banner1006

Savaş rüzgârları esiyor, dünyada ve Türkiyemizde. Dünya mânen küçüldü. Dünyanın öbür ucundaki olay diğer tarafları da etkiliyor. Dünya ve insanımız düşünceli, tedirgin. Türkiyemizin ekonomik krizde olması bir yana, bir de savaştan etkilenecek diğer dünya insanlarını düşünmekten kendini alamıyor. Bu durum kendi derdini bile ikinci plâna itiyor.

     Bir de savaştan zarar görecek insanların müslüman kardeşlerimiz olması, insanımızı daha da üzüntü ve kedere boğuyor. Suçlu ya da suçluların bulunup cezalandırılmaları gerekirken, topluca bir millete ve hattâ bir çok milletlere savaş açılmak isteniyor ve hatta açılıyor!

     Ateş düştüğü yeri yakar. Zaten yıllarca savaş hâlinde bulunan Afganistan topun ilk ağzındaki ülke olmuştu. Ya insanlarının çoğu zor geçim şartları içinde kıvranan ve candan kardeş bir İslâm ülkesi olan Pakistan. Ya Özbekistan; daha yeni yeni Rus hegemonyasından kurtulmuş ve kurtulmaya çalışırken; o da hedef ülkelerden sayılmıştı!

     Bütün bunlar yetmezmiş gibi, bulanık suda balık avlamak istercesine Irak’ın da saldırıya uğraması! Türkiyemizin birazcık olsun düzeltmeye çalıştığı ikili ilişkileri ne durumlara sokmuştu. Özellikle Güneydoğu insanımızı işsiz güçsüz bırakmış; Türkiyemizin belini bükmüştü.

     Kısaca ABD’nin terörü bahane ederek bir taşla sayısız kuş vurmayı düşündüğü ortaya çıktı. Ne diyelim Allah; Türkiyemiz ve kardeş İslâm ülkelerini korusun.

     Fakat aziz dostlar! Bu şekil yazmam, sakın sizleri ümitsizliğe düşürmesin. Bizler böyle bir terör estirilsin istemeyiz. Zaten biz istemedik. Bize sorulmadı. Soruldu da yapın demedik. Keşke olmasaydı diyoruz.

     Ama bütün dünya insanlarına, bütün dünya müslümanlarına rağmen; gerçek din şuurundan yoksun bazı kişilerce gerçekleştirilen -gerçi böyle olduğu da şüpheli ya- bu olay; değil mi ki, müslüman - hristiyan halklara rağmen yapılmıştır.

     İşte bu oldu-bitti karşısında İslâmın bir hükmünü hatırlayalım. Ne diyor o hüküm: “Vâkide (olanda) hayır vardır.” Bize rağmen, istemememize, tasvip etmediğimize rağmen, doğru bulmadığımıza rağmen yine de olmuşsa; sonuç bakımından diyoruz ki: “Vakide hayır vardır.” Çünkü: Kaderin aklımız ermeyen tarafları var. İnsanlar bazen yaptıklarıyla kadere fetva verdirirler. Beklemedikleri musibetlerle karşılaşırlar.

     İşte bu durumda bize düşen; İslâmın şöyle bir hükmüne sığınmak olacaktır. Nedir o sığınılacak hüküm derseniz değerli okur? O hüküm şudur: “İnsanlar zulmeder, kader adalet.” Her olayın iki yönü var. Biri gizli, diğeri açık.

     Klâsik deyimle biri zâhirî / görünen, diğeri bâtınî / görünmeyen. Yine her olayın iki yanı var aziz dostlar! Biri Hakk’a, diğeri Halk’a bakar. Hakk’a bakan tarafını O’na bırakalım. Nasıl olsa Hakk; herkesten hakkını almasını, herkesi hesaba çekmesini, herkesten hesap sormasını bilir.

     Değil mi ki, kim zerre kadar yani toz tanesi kadar iyilik yapsa karşılığını görecek.

     Değil mi ki, kim zerre kadar yani toz tanesi kadar kötülük yapsa karşılığını görecek.

     Öyleyse ne gam? “Yaşasın zâlimler için cehennem.” diyor, ancak bu bilişle gönlümüze su serpiyor, ne gam diyoruz. Değilmi ki, zâlimin yaptığı yanına kâr kalmayacak.

     Öyleyse her şeyin Hakk’a bakan cihetini Hakk’a bırakalım. Bizler herşeyin Halk’a bakan yani bize bakan tarafına bakalım. İbret ve istenen dersi alalım. Beklenen uyanışı gösterelim.

     Evet ne demiştik? Bizleri olayların halka bakan tarafı ilgilendiriyor. İşte 11 Eylül’de ABD’de olan talihsiz terör olayının da bizi ilgilendiren yönüne bakmalı. İbret almalı, ilahî mesajı, ilahî iletiyi iyi anlamalıyız. Daha doğrusu bütün insanlık iyi anlamalı, ayağını ona göre atmalıdır.

     Aziz okur! Madem ki insanız, insanla ilgili olan hiçbir şey bize yabancı değildir. Yani insanla ilgili şeyler, bizi de ilgilendirir. İnsana yapılanlara karşı bigâne ve lâkayt kalamayız. Adam sen de diyemeyiz.

     Gerçi İslâm’da “Ancak mü’minler (inananlar) kardeştir.” hükmü varsa da, Hz. Ali’nin dediği gibi müslüman olmayanlar da, insan olarak kardeşlerimizdir. Elbette onların başlarına gelen felaketlere de insan olarak üzülmemek mümkün değil.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934