Gebze Gazetesi: Eşiniz Aysel Hanım ile nasıl tanıştınız?
Yakup Yılmaz: Balıkesir Üniversitesi’nde tanıştık. Sonra evliliğe kadar uzanan bir yol oldu. Tanışmamızın dördüncü ayına kadar eşimin Gebzeli olduğunu bilmiyordum. İkimizde öğretmeniz. Okul bitince Ben Amasya Taşova’ya eşimde Sungurlu Lisesi’ne tayin oldu. Düğünü yaptıktan sonra 2 Şubat 1979’da Gebze’de nikâh kıydık. Cuma günü saat 14.00’dü. Saat 17.00 civarında da Hikmet Balcı’nın taksisini gelin arabası yaparak Balıkesir’e gelin gittik. Burada Cumartesi-Pazar iki gün boyunca davullu zurnalı düğün yapıp görev yerlerimize geri döndük. Sonra Eş durumundan tayin istedik. Eşim Taşova’ya geldi. 12 Eylül Olaylarından dolayı ben pek öğretmenlik yapamadım. Öğretmenlikten ayrıldım, eşim doğum yaptı, doğum izinleri bitince eşim öğretmenliğe başladı. Bende ortak bir tuhafiye dükkanı açtım, 2 sene çalıştırdım. Eşimin Hatay Kırıkhan’a tayini çıktı. Dükkan işi yarım kaldı, dükkanı ikiye böldük, bana düşen malzemeleri aldım götürdüm Kırıkhan’a.
Gebze Gazetesi: Uzun yıllar Gebze Belediyesi’nde çalışıp, daha sonra Balıkesir’de Belediye Başkanlığı yaptınız. Belediyecilik hayatınız nasıl başladı?
Yakup Yılmaz: 1984’de Belediye başkanlığı seçimleri oldu. Gebze’de kalmış olmam, eşimin Gebzeli olması nedeniyle Gebze belediyesinin açtığı sınavı birincilikle kazandım. İlk görev yerim Sivil Savunma Amirliği oldu. 6 ay sonra personel müdürlüğü, sonra iktisat memuru, ardından hesap işlerinde görev yaptım. 1993’de Başkan yardımcısı oldum. 1994’de sosyal demokratların Belediye Başkanlığı bitti ve yerelde daha iktidar olamadık. 2009’da Gökçeyazı’da “sosyal demokratlar iktidar olamadığı için buraya geldim” dedim. “Gebze Belediyesi’ni alacağız” dedim ama olmadı. Gökçeyazı’dan aldık ama buradan alamadık.
Gebze Gazetesi: Bir çok Belediye’nin kuruluşunda aktif görev aldınız. Bu süreçleri anlatır mısınız?
Yakup Yılmaz: 1987 yılında Tavşancıl belediye, ilk Başkanı Salih Gün oldu. Dostluk ve yakınlık vardı, belediyenin kurulmasına yardımcı olduk. Belde Belediyelerinde o zaman yönetim, Meclis üyeleri vardı ama hiç bir memur yoktu. İlçe belediyesinden Valilik kanalıyla 6 ay süreli geçici memur ataması yapılırdı. Tabi bu memurlar alanlarında uzman kişilerden seçilirdi. Üç belediyede geçici görevlendirmeyle çalışıp Gebze belediyesine geri döndük. Fakat Şekerpınar Belediyesi’nin kuruluş zamanında KPSS ile memur alımları başladı. Personel daire Başkanlığı alımları yaptı. Belediyeler kadro açıklarını bildiriyorlar, personel daire Başkanlığı da kişinin aldığı not ve tercihine göre 3 kişi gönderiyordu. 3 kişinin içinden belediye birini seçiyordu. Bu kişilerden biri oldum. 2001 Mayıs ayı sonuna kadar görev süremiz uzatıldı ve bitince mezarlık müdürlüğüne geri döndüm. İyi ki orada görev yaptım çünkü hayatı daha iyi görmüş oldum. Her gün öleceğini düşünen kişinin hayatta çok yanlış yapacağı ihtimal değildir. Bu bana çok şey öğretti. Siyasete girmemin sebeplerinden birisi de yine mezarlıktır. Çünkü ben çok zamansız, acı ölümler gördüm orda. Mezar başında anılman değil önemli olan. Yaşadığın yerde eser bırakırsan insanlar seni her zaman anarlar. Gökçeyazı’nda öyle işler yaptık ki ben yokum ama insanlar hala anıyor. Gebze’de de bir şeyler yapmak için 2014 seçimlerinde aday olduk ama kendimizi yeterince ifade edemedik olacak ki olmadı.
BAŞKAN ADAYI MI OLACAK?MİLLETVEKİLİ ADAYI MI?
Gebze Gazetesi: Delege seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yakup Yılmaz: Delege seçimleri 15 Ağustos da başladı, 5 Eylül’de son bulacak. 40 mahallemiz var, az delegesi olan mahalleleri önce bitirdik. Gazetenizde yer alan delege seçimleriyle haberlerinize ve Tespitlerinize teşekkür ederim. 29-30 Ağustos’ta 7 mahalle yapılacak, en fazla üyemizin olduğu Osman Yılmaz mahallesi de 5 Eylül’de delege seçimini yapacak.
Gebze Gazetesi: İlçe Başkan Adayı olacak mısınız?
Yakup Yılmaz: Gönlümde geçen veya geçmeyen demeyelim. Herkesin gönlünde bir aslan yatar. Bugüne kadar hiç bir yere kendim aday olacağım diye ortaya çıkmadım. Ne kadar aday olacağım deseniz bile sizi seçecek bir kitle var. Kitleyle oturup konuşmadan ne kadar da adayım deseniz adaylığınız havada kalır. Arkadaşlarım beni tercih etme yönünde konuşmaların duyulması sonucunda gelişecek olaylardır bunlar. Sürekli soru geliyor “aday olacak mısın? Atamayla geldin ama seçimle bunu taçlandır” şeklinde. Tamam atama olarak geldik ama bizleri de sizin seçtiğiniz genel merkez atadı. Gel seçimleri götür dediler, üzerimize düşeni yaptık. Adaylığımda bu minvalde oldu.
Gebze Gazetesi: İlçe başkanlığını mı milletvekilliği adaylığını mı tercih edersiniz?
Yakup Yılmaz: Bana genel merkez ilçe başkanlığı görevini vermemiş olsaydı 7 Haziran seçimlerinde Milletvekili adaylığını düşünüyordum. Ama ben adaylığı düşünmeme rağmen bu ilçe başkanlığı görevini kabul etmiyorum demedim, diyemezdim. Çünkü ben parti kararlarına ve hiyerarşisine saygılı bir insanım. Bu nedenle adaylıktan feragat ettim. Şimdi ki duruma gelince süreç normal değil de erken seçim olursa evet milletvekilliğine aday olabilirim. Ama nasıl gidileceği konusunda bir netlik yok. Tekrar seçim olursa listeler aynı olacak, ama erken seçim olursa listeler değişebilir. Bunun açıklığa kavuşması lazım. Bu anlamda karar vereceğim tabi. Üç partinin(AK Parti-CHP-HDP) listelerle ilgili tüzük de sorunları var. Bunu nasıl aşacaklar belli değil. AKP 12 Eylül’de kongreyle bunu çözecek ama biz nasıl çözeceğiz göreceğiz. Bununla ilgili tüzük kurultayı yapılabilir.
İHANET İÇERİSİNDELER!
Gebze Gazetesi: Seçim sonuçlarından memnun musunuz?
Yakup Yılmaz: Bu konuda sıkıntılıyız. CHP’nin hedef yüzdesini Türkiye ortalaması koymuştum. Türkiye ortalamasının 3 puan gerisindeyiz. Hedefimiz bunu tutturmaktı. Bunu tutturmak için çok imkan vardı ama HDP’nin baraj sorunuyla ilgili sürekli gündeme taşımaları bizi bu konularda geriletti. Çok çeşitli yerlerden oy aldık ama daha önce CHP’ye oy veren arkadaşlar başka partilere oy verince hedefimiz tutmadı. Partinin üyesinin bir başka partiye oy vermesini ise asla kabul edemeyiz. CHP üyesi olup da başka partiye oy verenler varsa bu kişiler ihanet içerisindedir.
Gebze Gazetesi: Seçimden yeni çıkmışken, yeni bir seçime hazır mısınız?
Yakup Yılmaz: Ülkenin durumu hiç iyi olmamasına rağmen, yeni bir seçimi kaldıramayacak olmasına rağmen, zorunluysa da çok da fazla yapacak bir şey yok. Erken ve tekrar seçime de hazırız. Delege seçimlerini de sorunsuz götürdüğümüze rağmen tekrar seçimi de yaparız. Bizde kadroda insanlar tükenmez, biz 90 yıllık bir çınarız. Bu nedenle her bir gövdeden, her bir daldan yeniş yeni insanlar çıkar ve biz seçimleri bu kadrolarla götürürüz. Ancak takvim önemli. En önemli sorun sandık güvenliğidir. Belki burada sorun yaşayabiliriz, ama doğuda sandık güvenliği çok önemlidir. Uzmanlar bile endişeliler bu konuda.
BELEDİYELER DENETLENMELİ
Gebze Gazetesi: Son günlerde Gebze Belediyesi ile ilgili iddialar ortaya atılıyor. Bu iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yakup Yılmaz: Bende basından öğrendim bu konuları. Daha sonra duyumla göz altılar oldu. Bu iddiaların, sonuçsuz kaldığı da birey çıkmadığını da gördük. Bunlar hiç hoş durumlar değil. Bizde zaman zaman bir şeyler duyuyoruz. Bunları Meclis üyelerimiz Belediye Meclisinde dile getiriyor. Ne kadar aslı astarı var incelemek lazım. Bu kadar iddiaların olduğu yerde müfettişler de denetim yapmalı. Bunu 30 yıllık tecrübemle söylüyorum. Büyük belediyelere mutlak suretle denetim olmalı. Denetim aynı zamanda sadece inceleme değil, yeni bir şeylerin öğrenilmesidir. Biz müfettiş gelince “Niye geldi? Yolsuzluk mu var” diye korkuyoruz. Ama maalesef son zamanlarda hiç bir belediyede rutin, periyodik, her yıl yapılan incelemeler yapılmaz oldu her ne hikmetse. Bunların yapılması lazım. Orada bazı insanlar konulara vakıf olmayabilir ama bunları öğrenecekler. Rüşvet konuları iddialarla olmaz, sabit delillerle olmalı bu konular. Bugüne kadar soru önergesi de verdik 40’ yakın. Doğru dürüst cevaplar verilmiyor önergelere. Cevaplar çok çabuk veriliyor ve yalan yanlışta veriyor. Örneğin belediyenin iki katlı binası kanserli hasta yatıyor mağdur diye verildi, oysa yıllardan beri orada oturan kişi mi tek mağdur. Diğer mağdurlara ne yapıldı? Neden onlar kalıyor hep başka mağdur mu yok? Bunların elektrik, kira ve su paralı da belediye tarafından ödeniyor.
Gebze Gazetesi: İmar Müdürü ile ilgili iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yakup Yılmaz: Türkiye’de rüşvet ve casusluk işleri gönül ilişkileriyle ortaya çıkıyor. Bu Türkiye’nin gerçeği de budur. Dünyanın en büyük casusları bile başka casus kadına aşık olur ve onun ajanlıkları ortaya çıkar. Duyuyoruz, bazen pis kokular geliyor. Bunlar dediğim gibi bazı konuların üzerine gidiyoruz. Delil bulduğumuz zamanda kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Gebze Gazetesi: Gebze’nin trafik sorunu nasıl çözülür?
Yakup Yılmaz: 1,5 yılda çok da değişen bir şey olmadı Gebze’de. Şunu bekliyordum ben en azından ulaşım sorunu çözülebilirdi. Trafik sorunu içinden çıkılamaz hale gelecek. Büyük sıkıntılara yol açacak. Tamamen çözmek mümkün değil, ama uğraş verirseniz etkileri azaltılabilir. Adnan beye öneriyorum şunları yapsın: Birincisi Basit kavşak düzenlemeleri, ikincisi tek yön uygulamaları yapsın. Bunlar ışıklarda ki zaman ayarlarıyla bazen trafiğin basit çözümleri olur ama şu ana kadar Gebze’nin içerisinde buna yönelik düzenleme olmadı. Bununla alakalı çalışan proje ekibi olursa çözümlere gidilebilir. Tespitlerle bu konu çözülebilir. Bir sihirli değnek yok kimsenin elinde ama bununla ilgili çalışmalar yapılabilirdi. Ulaşım Master planına göre Gebze Merkezde yayalaştırma projesine bende katılıyorum. Projenin esas arkasında ki en büyük proje, yer altı ve yer üstü katlı otoparklardır. Bunlarla ilgili hiçbir çalışma göremedik. Bununla ilgili oysa bizim yer tespitlerimiz de yer vardı. Vatandaş nasıl ki açık park işletmesini yapıyor, biz ona kolaylıklar sağlayarak özel yapıp çalıştırsın orasını. İş yeri ofis yapacağına katlı otoparklar yaparak yer bulsun. Ya istimlak olacak ya da vatandaşla görüşüp bu işi yapın diyerek otopark projesi olacak. Vatandaş yaya
Gidecek çarşıya tamam da arabasını nereye bırakacak. Centar’ın arakasında otopark yaparsan oradan buraya nasıl gelecek. Bunlarla ilgili yer tespiti bile yapılamazken bunların istimlakı bile bir yıl sürer. O yüzden master planı hayal etmişler ama gerçekleştirmek için çaba sarf etmediler. Başka işleri daha yoğun demek ki.
Gebze Gazetesi: İlçede ki otopark sorunu nasıl çözülür?
Yakup Yılmaz: 1992 yılında otopark yönetmeliği çıktı. Buna göre ev yapan vatandaş her daireye göre otopark yapacak ya da bedelini ödeyecek ve ona göre Belediye şehrine otopark yapacak deniyordu. Menzilhane hamamının orada ki otopark vatandaştan toplanan paralarla yapıldı, ondan sonra vatandaştan toplanan paralarla hiçbir otopark yapılmadı. 13 senede toplanan otopark paraları ne kadardır diye meclis üyelerimiz sorsun. Belediye Başkanı Adnan Köşker çıkıp açıklasın ne kadar para toplandığını. Bu hesaplar ayrıdır. Bunu ortaya çıkarmak kolaydır. Köşker ve Pehlivan döneminde ne kadar otopark parası toplandı açıklanmalıdır.
BAŞKAN ADNAN KÖŞKER’E SESLENDİ
Gebze Gazetesi: Gebze Belediyesi Hürriyet ve Yavuz Selim Mahallerinde 2B sorununu çözdüğünü söylerken, siz karşı çıkıyorsunuz. Sizin tespitleriniz nelerdir?
Yakup Yılmaz: Bu bizim gündemimizin en önemli konularından birisiydi. Kentsel Dönüşüm modernizasyon demektir. Yeni kamu alanları yeni ulaşım imkânları yeni yeşil alan demektir. Şu an ki kentsel dönüşüm, tapu sorunları çözülmediği için vatandaş mağdur edilecektir. 3-4 katlı binası olanlar yıkılacak yerlerine aynı katlarda olsa bile binalar yapılacak ama 3 katlı binaların tapusu olmadığı için bu insanlara yıkım bedeli parası verilecek ama ondan sonra da bir tane daire alabilirsin denilecek. Çözüm böyle olmamalı. Tapusu olmayanlarla tapusu olanlar şeklinde yaparsanız olmaz. Önce tapu sorunu çözülmeli. Orası şu anda belediyenin. Belediyeninse eğer, Ey Adnan Köşker! Ey Meslektaşım: Kentsel dönüşümü çözeceğim dedin. Bunun çözüm yollarını açıkla lütfen. İnsanları memnun edecek çözüme kimse karşı olmaz. Bunun mutlaka izahı olmalı. Belediyenin çok büyük bir arazileri var şimdi orada. Bunun çözümü belediyenin lehine olacak kadar vatandaşında lehine olacak kadar yaparsanız bu sorunu çözmüş olursunuz. Yoksa bu halka dayalı belediyecilik değil ranta dayalı belediyecilik olur. Nasıl çözeceğine dair insanları tedirgin etmesin, açık çağrı yapıyorum. Her seçim öncesi çözdüm, tapuları vereceğim diyor ama seçimden sonra unutuyor. Biz çözeriz… Çözümü biliyoruz dedik ama o “ben çözdüm” dedi, “tapuları vereceğim” dedi. 1.5 sene geçti ama hala çözemedi.
Gebze Gazetesi: Marmara uzmanlar şirketinin kuruluşuna yanıklık ettiniz? Bu şirketin finans durumuyla ilgili bilgileriniz nelerdir?
Yakup Yılmaz: Şirketlerde bildiğiniz gibi tamamen Anonim ve Limited Şirketi denetimlerine göre yapılıyor. Oysa her şey belediyenin elindedir. %51’i alan tek yetkilidir. Bu nedenle tek yetkili olmak hesap vermekten kaçmak anlamında değildir. Çünkü bu kamuya ait bir şirkettir. Nasıl ki borsaya açık şirketler her üç ayda bir bilançolarını verir, hatta ve hatta birazcık hükümetin aleyhine olan şirketlere onlarca mali polis ve vergi denetmenleri gönderilir. Bu kadar dedikodusu çıkan bir şirkete ben mali bir denetimle incelemeye alındığını duymadım. Oysa kamuya ait, yani belediyenin bir yan kuruluşu gibi olan, adeta daire amirliği gibi yönetilen bir şeyin biz 2013 – 2014 hesapları görülürken gelirler şu kadar, giderler şu kadar denildi. Biz raporumuzda belirttik. Hangi şirketler var? Kaç tesis çalışmaktadır? Yıllık gelir ve giderleri nedir? Gibi raporlar yok. Sadece gelir ve gider var. Bütçe tahmine, kesin hesap kesime dayanır. Kesinleşmiş bir bütçenin kalemini açıklamazsanız, bunun açılımlarını sizi seçen vatandaşlara hesap vermezseniz şaibeler olur. Bunu önlemenin tek yolu açık inceleme yaptırılmasıdır. Belediyenin kurmuş olduğu şirketlerde kar beklemek çok doğru değil. Belediye de halk için vardır. Belediyenin tarifi; o beldede yaşayan insanların taleplerinin karşılanması için kurulmuştur denir. Temizlik işlerini yapacağız diyerek çöp vergilerini arttıramazsınız. Kazanmıyorum diye vergi arttıramazsınız. Bu işlerinde denetimsiz olması anlamına gelir. Bu gelirler karşılamıyor diyebilirsiniz. O zaman getirin kamuoyuna açıklayın.