- "Yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettiğimiz araçların sayısı 1,5 milyon adede ulaşacaktır"
- "Hyundai Assan olarak Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren de İran'a ihracata başlayacağız"
- "Bizler Türkiye'de ürettiğimiz araçların kalite ve marka değerini sürekli geliştirerek tüm dünyada 'Türk malı' imajını daha üst seviyelere taşıyacağız"
KOCAELİ (AA) - Hyundai Assan Başkanı Mong-Hyun Yoon, yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettikleri araç sayısının 1,5 milyon adede ulaşacağını belirterek, "Hyundai Assan olarak Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren de İran'a ihracata başlayacağız." dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kasım ayı ihracat rakamları Hyundai Assan İzmit Fabrikasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hyundai Assan Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mong-Hyun Yoon, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu ile ihracatçılar katıldı.
Törende konuşan Hyundai Assan Başkanı Mong-Hyun Yoon, tüm Kore halkının Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüğünü aktararak, 1950'de Kore Savaşı sırasında kendileri için yapılan fedakarlıktan dolayı Türkiye'ye her zaman minnet duyduklarını söyledi.
Hyundai Assan'ın 1997 yılında İzmit'te fabrika kurduktan sonra büyümesini sürdürdüğünü ve bu yıl 1 milyonuncu aracını ihraç ettiğini dile getiren Mong-Hyun, "Yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettiğimiz araçların sayısı 1,5 milyon adede ulaşacaktır. Hyundai Assan olarak Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren de İran'a ihracata başlayacağız. İleride Avustralya ve Kanada'ya kadar ihracatımızı genişletmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
Mong-Hyun, ilk ihracata başladıkları 2002 yılında 4 bin 500 araçlık ihracatı bir yılda tamamlayabildiklerini, şu anki imkanlarıyla bu rakama bir haftada ulaşabildiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"1 milyon adet ihracata ulaşmak 19 yılımızı aldı ancak ancak şimdi bu rakama 5 yılda ulaşabilecek düzeye gelmiş bulunmaktayız. Böyle bir büyümeyi gerçekleştirmemizde bize destek veren başta Türk hükümeti olmak üzere ilgili makamlara bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. Bizler Türkiye'de ürettiğimiz araçların kalite ve marka değerini sürekli geliştirerek tüm dünyada 'Türk malı' imajını daha üst seviyelere taşıyacağız."
- "Hedefleri revize ediyoruz"
TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Otomotiv Endüstrisi Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ise Hyundai'nin bugüne kadar Türkiye'ye ve otomotiv yan sanayisine çok güvendiğini söyleyerek, şirketin; işçisiyle, mühendisiyle bir aile olduğunu ve bu büyük başarının altına imza attığını ifade etti.
Otomotiv ihracatının ekonominin lokomotifi olduğuna dikkati çeken Burhanoğlu, "Geçen yıl hem üretimde hem satışta hem de ihracatta rekorlar kırdık. Bu sene rekorları yine revize ediyoruz. Yıl sonunda 1,5 milyon adetlik bir üretim, 1,2 milyon adetlik ihracat ve 23 milyar dolarlık ihracat geliri beklentimiz var." ifadelerini kullandı.
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da geçen yıl ihracatta Türkiye dördüncüsü olduklarını ve bu başarılarını bu yıl da yinelemeyi umduklarını belirterek, gelecek yıllara yönelik de yeni yatırımlarla ülkeye değer katmak için çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da ihracatın, Türkiye'nin kalkınmasının olmazsa olmazı ve ekonomik gelir kalemlerinin vazgeçilmezi olduğunu ifade etti.
İhracatın aynı zamanda dünyanın bütün ülkelerine Türk bayrağını, "Türk malı" kavramını, Türk işçisinin emeğini taşıyan çok önemli bir alan olduğunu belirten Güzeloğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin her köşesinde bu anlamda yapılan bütün çalışmalara devlet olarak en açık desteğimizi, bu konuda bize gelecek her talebi karşılayacağımızın taahhüdünü veriyoruz. Yeter ki bu ülkede taş üstüne taş konsun, yeni iş sahaları açılsın yeni ufuklar ve hedefler bu ülkeyle buluşsun."
Kocaeli Büyükşehşir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak ise Kocaeli'nin sanayide Türkiye'nin başkenti ve ihracat konusunda da Türkiye'ye önemli katkısı olan bir kent olduğunu vurgulayarak, "Biz yerel yönetim olarak, katma değeri yüksek üretimin desteklenmesi anlamında sanayicilerimizin hizmetindeyiz. Bu anlamda üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Yeter ki ülkemizin istihdamına kalkınmasına katkısı olsun." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından TİM Başkanı Büyükekşi, sanayiciye olan desteklerinden Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak'a, ihracata katkılarından dolayı da Ali Kibar'a plaket verdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 artarak 11 milyar 952 milyon dolar oldu.