banner1098
TEKNOLOJİ:
OYUNA KAFA YORANIN İŞİ HAZIR!

31 Ekim 2016 Pazartesi 11:33

  Dijital oyun sektörünün son dönemde yakaladığı büyüme, beraberinde insan kaynağı sorununu getirdi. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), bu alanda yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. 

Buna göre, TOGED ve TED Üniversitesi tarafından "yazılım" ve "tasarım" alanında 2 ayrı Dijital Oyun Geliştirme Sertifika Programı düzenlenecek. 

Dijital oyun tasarımı alanında sektörün ihtiyacını karşılayacak insan kaynağını sağlamayı amaçlayan programlar, 5 Kasım'da başlayacak. Heri biri 7 hafta sürecek olan programlar, 4 ayrı modülden oluşacak ve 56 saatte tamamlanacak. 

Yazılım programına oyun programlama, grafik programlama, mobil oyun geliştirme, oyun motorları ve insan-bilgisayar etkileşimi; tasarım programına 3D modelleme ve animasyon, oyun tasarımı ve oyun grafikleri konularında kendisini geliştirmek isteyen lise mezunu ve 18 yaşını doldurmuş herkes katılabilecek. 

Başvuru sahipleri arasında programlama dili ve modelleme/animasyon yazılımı deneyimi olanlar tercih edilecek. 

Yazılım programında "Unity ile Oyun Programlama", "Grafik Programlama ve OpenGL", "Sanal Gerçeklik ve Kullanıcı Tecrübesi" modülleri; tasarım programında ise "Oyun Tasarımı", "Modelleme ve Grafik Tasarım", "Animasyon ve Ses" modülleri yer alacak. Her iki program için ortak olan "Proje" modülünde ise takımlar halinde proje gerçekleştirecek olan katılımcılar, aynı zamanda "Hukuki Konular ve Pazarlama" ve "İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı" ile ilgili seminerlere de katılacak. 

Program sonunda başarılı bulunanlar, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen İşbaşı Eğitim Programı'na katılacak. Katılımcılar, TED Üniversitesi ve TOGED tarafından sertifikalandırılacak. 

"En büyük sıkıntı yetişmiş insan kaynağı" 
TOGED Başkanı Ali Erkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyun sektörünün dünyadaki ekonomik büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 110 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. 

İŞKUR'un, düzenlenen eğitimlere katılacakların istihdamı konusunda da önemli destekler sunduğuna işaret eden Erkin, şöyle konuştu: 

"Dernek olarak sadece sertifika veren bir eğitim programı düzenlemek istemiyoruz. Yetişmiş insan kaynağını sağlamak için neler yapılabileceği konusuna odaklanıyoruz. Mesela bilgisayar programcısı dediğimizde bir doktor gibi düşündüğümüzde beyin cerrahı, kalp cerrahı, diş doktoru gibi çeşitli alt dallar var. Bunların hepsi birbirinden farklı alanlar. Bilgisayar programlamada da yapay zeka programlama, grafik programlama, arayüz programlama gibi çok çeşitli alanlar var. Bunların her biri birbirinden farklı birimler ve uzmanlıklar esasında. Biz biraz daha uzmanlaşmış bir program başlatmak istiyoruz. 

Eğitimler sonunda katılımcıların 3-4 kişilik gruplarla bir oyun yapmalarını istiyoruz. Buradan çıkan başarılı arkadaşları da sertifikalarını verip uğurlamak yerine direkt şirketlerimizde istihdam etmeyi hedefliyoruz. Şu anda derneğimize üye hangi şirketle, oyun geliştiricisiyle konuşsak mutlaka yazılımcı, grafiker ihtiyacı var." 

Sektör olarak dünya ile yarıştıklarını vurgulayan Erkin, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Satışlarımızın yüzde 98'i yurt dışına. Yurt dışıyla yarışan firmalar olarak rekabet edebilmek için sektöre katkı sağlayabilecek çalışma arkadaşlarına ihtiyacımız var. Eğitimle ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, kamu kurumları da bu yönde bize katkı sağlıyorlar. Kısa zamanda insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik adımlar atmayı hedefliyoruz. Firmalarımız sürekli büyüdüğü ve ihracatları arttığı için insan kaynağı ihtiyacımız süreklilik taşıyor. Bu nedenle insan kaynağı ihtiyacına çözüm üretmemiz ve bunları sürekli hale getirmemiz gerekiyor."
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Öğrencilerin su altı robotu birinci oldu:...
Kocaeli'de lise öğrencilerinin geliştirdiği su altı robotu, Erzurum'da düzenlenen 16. Uluslararası MEB...

Haberi Oku