İsmail Kahraman - Darıcalılar, Darıca’nın kıymetini biliyor mu?
Kocaeli’nin 12 İlçesi arasında Darıca’nın ayrı bir yeri var. sahile en uzun kıyısı olan, en güzel sahillere sahip 2 tarihi kalesi olan tek ilçe Darıca’dır. Darıca, Bayramoğlu gibi Türkiye’nin en güzel yarım adasını sinesinde barındırıyor. Sanayi kuruluşu çok az olan, planlı ve düzenli yerleşmeye sahip tek İlçe Darıca olmasına rağmen, Darıca yeteri kadar bilinmiyor ve tanınmıyor.
Darıca kaymakamı, Darıca’yı Almanya Hannover Fuarı’nda tanıtmak için çaba sarf etmesi takdire değer bir husus. Ama öncelikle Darıca’yı Darıca halkına sevdirmeli, Darıcalı öğrencilere darıca dersini bizzat kendisi ve Sayın belediye başkanı Şükrü Karabacak vermelidir. Darıca’nın turizm değerlerinin tanıtım toplantısına katıldım. Kaymakam Beyin çabasını gördüm ve takdir ettim. Ancak, Darıca’yı Darıca halkı ve Darıca’yı yönetenler bilmediği sürece değil Almanya fuarında, dünyanın dört bir tarafında da tanıtsak bir anlamı olmaz.
Darıca ile ilgili daha önce bu köşede yer alan “Kültürler ve Gönüller diyarı vizyoner Darıca’da Devr-i Alem”başlıklı yazımı ayrıca youtube internet sitesinde yayınlanan https://www.youtube.com/watch Darıca Belgeselini tüm Darıcalıların izleyip, yorum ve düşüncelerini bizlerle paylaşmasını istiyorum. http://www.belgeselyayincilik.com/kulturler-ve-gonuller-diyari-darica linkinden Darıca ile ilgili yaptığımız araştırmayı da okyabilirsiniz.
KÜLTÜRLER VE GÖNÜLLER DİYARI DARICA
Büyük gönül sultanı Mevlana’nın “Gönül vermedikçe, Gönül Bulamazsın” sözünden ilham alarak Devr-i Alem kamaraları eşliğinde Darıca’nın kültür tarihine yolculuğa çıktık. Burası binlerce yıllık geçmişi ile tarihin, kültürün, turizmin, sanatın, ticaretin ve sanayinin yan yana boy attığı, doğu ile batı arasında bir zamanların küçük bir Anadolu sahil kasabası olan sakin ve huzurlu bir coğrafya…
İstanbul’dan Anadolu’ya giden yol güzergahında denizi, tabiatı ve insanı ile Marmara bölgesinin incisi, Kocaeli’nin şirin bir ilçesi…İstanbul’a uzaklığı 38 km olan Darıca’ya kara, demir ve deniz yolları ile ulaşılabildiği gibi, Sabiha Gökçen Havaalanı’na da çok yakın mesafede yer almakta.Tarihi kalesi, modern tatil merkezine sahip Bayramoğlu yarımadası, 16 km’lik kıyı şeridine sahip tertemiz sahili, uluslarası hayvanat bahçesi ve botanik parkı, tarihi evleri ve çınar ağaçları, parkları, sosyal tesisleri ve deniz feneri ile Darıca, geçmişin nazlı yadigarı, kültür ve turizmde geleceğin cazibe merkezi marka şehir.Bugün 150 bin nüfusa sahip olan Darıca; ismini, günümüzde bir burcu ayakta kalan Darıca Kalesi’nden almaktadır.Birçok kültürden insana ev sahipliği yapan ilçe, kültür mozaiği yönü ile de çok renkli.
DARICA EVLİYA ÇELEBİ FERMANI
Darıca yüzlerce yıl boyunca bir çok yazar ve seyyahın ilgisini de çekmiştir.Ünlü seyyahımız Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Darıca ile ilgili 400 yıl önce verilen bilgiler Darıca‘nın kültür tarihi açısından çok önemlidir.İsterseniz burada zamanı durdurup, Devr-i Alem diyelim ve gezginlerin piri Evliya Çelebi ile İzmit körfezinde Darıca’dan Diliskelesine tarih yolculuğuna çıkalım…”Darıca, İstanbul’dan seksen mil uzaklıktadır.Deniz kenarında yalçın kaya üzerinde kare şeklinde, çok büyük ve sağlam bina edilmiş, taştan, çetin bir kaledir.Limana nazır bir kapısı vardır.Askeri yoktur.Fakat içinde yirmi kadarı örtülü hane vardır.Bir camii olup çarşısı, pazarı, hamamı yoktur.
DARICA’NIN SANAYİ TARİHİNE YOLCULUK
Geçmişten günümüze ticaret ve sanayi alanında ki atılımlarla her geçen gün gücüne güç katan Darıca’nın sanayii tarihine yolculuk yapmadan geçemeyiz.Elbette bu gelişim sadece Darıca’nın değil aynı zamanda Türk sanayi tarihinin doğumunuda sağlayan önemli parametrelerdendir.Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan öyküsüyle Türk Çimento tarihinde ve beraberinde Türk Sanayi tarihinde, Aslan Çimento A.Ş’nin, yeri ve önemi hiç kuşkusuz çok büyük.
İşte böylesine mühim bir kuruluş olan Darıca ve Eskihisar Aslan Çimento Fabrikaları’nın dününe de bugününe de aşina olan, Aslan Çimento’nun ekmeği ile büyümüş olan canlı tanıklar ile konuşuyoruz.Darıca’da ilk sanayi hamlesi Aslan Çimento ile başlar.Sektörünün asırlık çınarı ve Türk çimento endüstrisinin ilk fabrikası olan Aslan Çimento, 1911 yılında Eskihisar Aslan ve Darıca Aslan adları yerli girişimciler olan Rumlar tarafından kurulur.
DARICA MARKA ŞEHİR OLURKEN
Darıca bölgesi; tarih, kültür, sanayi,spor ve turizm birikimi ile Kocaeli’nin marka değeri taşıyan ilçelerinden birisi artık. Darıca anlatılmaz yaşanır. Yaşam burada insana bir başka keyif veriyor. Gürültüden ve karmaşadan uzaklaşmak isteyenlerin dinlenebileceği ve huzur bulabileceği nadir bir güzellik panaroması.
Tatil kasabalarındaki zamanın yavaşlığı burada da hakim.Hani yolda yürüyen insanlar, belki manavdan birkaç meyve alan amcalar, elbiseleriyle rüzgara çalım atan sağlıklı teyzeler, kendi hallerinde güneşle haşır neşir gençler yaşamakta.İnsanların sakinliğini gördükçe siz de sakinleşirsiniz.Sanki geçim derdi bitmiş, artık koşmaya hiç lüzum kalmamış gibi… İşte Darıca’da da bulacağınız duygular bunlardır…
Dinlenmek demişken, yorgunluğuzu atabileceğiniz ve rahat edebileceğiniz bir tatil planı yapıyorsanız, körfez şeridi üzerinde Darıca’ya bağlı doğal güzelliğe sahip, üç burundan oluşan bir yarımada olan Bayramoğlu, tam size göre bir yer. Bayramoğlu yarım adasını hem deniz ve hemde karadan adım adım gezerek tarihe not düşüp zamana noterlik yapıyoruz.
Darıca, yeşil ve mavinin birbiri ile harman olduğu doğal güzellikler diyarı.Marmara bölgesinin en güzel yerlerinin başında gelen ve 16 km’lik kıyı şeridiyle göz dolduran Darıca sahilleri; sahip olduğu piknik alanları, parkları, kafetaryaları ve restorantları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri.Gün boyu çok hareketli olan bu sahilde yürüyüş yapan insanlar tertemiz deniz havasını ciğerlerine çekerek rahat rahat soluyorlar… Darıca sahillerinin bugünlere gelmesinde baş mimar olan ve her fırsatta “Hizmet gönül işidir” diyen Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın rolü çok büyük.