Sizi Tanıyabilir miyiz?
Begüm Arıkan. 1992 İzmit doğumluyum, Kocaeli üniversitesi beden eğitimi öğretmenliği mezunuyum. Gebze olimpik kapalı yüzme havuzunda, Denizyıldızları ve Gebze Gençler birliği yüzme kulüpleri çatısı altında yüzme antrenörlüğü yapıyorum. Aynı zamanda Deniz yıldızlarında Sualtı Hokeyi oynuyorum.
Spora Ne Zaman Başladınız?
9 yaşında başladım.
Spora Başlamanızda Kimin Etkisi Oldu?
Spor hayatıma yüzme sporuyla başladım. Yüzmeyi bıraktıktan sonra sualtı hokeyine başladım. Buraya gelmemdeki en büyük etken takım sporu yapmak istemem oldu.
Neden Bu Branşı Seçtiniz?
Yeni gelişim gösteren bir spordu, bende bu sporda yer almak istedim. birde tabi takım olmayı öğreniyorsunuz buda beni cezp etti diye biliriz.
Müsabakalara Nasıl Hazırlanırsın?
Bireysel bir spordan geldiğim için müsabakalara hazırlanmak çokta zor olmuyor diyebilirim. Ama tabi bireysel bir spor yapmıyorum bu yüzden takımımı da motive edip hazırlamam gerekebiliyor. Onlarla beraber müsabakalara daha iyi hazırlanıyoruz.
Sizce Amatör Spordaki Sorunlar Nelerdir?
Valla hangi sorunlardan başlasam bilemiyorum ama en çok sorun altyapı problemimiz sanırım. Ailelerin yeterince bilgilendirilmemesi, sporu gereksiz bir araç olarak gören ailelerimiz bile var oysaki spor çocukların kendilerini farketmelerini sağladıkları ve kendilerini keşfetmeye başladıkları tek aktiviteydi. Bunları aileleri bilgilendirerek aşılama yapmamız gerekmektedir. Ve bundan sonra en büyük problem antrenörler… Herkes antrenörlük yapamaz diye düşünüyorum. Herhangi branşın antrenörlüğünü almış biri yinede o branşın antrenörlüğünü ne kadar iyi yapabilir bunu bir düşünmek lazım. Başarılı ve iyi sporcular yetiştirmek istiyorsak herkes brnşında antrenörlük yapıp bunu en iyi sekilde geliştirmesi ve ileriye taşıması gerekmektedir. Ticaret olarak değil icraat yapan bireyler olmalıyız.
Spordaki En Büyük Hedefin Nedir?
Başarı. Başarı. Başarı. Avrupa ve Dünya şampiyonluğu hedeflerim var.
Spor dışında neler yaparsınız?
Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum. Sinemaya gitmeyi çok severim.
Sporu Bıraktıktan Sonraki Planların Nelerdir?
Antrenör olarak devam etmeyi düşünüyorum. Kendime göre birkaç planlamam var inşallah bunları hayata geçiricim.
Şampiyonluğun Getirdiği Haklarınızı Biliyor musunuz?
Evet, bu konuda bilgim var. Benim okuluma hazırlandığım dönemde beden eğitimi bölümüne yetenek sınavıyla alım yapılıyordu. Bende milli sporcu olduğum için öncelik gösterilerek milli sporcular arasında sınava girip hak kazandım. Atamaya milli sporcu olarak başvuru yaparsanız da öncelikli oluyorsunuz.
Bu Sporu Yapmak İsteyenlere Tavsiyeleriniz Nelerdir?
13 yaş üzeri yüzmeyi bilen her çocuk bu sporu yapabilir. Takım sporunu seven, yüzme sporunu seven her çocuk bize bu sporu tanıtmakta ve başarılı olmakta bizlere yardımcı olabilir. çok güzel takım arkadaşlıklarımız oluyor onları da bizlerin arasında görmek isteriz.
Sizce Başarının Sırrı Nedir?
Bizim sporda takım olabilmek, takım ruhu, aynı dili konuşmanız gerekiyor. Eğer bunlar yoksa başarı gelmez.
Genel’de sporcular Eğitim ve sporu bir arada götürmekte zorlanırlar. Siz bu sorunu nasıl aştınız ?
Beni disipline eden spordu. Eğitim hayatımda beni yönlendirende spordu. Eğitim hayatım boyunca burslu okuma imkânı buldum. Spor benim hayatımı olumlu yönde değiştirdi. Hem sporumu hemde eğitimimi bir arada çok güzel bir şekilde ilerletebildim. Ailelerin bu durumdan çekinmemesi gerekiyor. Spor çocukları disipline sokan tek araçtır.
Bu sporun kolay ve zor yanları nelerdir?
Hiçbir sporun kolay yanları yoktur. Bizim yaptığımız sporunda öyle. Dayanıklılık, kuvvet, oyun zekâsı, sürat hepsini bir arada yapıyoruz. Sanırım zor yanı bu olsa gerek.
Son Söz?
Değerlerimize sahip çıkarsak, şampiyonlarımızda o kadar çok yetişir. Amaçlarımızı, hedeflerimizi iyi bir planlama yaparak devam ettirmeliyiz. Her şey için teşekkürler.