Gebze Gazetesi: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Nurettin Aslantürk: 1975 Trabzon Araklı doğumluyum. Trabzon’da uzun yıllar Gıda toptancılığı yaptık. 13 yıldır da Kocaeli Gebze’deyiz. Trabzon’dan çıkışımızın sebebi gıdanın dışında farklı sektörlere girmekti. Gebze’de Aslantürk Lojistik firmasını kurarak, Lojistik sektörüne girdik. Türkiye’nin lojistik de en uygun iyi yeri olan Gebze’de Lojistik şirketini hayata geçirdik. Bir Aile şirketiyiz.
Gebze Gazetesi: Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Nurettin Aslantürk: Yurt içi taşımacılık yapıyoruz. Bunun dışında inşaat ve gayrimenkul şirketlerimiz de var. 3 farklı şirketle hizmet veriyoruz. Amacımız Türkiye’de lojistik sektöründe ilk ve enlere girmek. Bunun için mücadele ediyoruz. Gebze’nin dışında, Aksaray’da, İzmir’de, Trabzon’da şubelerimiz var. 2016 yılında da Almanya ofisimizi açacağız. 75 kişi bünyemizde çalışan var. 3 bin 300 kiralık aracımızla birlikte hizmet veriyoruz kendi araçlarımızın dışında. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin de işlerini yapıyoruz.
Gebze Gazetesi: TÜKSİAD ile tanışmanız nasıl gerçekleşti?
Nurettin Aslantürk: Gebze’ye geldiğimiz zaman, burada sahipsiz kalmamak adına bir STK’ya üye olmamız gerektiğini hep düşünmüştük. TÜKSİAD’ın kurulduğunu duyunca üye olduk. İlk yönetimden gelen teklifle beraber yer aldık. Daha sonra bütün yönetimlerde yer aldık. TÜKSİAD’ın mutfağında yetiştik. Genel Sekreterlikten, başkan yardımcılığına kadar çeşitli görevlerde bulundu. Bütün başkanlarla beraber çalıştık. Eski Başkanımız Gültekin Şenel’in Kent Konseyi başkanı seçilmesiyle arkadaşlarımızın önerisiyle görevi devraldık. 1.5 bu yıldır görevi devam ettiriyoruz.
Gebze Gazetesi: Görev sürenizi nasıl değerlendirirsiniz?
Nurettin Aslantürk: Biz öncelikle ticareti temsil ettiğimiz için bölgemizde ki bütün Oda’larını ziyaret ettik. Bölgedeki bütün kurumları ziyaret ettik. Siyasetin de, ticaretinde önemli olduğunu hep düşündük ve bölgenin siyasetine yön veren kişilerle hep beraber olduk. Ankara’da ziyaretler yapıp, bölgeyi anlattık. Ticaret Odaları ziyaretlerinde önem verdiğimiz konu sadece Gebze’nin derneği değil, hem Kocaeli’nin hem de Türkiye’nin derneği olma yolunda çalışmalarımızı anlattık. Bu konularda arkadaşlarımızın yatırımlarına ön ayak olunması, üyelerimizin yatırım yapılan yerlerde iş yapabilmelerini sağladık. Amacımız Türkiye’nin geneline yayılmak.
Gebze Gazetesi: TÜKSİAD’ın çalışmaları ne durumda?
Nurettin Aslantürk: 3 yıl önce ekip olarak göreve geldiğimizde Avrasya İş Adamları forumu diye program yapmıştık. İyi bir organizasyon olmuştu, Gültekin Başkan çalışmaya çok emek verdi. Bölgeye iyi bir katkı sağladı. 30 ülkeden 300 işadamı farklı ülkelerden bakanlar ve devlet Başkanları geldi. Kocaeli protokolü de tamamen katkı sundu organizasyona. Bu programdan sonra bir çok ülkeyi ziyaret ettik. Davet usulü ziyaretler oluştu. 4 farklı ülkede programlar icra ettik. Karadeniz’i ilgilendiren her türlü yatırımda katkı sunmaya çalıştık. Geçen yıl Trabzon’a ki Karadeniz Ekonomik İş Birliği programına katılarak Tüksiad’ı anlattık. Tüksiad’ın bölgede ki etkinliğini en iyi şekilde anlatabilmenin çabası içindeyiz. 226 üyemiz var şuanda. Sanayici ve işadamı niteliğinde ki kişileri artık üye alıyoruz. Üyelik şartlarında iyileştirmeye gittik. Herkesi üye almamalıyız diye düşündük. Bu niteliği taşıması gerekir diye düşündük.
Gebze Gazetesi: Gebze’yi farklı ortamlarda nasıl konuşuyorsunuz?
Nurettin Aslantürk: Gittiğimiz yerlerde Gebze’nin hep güzel taraflarını anlattık. Gebze Türkiye’de ki bütün illerin bağrından kopup gelmiş bir yer olduğundan bahsettik. Anadolu’nun Anatomisi burada. Anadolu buradan kurgulanmış. Küçük bir yer ola da çok ciddi anlamda nüfusu var. İstanbul’un arka bahçesi ve Kocaeli’nin gölgesinde kalmış diye söyleyebiliriz. Bu sorunu STK’larla bir araya gelip çözebilecekler. Biz Gebze’yi anlattığımız zaman bir çok insan bilmese de biz anlatınca hayret ediyorlar. Kocaeli’de 20 ye yakın OSB’nin çoğunun Gebze’de olduğunu söyleyince hayret ediyorlar. TÜBİTAK, TÜSSİDE, Teknoparkları da söyleyince böyle başka bir ilçe yok. Bir işadamı için en çok yatırım yapılacak yer. Sabiha Gökçen, Atatürk, Ankara’ya Hızlı Trenle 2 saat, Türkiye’nin her yerine çok yakın yerdeyiz.
Gebze Gazetesi: Bölgenin sorunları için neler düşünüyorsunuz?
Nurettin Aslantürk: Gittiğimiz bütün ziyaretlerde bölgenin ihtiyaçlarını anlatan dosyayla gidiyoruz. Bölgede ne kadar hastane olsa da sağlık kuruluşları yine olmalı. Çok fazla nüfus var ve hastaneler yetersiz. Okullar ve yollar yetersiz, ulaşım hala ciddi sorun. Bu aslında sadece burada ki siyasilerin sorunu değil. Hızlı göç almasından dolayı oluşan sorunlar. Kim gelirse gelsin bu sorunları bir anda çözemez. Elimizden gelen katkıyı Gebze için iş adamları olarak vermeliyiz.
Gebze Gazetesi: Özellikle trafik büyük sorun. Bu konuda neler yapmak gerekir?
Nurettin Aslantürk: Biz 3 yıl önce Gebze’nin sorunları kitabını hazırlattık. Ama bu kitap ne yazık ki iyi tanıtılmadı. Takibi iyi yapılmadı. En büyük sıkıntımız büyük sanayi yatırımlarının araç giriş ve çıkışı. Gebze’den her gün İstanbul’a ciddi anlamda ambar nakliyesi oluyor. Örneğin Lojistik. Lojistiğin iki türlü kanadı var Gebze’de. Bir İstanbul trafiğinden gelip, Gebze Nakliyecilere gelmesi bir de oradan Gebze’ye dağılması. İstanbul’dan gelen araçlar önce Gebze Nakliyeciler sitesine geliyor, oradan Gebze içine dağılıyor. Burada ki fabrikaların Yüzde 7'sini lojistik depoları ve firmaları oluşturuyor. Gebze’de bir şehrin içinde bu kadar sanayinin iç içe olması çok yanlış.
Mesela bakıyorsun Pelitli bir sanayi bölgesi olmuş. Ama olması lazımdı. Avrupa’da bakarsanız bir sanayi yeri var, yanında şehir kurulmuş. Yurt dışında sanayinin olduğu yerde yaşam alanlarını oluşturmuşlar. Sanayiyi yaptıkları
kadar yaşam alanlarının da en iyisini yaparız diyorlar. Biz bu konuda yanlış yapmışız. Burada artık sanayi yatırımı olmaması gerekiyor. Sanayi yatırımı Adapazarı ve ötesine gitmesi lazım. Pazara daha yakını limanlar burada. İstanbul’a yakın, maliyeti düşük diye bakıyorlar Gebze’ye ama artık lojistik eskisi kadar pahalı değil. Üçüncü köprü güzergâhında lojistik akışını sağlayabilirsek Gebze’de sosyal yaşam merkezi olur. Üçüncü köprü yolu burayı çok rahatlatacak. Gebze trafiği de rahatlayacak. Gebze’nin içinde ki atölye ve küçük sanayileri de boşaltıp şehir dışlına almak lazım. Böylelikle Gebze’nin de trafiği rahatlar.
Gebze Gazetesi: Son olarak Hükümet tarafından hayata geçirilen KOSGEB desteğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Nurettin Aslantürk: Burada dağıtılacak paranın, doğru insanlara dağıtılmasından, fikir üretene dağıtılmasından yanayız. Ben ticaret yapacağım diye değil, fikir ve proje üretende verilmesi taraftarız. Sonuçta bu paralar cebimizden çıkıyor. Doğru insanlara verilmesi taraftarıyız. Ticarette bir çok insan fikir sahibi olmadığı için projeler hep yarım yamalak oldu.