Özellikle Dilovası bölgesi köprünün ifade ettiği anlam çok büyük.Mahalleden beldeye beldeden ilçeye Dilovası’nın hızla gelişip büyümesi Osmangazi köprüsü ile ayrı bir değer ifade ediyor.
Osmangazi Köprüsü ile daha önceden kaleme aldığım yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
İzmit körfezi ve Osman Gazi Köprüsü
Tarih ve kültür çok önemli. Geçmişimizi bilmeden geleceğimizi tayin edemeyiz. Bu anlamda geçmişimize sahip çıkmalıyız. Geçtiğimiz gün Kocaeli tarihi günlerinden bir tanesini yaşadı. İzmit Körfezi’nde yapılan ve ilk başlarda ismine Körfez Geçiş Köprüsü ismi takılan dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü devlet erkânının katıldığı törenle açıldı. Kocaeli’nin tarih sayfalarında yerini alacak bu önemli törende Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, köprünün isminin Osmangazi olacağını açıkladı.
İzmit körfezinin incisi olan köprüye Osman Gazi isminin verilmesi oldukça doğru bir karar. Osmanlı Hanedanın kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi’ye vefa borcumuzu bu şekilde ödemiş olacağız. İzmit Körfezi’nin Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir yeri vardır. İzmit Körfezi Türkiye’nin doğal bir limanından çok kültür ve medeniyet tarihimize beşiklik etmiş bir yerdir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde İzmit Körfezi İpek Yolu ve Hicaz yolunun denizden geçiş noktasıdır. İzmit Körfezi tarih boyu doğal liman olması sebebiyle bölgenin ekonomik ve kültür hayatına büyük katkısı olmuştur. Roma ve Bizans döneminde deniz taşımacılığında önemli bir merkez olan İzmit Körfezi Osmanlı devletinin kuruluşunda da büyük rolü olmuştur.
OSMANLI TARİHİNDE İZMİT KÖRFEZİ’NİN ÖNEMİ
Bazı tarihçilere göre Osmanlı; İzmit Körfezi’nde Yalova ve Karamürsel arasındaki savaşlardan sonra devlet olarak kurulmuş. Osmanlı’nın ilk kaptanıderyası Karamürsel İzmit Körfezi’ne kurduğu tersane ile denizcilik tarihine not düşmüştür. Diliskelesi-Hersek arası İzmit Körfezi’nin geçiş noktasıdır. Evliya Çelebi’nin bu bölge ile çok önemli tespitleri vardır. İzmit Körfezi sahilindeki Gebze-Darıca-Dilovası ve Tavşancıl bölgesi Osmanlı’yı modern devlet olarak kuran Sultan Orhan Gazi’nin Vakfı ve Fatih Sultan Mehmet tarafından bölgenin kaza merkezi haline getirilerek bu bölgedeki köylere yerli Tükmenler olarak bilinen Manav köyleri kurulmuş. Bu köylerde yetiştirilen sebze ve meyveler İzmit Körfezi’ndeki tarihi iskelelerden İstanbul’daki hallere taşınması ile İstanbul’un sebze ve meyve ihtiyacı karşılanmıştır. İstanbul’un fethinde İzmit tersanesindeki yapılan gemiler önemli rol üstlenmiş. Bölgedeki orman emvali ağaçlar İstanbul’a taşınmıştır. İzmit Körfezi özellikle Osmanlı döneminde Sapanca gölü ile birleştirilip, Sapanca gölünün de Sakarya nehri ile birleştirilerek Karadeniz’e deniz yolu ile İzmit Körfezi’nin bağlaması için proje ve çalışmalar yapılmıştır.
EVLİYA ÇELEBİNİN SEYAHATNAMESİNDE İZMİT KÖRFEZİ
İzmit körfezi tarihimizde o kadar önemlidir ki, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bile kendisine yer bulmuştur. Sizlerle Evliya Çelebi’nin kaleminden Dilbaba Efsanesini paylaşmak istiyorum: Evliya Çelebi, dilbaba efsanesini seyahatnamesinde “Oradan yine gemiye binip denizin karşı- tarafında üçmil uzakta Baş iskeleye geldik. Oradan yine gemiye binip 30 mil uzaklıktaki konak yeri olan Diliskelesine gittim. Karşı tarafındaki Gebize dili ile Gegbozadili Üsküdar tarafındadır. Bu ise Hersek tarafında hakikatten denize uzanmış bir dildir.” Diyerek anlatmıştır. Konuyla ilgili olarak kültür ve medeniyet tarihimizin kilometre taşlarını araştıran Devri Alem programı aracılığı ile bizde bölgede geniş bir araştırma çalışması yapmıştık. Devri Alem programı olarak hazırladığımız be birçok ulusal ve yerel kanalda yayınlanan “Kocaeli'den Marka Kent Dilovası'na Tanıtım Filmi” isimli çalışmamızı https://www.youtube.com/watch?v=QSyIvf8dlSY adresindeki linkten izleyebilirsiniz.
'OSMAN GAZİ' KÖPRÜSÜ AÇILDI
Evet, dün Kocaeli’de açılan Osman Gazi Köprüsü’nün son tabliyesi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, bakanlar, milletvekilleri ve vatandaşların katılımı ile konuldu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan son tabliyenin vidasını sıkarak, köprünün ismini açıkladı. Dün gerçekleştirilen programda yaşananları, ayrıntıları ve yapılan açıklamaları özetle bu köşeden sizlerle paylaşmak istiyorum.
KÖPRÜNÜN ADINI CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının 'Osman Gazi Köprüsü' olarak belirlendiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulunu: "Hepimize hayırlı uğurlu olsun. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamı 2018'de açılacak. Bu otoyol, tüm Türkiye'nin otoyoludur. Ekonomi işte budur. Bizler 13-14 sene önce bu görevleri üstlendiğimizde çok inanmıştık: Çünkü projeleri ülkemize yakıştıramayanlar vardı. Biz bunları yapalım dedik. Gençler Akif ne diyor biliyor musunuz; 'Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?'. Körfez Geçiş Köprüsü'nün adı Osman Gazi Köprüsü. Sizler elinde molotofla dolaşan değil, laptopla dolaşan gençlersiniz. 'Yapamazlar, edemezler' diyenlere havalimanları, köprüler, yollar en güzel cevap. Bolu Tüneli yerine 'Buraya patates deposu mu yapsak' diye düşünüyorlardı. Her proje geleceğe doğru adım adım hayata geçiriliyor.
'VAATLERİMİZİN YÜZDE YÜZÜNÜ YERİNE GETİRDİK'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde konuştu: "Bugün tarihi bir gün. Dünyanın 4. büyük köprüsüyle İstanbul, İzmir'e bağlanıyor. 6 dakikada iki yaka bir araya geliyor. İlk günkü aşkla, milletimize hizmet etmenin sevdasını yaşıyoruz. Bu çağdaş bir proje. Biz seçim sevinci değil, halka ve Hakk'a hizmet için yola çıkarız. Vaatlerimizin yüzde yüzünü yerine getirdik. Yavuz Sultan Köprüsü'nü Ağustos'ta hizmete sokacağız."
İKİ YAKA BİRLEŞTİ!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun" diyerek besmele ile vidayı sıktı.
TARİHİ PROJE BİTTİ, İKİ YAKA BİRLEŞTİ
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve çoğunluğunu Türk işçilerinin oluşturduğu 750'ye yakın işçinin çalıştığı Körfez Geçiş Köprüsü'nde iki yaka birleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Perşembe günü yapılacak törene gelmesi bekleniyor. İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü'ne son tabliye konularak iki yaka birleşti. Dünyada ikinci sırada Bin 550 metre genişliği ile dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü'nün yer aldığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nde ayrıca 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda dört tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, yedi servis alanı ve yedi park alanı yer alıyor. Köprünün Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılması bekleniyor. Perşembe günü düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılması bekleniyor.
Evet, mevkiler makamlar gelip geçici. Önemli olan kubbede hoş seda bırakmak. İzmit Körfezi’ne oldukça yakışan ve Osman Gazi’nin şanına yakışır bir köprüyü hayata geçiren, emek verenlere kamuoyu adına teşekkür etmek gerekiyor. Kocaeli’yi ulaşımda marka kent yapacak bu projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.