Anneler Günü… Annelerin Bir gününü değil, 365 günü kutluyorum...
“Annenize öf bile demeyin…Cennet anaların ayağı altındadır… Ana gibi yar olmaz…Ağlarsa anam ağlar, Gerisi yalan ağlar…”
Analar evlerimizin çatısıdır…Çatı çökerse aileler dağılır. Hala, Teyze ve ablalar ana yarısıdır. Anaların yüreği yufkadır, merhametlidir.
Analar veya annelerle ilgili ne kadar çok şey yazılıp söylense de, Anaları hiç bir kelime anlatamaz.
Ana cennettir, Ana kucaktır. Ana yurt yuvadır. Ana vatandır ana okuldur, ana her şeydir. Anayı anlamak her şeyi anlamaktır.
Ana yüce Allah’ın Rahim ve Hay sıfatının dünyadaki tecellisidir.
Analarımıza en büyük değeri yüce Allah ve anası tarafından yetiştirilen Peygamberimiz vermiş.
NEDEN ANNELER GÜNÜ KUTLANIR?
Anneler günü ile ilgili yaptığım derlemeyi sizinle paylaşmadan, annem ve halamla ilgili bir kaç hatırayı paylaşmak istiyorum…
Ben şanslıyım, benim iki Annem var. Emine Anam ve beni okutup yetiştiren ana vekilim Kandaz kızı Fadime halam. Ben Fadime halamın ilgi ve desteği ile köyden büyükşehirlere gidip okuyan, ilk isimlerden birisiyim.
Giresun Espiye’deki annemi 20 gün önce ziyaret edip elini öpüp hayır duasını aldım. Ana vekilim Fadime halam ve Babam Mustafa’nın Gebze mezarlığında kabri başında, önceki gün Yasin’i Şerif ve Fatiha okudum. Bugün 100 yaşına yaklaşmış Emine anamın deyimi ile Giresun’un Espiye İlçesi Soğukpınar beldesi Dikmen köyünde Karakış ayı, yani 1 Şubat 1960 yılında üzeri toprak damlı köy evinde dünyaya gelmişim. Anamın deyimi ile Feşel, yani yaramaz bir çocukmuşum. Daha 6 aylıkken Fadime halama bağlanıp, ona ana demem İçin beni sütten kesip Safiye ablamın sırtına sararak, yaylaya halamın yanına gönderdikten sonra, bir gün boyunca sürekli ağlayıp hiç yemek yemeden mısır tarlasında ot yonmuş.
13 yaşına kadar köyde anamın ve halamın yanında kaldım. O kadar çok şeyler öğrendim ki, hayatıma hep ışık olup yol gösterdiler.
Birlikte koyun güdüp çobanlık yaptık. Mısır tarlalarında kara sapanla öküz sürüp ekin ektik. Fındık bahçelerinde fındık toplayıp yaylalarda Üstü hartamalı yayla evlerinde ninniler ve hikayeler dinledik.
Soğuk kış aylarına hazırlık yapmak İçin sırtımızda Merek, Mazı ve evlerin ambarlarına Mısır, böğülce, fındık, güllük odun Alaf taşıdık. En önemlisi onların hayır duaları ile bugünlere geldik.
Ana, hala ve baba ile geçen o güzel günler çok gerilerde kaldı. Evimizin direği Babam ve Fedakarlık, Vefa abidesi Halam rahmeti Rahman’a kavuştu. Anam duaya muhtaç.
Analar günü ile ilgili çeşitli kaynaklardan derlediğim yazıyı sizlerle paylaşırken, ebediyete intikal eden anaları rahmet ve hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum
ANNELER GÜNÜNÜN HİKAYESİ NEDİR?
Her yıl mayısın ikinci haftası kutladığımız anneler gününün hikayesi, nasıl ortaya çıktığı merak ediliyor. Peki anneler gününde sürekli duyduğumuz Anna Jarvis kim?
On üç çocuktan onuncusu olan Anna jarvis, 1 Mayıs 1984 yılında doğmuştur. Amerika'da doğan Anna Jarvis'in annesi öğretmen ve babası rahiptir. On üç çocuktan sadece dört tanesi hayatta kalmış ve bunlardan biri de Anna Jarvis'tir. Anna Jarvis'in annesi savaş karşıtı eylemlere katılan biriydi ve kadınlara nasıl çocuk yetiştireceklerini anlatan konuşmalar yapan biri. Anna Jarvis'te annesi gibi bir öğretmen oldu. Daha sonra öğretmenliği bıraktı ve kütüphaneci oldu. Evlenmedi ve çocuğu olmadı. 1905'te yaşanan bir olay sonucu Anna Jarvis dünyaya adını duyurmayı başardı. Annesi kalp rahatsızlığı nedeniyle 1905 yılında vefat etmiş. 41 yaşında annesini kaybeden Anna Jarvis, annesinin 30 yıl önce söylediği bir söz üzerine annesi için önemli bir şey yapmak istemiş ve bu anneler gününün kutlanmasını sağlamış
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Anna Jarvis'in annesinin vefatından sonra ortaya çıktığı düşünülse de anneler günü çok daha eskiye dayanmaktadır. Anna Jarvis moden anneler günü kutlamasını getirmiştir. Anneler gününün Sümerler zamanına hatta daha da eski zamanlara dayandığı söylenmektedir. Bereket ya da doğurganlığın sembolü olduğu için kadınlar sembolleştirilmiş hatta bunun için kutlamalar yapılmıştır. Bu gelenek çok çok eskiye dayanmaktadır.
DÜNYA'DA NASIL KUTLANIYOR?
Eski zamanlarda da kutlanıldığı bilinen anneler günü her ülkede farklı şekilde kutlanıyor. Geçmişten gelen gelenekle kutlanan anneler günü hristiyanların dini ritüele dönüştürdüğü bir gün olmuştur. İnsanlar aileleri ile birlikte kiliseye gitmektedir ve o gün izinli sayılırlar. Yunanistan ve Bolivya'da da farklı kutlama şekilleri olduğunu görürüz.
ANNELER GÜNÜ TÜRKİYE'DE NASIL KUTLANIYOR?
Anneler günün 1956 yılından sonra kutlanmaya başladı. Her yıl mayısın ikinci haftasına denk gelen pazar günü anneler günü kutlanmaktadır. Annelere ufak hediyelerin alındığı veya güzel sözlerin söylendiği bir gün olarak kutlanır.
ANNELER GÜNÜ HİKAYESİ
Anna Jarvis moden anneler gününü günümüze kadar getirmiştir. Annesinin,'' Bir gün birileri insanlık adına yaptığı yardımlardan dolayı unutulmaz bir anneler günüyle anılır. '' sözünü hatırlamış ve annesi vefat ettikten sonra onu unutulmaz bir şekilde anmak istemiş. Sadece annesi için değil ülkedeki anneler için kutlanması gerektiğini de düşünmüş. Annesinin kilisesi en iyi şekilde anmış ve bundan çok etkilenen Anna Jarvis yola koyulmuş. Dönemin önemli kişilerine mektuplar yazarak bunun yaygınlaşmasını ve hatta o günün tatil edilmesini istemiş. Ertesi yıl bu talebi dikkate alınmış ve daha sonra yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar başlamış. İlk kutlayan Batı Virginia oldu ve daha sonra Anneler Günü adı altında 1910 da Amerika'nın kutladığı bir gün olmayı başardı. 1915 yılında her yılın mayıs ayının ikinci haftası kutlama kararı alındı.