Her şeyin başı sağlık yoksa hiçbir şey yoktur. Sağlık sadece insanda değil şehirlerde de olması gerekiyor. Atatürk’ün “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözü önemlidir. Vücut sağlıklı değilse kafa da sağlıklı olmaz. Sağlıklı insanlar ancak sağlıklı kentlerde artar ve büyür. Sağlıklı kentte yaşamayanlar sağlıklı ortamda olmayanların sağlıklı olması söz konusu değildir. Gebze Belediyesi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Sağlıklı kentler birliğine üye çok sayıda belediye başkanı dünden itibaren Gebze’de olmaya başladı.
Kentlerin sağlıklı olabilmesi için öncelikle o kentteki insanların kentlerine sahip çıkması gerekir. Kentine aidiyet duygusu olmayan kentlilik bilincinde olmayan insanlar kentlerin sağlığıyla da ilgilenmezler. Sağlıklı kentlerle ilgili yaptığım araştırmada değişik bölgelerden değişik partilere mensup belediye başkanlarının oluşturduğu sağlıklı kentler birliği zirvesinin Gebze’ye değer kazandıracağını inanıyorum.
Sağlıklı Kentler birliği zirvesi Gebze’ye de önemli değer kazandıracak. Zirvenin önemli etkinliği sağlıklı gençlerin yetişmesi için Yerel Yönetimlerin Gençlik Politikaları ve Uyuşturucu Madde ile Mücadele konulu konferans verilecek. Bu konferans her bakımdan önemli keşke bu konferans eğitim kurumlarına da verilebilse. Konferansta özetle şu bilgilere yer verilecek.
*****
Sağlıklı Kentler Birliği zirvesinin programı
Bugün
09.30 sağlık konuşmaları
10.15 sağlıklı kentler birliği meclis toplantısı
11.00 kahve arası
11.15 1. Oturum
12.30 öğle yemeği
13.30 2. Oturum
14.45 şehir turu
19.30 akşam yemeği
Yarın
09.30 3. Oturum
10.45 kahvaltı
11.00 4. Oturum
12.15 kapanış
13.00 öğle yemeği
14.30 teknik gezi
16.00 ayrılış
Gebze’de gerçekleştiriliyor
Bu yıl Gebze’de gerçekleştirilen sağlıklı Kentler Birliği’nin ‘Yerel Yönetimlerin Gençlik Politikaları ve Uyuşturucu Madde ile Mücadele konulu konferansı dün start aldı. Dün Ramada otelde gerçekleşen hoş geldiniz yemeğinin ardından konferansın startı verildi. Bugün ve yarın da konferansın programı çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Dünyadaki 6 Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisinde yürütülen ve Avrupa’da 31 ülkede 100′ün üzerinde kentte devam eden ve gelişen küresel “Sağlıklı Kentler” Hareketinin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi, uygulanabilmesi için formal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş ve bu gereklilikten hareketle bu konuya önem veren kentler bir araya gelerek “Sağlıklı Kentler Birliği”ni kurmuşlardır.
Sağlıklı Kentler Tarihçesi
Sağlıklı Kentler Birliği “Sürdürülebilir Kalkınma” ve “Sürdürülebilir Kentler Yaratmak” çok gerekli bir düzenlemedir.
1996 Habitat II, 2002 Johannesburg Yerel Yönetimler Zirvesi ve WHO (DSÖ)’nün 2000 Milenyum yılı Deklarasyonun ana temaları, hep “Sürdürülebilir Kentler“ yaratmak, etkili yerel yönetimler sağlamak, Ulusal-bölgesel-yerel ortaklıklar kurmak ve sağlık temelli stratejiler üretmek olmuştur. 2003 yılında Belfast da yayınlanan kentlerin politik temsilcilerinin imzaladığı ve Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı deklarasyonda da;
Uluslararası birlikteliği ve ilişkileri güçlendirmek için kentler ve bölgeler arasında kaynakların, bilginin ve tecrübelerin paylaşılması gerektiği,
Diğer bölgelerde sağlıklı şehirler hareketini destekleyerek sorumluluğunun bilincinde olmak, her bölgenin küresel olarak erişilebilir olmasında öncülük edebilmek gerektiği belirtilmiş.
Kentler tek başlarına hareket edemezler. Onları davet ediyoruz denilmiştir,
Tüm bu deklarasyonlara imza atmış, Türkiye’den ilk Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi üye kenti olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliği kurulması ve geliştirilmesi için öncülük etmiştir. Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulması ile ilgili çalışmalar 2003 yılında başlatılmış, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ulusal ağa üye kentlere çağrı yapılarak “Tüzük Hazırlama Komisyonu” kurulmuştur. 20.02.2004 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile III. Faz üyesi olan Bursa Büyükşehir, Eskişehir/Tepebaşı, Bartın, Yalova Belediyelerinin katıldığı bir toplantı düzenlenmiş ve tüzükle ilgili öneriler alınmıştır.
Ulusal ağa üye kentlere Sağlıklı Kentler Birliğine kurucu üye olarak katılma çağrısı yapılmış, Yalova, Van, Kadıköy, Afyon, Tepebaşı, Çankaya, Ürgüp, Ordu, Kırıkkale ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri birliğe katılmak istediğini belirten meclis kararı almış ve birliğin kurucu üyeleri olmuşlardır.
Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulması 22.12.2004 tarihli Resmi gazetede yayınlanarak İçişleri Bakanlığı tarafından Birlik Tüzüğü onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir.
“Sağlıklı Kentler Birliği’nde Yer Almanın Yararları”
Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliğinin kurulması ile üye kentlerin aktif olarak deneyimlerini paylaşmaları, sorunları aktarmaları, ortak projeler geliştirmeleri, uluslararası düzeyde temsil edilebilmeleri ve ortak ihtiyaçların çözümünde güç birliği sağlanacaktır.
Yaşanabilir ve sağlıklı kentler için sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda eşitsizlikleri azaltmak ve kent yoksulluğu ile mücadele etmek amacıyla, birliğe üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi devam edecektir.
Üye belediyelere belediyecilik, sağlık, planlama, çevre, konut, ulaşım, eğitim, güvenlik ve benzeri sağlıklı kent konularıyla ilgili tecrübeler, bilgi, belgeler ve proje deneyimleri aktarılacaktır. “Sağlıklı Kentler Birliği” Türkiye’de bu hareketin güçlenmesi ve işbirliği açısından kentlerimiz için çok önemli gelişimler sağlayacak, daha sağlıklı kentler yaratılacaktır.
23 Eylül 2005 tarihinde kabul edilen Sağlıklı Kentler Birliği Strateji Planı 2005-2020 belgesinde Birliğin misyonu ve vizyonu aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
BİRLİĞİN MİSYONU:
Yaşanabilir ve sağlıklı şehirler için tüm kentsel ve çevresel konularda eşitsizlikleri azaltmak ve yoksulluk ile mücadele etmek amacıyla üye kentler arasında işbirliğini sağlamak, deneyimlerini paylaşmak ve güç birliği oluşturmak.
Üye kentlerin aktif olarak deneyimlerini paylaşmalarını, sorunları aktarmalarını, ortak projeler geliştirmelerini, uluslararası düzeyde temsil edilebilmelerini ve ortak ihtiyaçlarının çözümlerini sağlamak ve üye belediyeler danışmanlık hizmeti vererek Sağlıklı Kentler Hareketini tüm Türkiye’de yaymak.
Yaşam Kalitesini yükseltmeyi görev edinerek güven ve huzur ortamı içinde çevre, insan sağlığı ve kültürel varlıklara saygılı, nitelikli kentsel altyapıya sahip, estetik ve konforlu bir kent yaratmaya katkıda bulunmak.
BİRLİĞİN VİZYONU:
“Sürdürülebilir Kalkınma” ile “Sürdürülebilir Kentler Yaratmak” için, “Sağlıklı Kentler” Hareketinin Türkiye’de gelişebilmesini, benimsenmesi ve uygulanabilmesini sağlamak.
Türkiye’de bulunan Sağlıklı Kentleri ve aday kentleri bir araya getirerek ve bu kentler arasında sağlık ile planlamanın entegrasyonu, sürdürülebilir gelişme, yönetişim ve sosyal destek yaratmak, kent içi ve kentler arası eşitsizlikleri azaltarak, sağlıklı kentler yaratmak ve yaşatmak.
Kentlilik bilinci ve sağlıklı kent kimliğinin oluşmasına katkıda bulunmak.
Toplumsal memnuniyet ve toplumsal fayda amaç edinilerek yaşanabilir, herkesin yaşamaktan mutluluk duyacağı çağdaş kentler yaratmak.
ÜYE BELEDİYELER
http://www.skb.org.tr/birlik-hakkinda/uyelerimiz/