARİSTAN’DAN GEBZE’YE GELEN YÖRÜKLER

Yaptığımız araştırmada Kanuni Sultan Süleyman döneminde Çoban Mustafa Paşa komutasındaki ordular, Macaristan’ı Osmanlı topraklarına katmış, Bu dönemde Macaristan’a bir çok Yörük ve Türkmen yerleştirilmişti. Osmanlı, bu Bölgede zayıflayınca Türklerin önce Gebze’ye, ardından da Antalya Gebiz Bölgesine geldiğini tespit ettik

Bilindiği gibi Osmanlı, Macaristan bölgesini fetih edince Anadolu’dan Yörük ve Türkmenleri bu bölgelere götürüp iskan ederek Erdil sancağında 145 yıl hüküm sürüp yönetmişti. Macarların büyük bir kısmı kendilerini Büyük Hun İmparatorluğu döneminde Atilla ile bölgeye gelen Türklerden görüyor. Kanuni, Macaristan’ın Zigetvar kalesinde vefat eder. Ünlü Estergon kalesi Macaristan’da Tuna boylarındadır.

Macaristan’da her yıl Macar devleti desteği ile Turan Kurultayları toplanıyor. Biz Antalya’da. Oğuz Türkleri. Dernekleri. Federasyonu genel Başkanı. Mehmet. Özer. başkanlığında Gebze yörük dernekleri federasyonu ve Kocaeli kent konseyinden bir heyetle Antalya’da araştırma ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda basında yer alan haber lingimizi sizlerle paylaşıyoruz.

http://yorukkulturu.com/antalyada-yasayan-400-yillik-gebze…/

OSMANLI MACARİSTAN’DA NEDEN 145 YIL KALDI

Macaristan Cumhurbaşkanı, ''Türkler tarafından 150 yıl boyunca idare edilmemizi şans olarak tanımlıyorum. Başkası olsaydı, dilimizi ve dinimizi değiştirmemizi isteyecekti. Biz de asimile olacaktık” dedi. Bu sözler akla şu fıkrayı getiriyor: Soğuk Harb zamanında Sovyet Rusya’nın lideri olan Kruşçev, rüyasında Kanuni Sultan Süleyman’ı görmüş. Kendisine, “Siz Macaristan’da neredeyse iki asır kaldınız. Biz 10 sene bile kalmadan, halk ayaklandı. Bunu nasıl becerdiniz?” diye sormuş. Padişah tarihî bir cevap vermiş: “Biz fethettikten sonra Macaristan’ı vatan edinip oturduk. Halka Türkçeyi mecbur kılmadık. Fethettiğimiz günü sizin gibi Macar millî bayramı ilan etmedik”. (Kaynak. Prof dr. Ekrem. Buğra. Ekinci. )

Doğan Haber Ajansında Gebizli Yörüklerle ilgili yer alan Haberin Linkini sizlerle paylaşıyorum.

 

http://www.hurriyet.com.tr/…/antalya-gebizliler-kocaeli-geb… Antalya Gebizliler Kocaeli Gebzeli çıktı

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934