GÜNDEM Haberleri Tümü

Kocaeli’yi sevmek tanımakla başlar

Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz. Gerçekten sevgi ve saygı olması gerekir. Eskiler der ki, “Sevgi de muhtariyet, saygıda mecburiyet vardır. Kimseyi sevmek zorunda değiliz ama saygı duymamız gerekir. Aslında iki günlük fani dünyada herkesi sevmemiz gerekir. Sevebilmek için tanımak, bilmek gerekiyor. Bildiğiniz şeyleri sevebilirsiniz. Yunus Emre, “İlim ilim bilmektir. İlim kendini bilmektir” diyor. 

CANLI MAKALEDE KOCAELİYİ ANLATTIK!

www.kocaeligebze.tv adresinden yayın yapan televizyonumuzda Canlı Makale programında izleyicilerimiz ile bir araya geldik. Canlı Makale’nin konusu elbette ki Kocaeli’ydi. Programı izlemek için http://kocaeligebze.tv/v/BBoRyYSphfy adresine tıklayabilirsiniz. 

Bilmediğimiz şeyleri sevmemiz mümkün değildir. Sevmenin yolu tanımaktan geçiyor. Bilgi ve bilime önem veren bir manevi kültürün temsilcileriyiz. “Bilenle, bilmeyen hiç bir olur mu?” Diye soruyor. Acaba bilgiye ne kadar önem veriyoruz. Bugün dünyayı bilgiye sahip olanlar yönetmekte. Bilgi ve bilişim çağında bilgi kimin elindeyse dünyaya hükmediyor. İşte sanal medya, internet ve bilişim olayları. Bir tuş ile bilgiye sahip olabilirsiniz. O bilgiyi pazarlayan ülkelerde tüm dünyayı yönetmiş oluyor. 
Biz gelelim, kendi kültürümüzü, kendi değerlerimizi tanımaya. Kocaeli’de yaşıyoruz. Kocaeli’yi ne kadar tanıyor ve biliyoruz. Yıllardan beri Kocaeli’de kentlilik bilinci, kent kültürü mücadelesi veriyoruz. Her toplantıda diyoruz ki Kocaeli’de yaşamak Allah’ın bir lütfu. Hakikaten Türkiye’nin birçok bölgesinden, dünyanın belirli yerlerinden insanların gelerek toplandığı yer Kocaeli. Bugün Kocaeli’de çok uluslu 180 ülkeye ait sanayi kuruluşu var. Ama maalesef biz Kocaeli’de kente aidiyet duygusu, kent kültürü oluşturamadık. Bugün Kocaeli en yeşil illerinden birisi. İki deniz, bir göle kıyısı olan tek il. Kartepe dağları, yaylaları, bitki türü, meyve çeşitleri ve insan değerleriyle çok önemli bir yer. Ama maalesef Kocaeli’yi bilmiyor ve tanımıyoruz. Bunun için çabalar sarf ediyoruz. Mücadeleler veriyoruz. 
Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Kocaeli Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ile bir araya geldik. Sayın Valimize Kocaeli’yi anlatmaya çalıştık. Fakat gördük ki, Sayın Valimiz Kocaeli’yi bizden daha iyi biliyor ve tanıyor. Şunu diyor Sayın Vali; “Neden Kocaeli’de ve Gebze’de bulunan sanayi kuruluşlarının üst düzey yöneticileri İstanbul’a gidiyor. Araştırdım. Gebze bölgesindeki çok üst düzey sanayiciler Ataşehir’de oturuyor. Neden Ataşehir’ler burada oluşmasın. Kocaeli bölgesini yaşanılır bir kent, bu ili bilimiyle, kültürüyle, tarihi ile yaşanılabilir bir şehir olarak tanıtmak istiyoruz.” Diyor. Birçok hısım akrabalıklar meydana geliyor. Bir günde Kocaeli’yi gezme imkânımız var. Örneğin buradan hemen karşıya geçip, Karamürsel’i, Gölcük’ü ciddi şekilde gezip, Kartepe dağlarına çıkarak bir tur atılabilir. Kocaeli bugün 2 milyona yaklaşan bir nüfusa sahip. İstanbul’dan sonra en çok vergi veren bir bölge. Sayın Valimiz, yetkililer Kocaeli’de kentlilik bilinci oluşması için çaba sarf ediyor. Bizim de bu çabaya destek olmamız gerekiyor. Tüm kurum ve kuruluşları ile Kocaeli’yi sevmek tanımak ile başlar diyor, herkesi buradan Kocaeli’yi sevmeye davet ediyoruz.

KOCAELİ’DE TURİSTLİK YERLER

Kocaeli’de kentlilik bilincinin oluşması için bu kentte yaşayan herkese görev düşüyor. Kocaeli’yi tanıyalım, anlayalım ve diğer şehir ve ülkeden gelen insanlara anlatalım. Bu vesileyle Kocaeli’nin turistlik yerlerini sizlerle bu köşeden paylaşmak istiyorum.

Kocaeli, Karadeniz ve Marmara kıyısında pek çok tabiî güzelliklere ve çoğu Osmanlı devrinden kalma zengin tarihî eserlere sahiptir. 


Orhangâzi Câmii: 1355’te Şehzade Süleymân Paşa tarafından yaptırılmış olup, İzmit’in en yüksek yeri olan iç kalenin ortasındadır. 1840’da Sultan Abdülmecîd Han tarafından tamir ettirilmiştir. 
Pertev Mehmed Paşa Külliyesi: Pertev Mehmed Paşanın vasiyeti üzerine 1572’de yapılmaya başlanmış 1579’da bitirilmiştir. Orijinalliğini günümüze kadar korumuş Mimar Sinan’ın bir eseridir. Külliye, câmi, hamam, çeşme, sıbyan mektebi imâretten meydana gelmiştir. 

İmaret Câmi: Tepecik Mahallesinde olup, Mimar Sinan’ın ilk eserlerindendir. Sadece dış cephe duvarları ile minâresi ilk orijinalliğini korumaktadır. 1776 depreminde yıkılan câmi 1872’de tamir ettirilmiştir. 
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi: Gebze ilçesinde, Rumeli Beylerbeyi Çoban Mustafa Paşa tarafından 1523’te Mîmâr Sinan’a yaptırılmıştır. Külliye; câmi, türbe, medrese, imâret, kütüphâne, dârüşşifâ, tekke, kervansaraydan meydana gelmektedir. Câmi, kare planlı olup, beş yüzlü mihrabı mozaiklerle bezenmiştir. Câminin geniş bir avlusu vardır. Külliyenin diğer yapıları bu avlunun etrafında yer almaktadır.
 
Av Köşkü: Sultan Abdülazîz Han tarafından yaptırılmıştır. Küçük Saray Hünkar Köşkü adlarıyla da bilinir. 1873’te Barok stilinde yapılmıştır. İki katlı olup, cephesi tamâmen mermerlerle kaplıdır. Bir müddet Kocaeli vilâyeti konağı olarak kullanılmıştır. Şimdi müzedir. 

Saat Kulesi: İzmit mutasarrıfı Mûsâ Kâzım Bey, İkinci Abdülhamîd’in tahta çıkışının yirmi beşinci senesi anısına yaptırmıştır. Kulenin duvarları renkli mermerlerle kaplıdır. 
Kânûnî Süleymân Köprüsü: Gebze ilçesinin doğusunda Dil Deresi üzerindedir. Uzunluğu 65 m olup, üç büyük gözlüdür. Yıkılan korkulukları sonradan tâmir edilmiştir. 

ESKİ ESERLER

Nyphaion: M.S. İkinci asırda su perileri adına inşa edilen bir çeşmedir. Anadolu’da bulunan en büyük çeşmelerden biridir. Su kemerleri: Şehrin doğusunda harabe halindedir. bizans devrinden kalmadır. Şehir Surları: Bizans ve Osmanlı devrinde tamir gören bu surların kalıntıları zamanımıza ulaşabilmiştir. 

Eskihisar Kalesi: Denize hakim bir noktada yükselen tarihî kale Bizanstan kalmadır. Eski ismi “Lybissa”dır. Kartacalı Anibal’ın mezarı da buradadır. Anibal’ın mezarı: Kartacalı Komutan Anibal’ın mezarı Gebze’dedir. Augustus Tapınağı: Roma çağından kalmadır. Yenidoğan Mahalesindedir. 

MESİRE YERLERİ

Kocaeli, tabiî güzellikler yönünden zengindir. Çok sayıda mesire yeri vardır. Ormanlar ve kıyı şeridinde güzel manzaralı yerler bulunmaktadır. 
Keltepe (Kartepe): İzmit’in 38 km güneyinde Kuzuyayla yöresinde Samanlı Dağlarındadır. Tabiî kaynakları ile meşhur orman içi dinlenme yeridir. Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi buradan çok güzel görünür. 

Sapanca Gölü: Gölün bir kısmı Kocaeli sınırları içindedir. Kıyılarının manzarası çok güzeldir. İçinde tatlı su balıkları bulunur. Kenarında turistik tesisler vardır. Su sporları yapılır ve gölde sandalla gezilir. 
Karamürsel: Körfezin güney kısmındadır. Çok güzel manzaraları meyve bahçeleri, bağları ve dinlenme yerleri meşhurdur.Tabiî plajları çoktur. Akpınar Suyu meşhurdur. 
Değirmendere: Tabiî güzellikleri fındığı ile meşhurdur. Yazlık ev pansiyon ve otelleri vardır. Denizkenarı temiz ve güzel manzaralıdır. 
Bayramoğlu: Üç Burunlar denilen bir yarımada üzerindedir. Turistik tesisleri ve yazlık evleri çoktur. Birbirinden güzel çok sayıda modern ve lüks yalılar ile en lüks sayfiye yeridir. 
Kandıra: Karadeniz kıyısındaki küçük koyları kum ve deniz bakımından Türkiye’de nâdir bulunan güzellikler taşır. Deniz ve orman yanyanadır. Kerpe’de oteller, Kumcağız’da konaklama tesisleri vardır. Kerpe köyü tabiî olarak dalgalardan korunduğu için bütün yaz mevsimi boyunca ve günün her saatinde denize girilebilir. 
Hersek Gölü: Karamürsel ilçesinin batısında Hersek Burnundadır. Tabiî kumsalları ile ilgi çeken gölde balıkçılık yapılır.  Kerpe ve Kefken: Karadeniz kıyısında ormanlarla denizin kucaklaştığı çok güzel bir dinlenme yeridir. Denizi çok sığ olup, kumu güzeldir. 

İÇMELER VE KAPLICALAR

Kocaeli, şifâlı su kaynağı bakımından zengin değildir. İlde iki kaplıca vardır. 
Yeniköy Yazlık Ilıcası: İzmit’e 15 km uzaklıkta Yeniköy yakınlarındadır. Denize 3 km uzaklıkta olup, cilt hastalıklarına iyi gelir. Tesisleri yetersizdir. 
Maşukiye Şifâlı Suyu: Maşukiye köyü yakınındadır. Beton depolara alınan su fayanslarla süslü çeşmelerden akmaktadır. Cild ve mîde rahatsızlıklarına iyi gelir.



Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz