Giresun Bulancak’dan İstanbul’a göç ederek iş insanı olan Necati Bay kurduğu vakıf aracılığı İle her yıl 250 Üniversite öğrencisine yıllardan beri karşılıksız burs veriyor, vakfın resmî internet sayfası http://www.necatibayvakfi.com/vakıflar
Necati Bay’ın oğlu değerli arkadaşım İsmail Bayın daveti ile Bulancak’da Azaklıoğlu ailesinin ilk geldiği bölgeler babası Necati Bay’ın ilk iş yeri açarak ticarete başladığı Dere Pazarı bölgesinde vakıf kurucusu Necati Bay’ın başarıya giden hayat hikayesini araştırdık. Necati Bay’ın hayatında önemli yeri olan Bulancak bölgesini adım adım gezerek belgesel çekimleri yaptık başta büyük oğlu Musa Bay olmak üzere Necati Bay’ın akraba arkadaş ve tanıyanlarından bilgiler aldık.
Her şeyin madde ve rant İle ölçüldüğü rant ve çıkar İçin vakıfların kurulduğu ortamda yıllar önce kurduğu vakıfla hiç kimseden bağış kabul etmeden bugüne kadar on binlerce ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisine burs veren Necati Bay vakıf konusunda örnek alınacak bir isim.
Kültür ve medeniyet tarihimizde Vakıflar çok önemlidir ilk vakfı peygamber efendimiz Medine’ye hicret ettiğinde kurmuş İslam Medeniyeti Türk tarihinde vakıflara büyük önem verilmiş vakıflar kutsal kabul edilip korunmuştur.
İlim kültür tarih ve teknoloji vakfı www.iktav.com kültür hizmeti olarak hazırlayıp birçok tv kanalında yayınlanan vakıflar tarihi ile ilgili belgesellerimizi sizlerle paylaşıyorum.
Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Kurucusu Necati Bay’ın Örnek ve mücadeleli Hayat Hikayesi
Vakfımızın kurucusu Necati Bay, 1 Mart 1933 yılında Giresun’un Bulancak ilçesine bağlı Demirci Köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Bulancak’ın ileri gelenlerinden Hoca Ruşen Efendi, annesi İstanbul Fatih Medresesi Müderrislerinden Odabaşoğlu Ahmet Efendinin kızı âlime bir insan olan Emine Hanımdır.
Necati BAY, ilk tahsilini anne ve babasının himayesinde almıştır. Kuzköy’de iki sene hafızlık eğitimi aldı. Daha sonra 1950 yılında medrese tahsilini tamamlamak için İstanbul Eyüp Camisi baş imamı Hacı Said efendinin talebesi olarak devam etti. Bir süre eğitim aldıktan sonra trafik kazası geçirerek 36 gün Balat Musevi hastanesinde tedavi oldu. Sonra tahsilini yarıda bırakarak memleketine ailesinin yanına döndü.
1953 yılında ilk eşi Saadet Hanımla evlendi. Bu evlilikten iki oğlu ve iki kızı dünyaya gelmiştir. 1955 – 1957 yılları arasında vatani görevini tamamladıktan sonra memleketine dönerek ticaret hayatına atıldı. 1976 yılının sonlarında memleketinde devam ettiği ticaret hayatını İstanbul’a taşınarak, burada çeşitli ticari araçların alım satımını yaparak, başarılı bir ticaret hayatı sürdürdü. Aynı zamanda gelirinin bir kısmını ihtiyaç sahibi ve başarılı talebelere eğitim bursu olarak vermeyi ihmal etmedi.
İstanbul’da kurulan Giresun Kalkındırma Vakfının ilk kurucularından oldu. Çeşitli vakıfların ilim irfan meclislerinde bulundu. Hep özlemini çektiği; ileride bir vakıf kurarak, özellikle memleketinde başarılı olan ancak ekonomik sebeplerden dolayı okuma imkânı olmayanlara yardımcı olmaktır.
İleride kuracağı vakfının ilk temellerini Bulancak ilçesinde bulunan arazisinin üzerine öğrenci yurt binası yaparak atmıştır. Daha sonra Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim Kültür Sosyal Yardım Vakfı’nı kurmuştur. Böylece hayalini kurumsal kimliğe büründürerek sonsuza kadar bu vakfın devam etmesi için gereken maddi varlığını vakfa tahsis etmiştir. Bu vakıf kanalı ile değişik üniversitelerin çeşitli bölümlerinde öğrenim görmekte olan, yılda ortalama 220 öğrenciye eğitim bursu vermektedir.
Azaklıoğlu Necati Bay vakfının başkanlığını Giresun başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok ilinde valilik yapan emekli valilerimizden Dursun Ali Şahin yürütmektedir.
Rusya Azakkake’den Giresun’a Azaklıoğlu
Azaklıoğlu Necati bayın ailesinin önemli bir tarihi geçmişi var vakıf kurucusu Necati Bay’ın oğlu İsmail Bay Azaklıoğluları’nın bugün Rusya topraklarında kalan Azak denizi Kerç boğazın da Azak kalesinin Fatih tarafından fethinden sonra bizzat Fatih sultan Mehmet han tarafından kale komutanı olarak İstanbul’dan gönderilen aileye mensup olduğunu söyledi.
Azakkale 1700 lü yıllarda Ruslar tarafından işgal edilince Azaklıoğulları önce Trabzon’a gelmişler , daha sonra Ordu ve Giresun bölgesine dağılmışlar.
Zaferler tarihimizde önemli yeri olan Azak bölgesi Kerç boğazı ve Azakkale ile ilgili Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgileri sizlerle paylaşıyorum
90 yaşını geçmesine rağmen halen vakfı İle bizzat yakından İlgilenen Giresun’un yetiştirdiği örnek vakıf insanı Azaklıoğlu Necati Bay vakfı kurucusu Necati Bay beye hayırlı sağlıklı uzun ömürler diliyor , Necati Bayın adının Giresun ve Bulancak’da bir cadde veya parkda yaşatılması İçin belediye başkanlarını tarihi göreve davet ederek yazımı noktalıyorum.