YAŞAM:
Spielberg'in hayali Mersin'de gerçek oldu

18 Eylül 2014 Perşembe 17:01

Türkiye'de Jaws, E.T., Jurassic Park, Indiana Jones, Er Ryan'ı Kurtarmak ve Terminal bu şeklinde filmleriyle tanınan sinemanın 'Dahi çocuğu' Steven Spielberg, 'Schindler'in Listesi'nden buyana kendisi açısından hususi ciddiyet taşıyan konuları film yapmak için yönetmen koltuğuna oturacağını açıklamıştı. Yönetmenin en kocaman hayallerinden bir tanesi Filistinli ve İsrailli 250 çocuğa kamera dağıtarak onların her gün ne yiyip içtikleri, nelerle ilgilenip hangi oyunları oynadıkları hakkında gündelik yaşamlarını kameraya çekip birbirlerine vermelerini sağlayarak, çocukların aralarındaki farkın ne kadar az olduğunu göstermek şekilde dile getirmişti.

FİLMİ ÇOCUKLAR ÇEKTİ

Daha evvela oldukça çok projesi ile milli ve uluslararası basının dikkatini çeken Mersin Sinema Derneği, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi'nin desteği ile hazırladığı plan yardımıyla Steven Spielberg'in hayalinin benzerini gerçekleştirdi. Özellikle Mersin'e Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göçle gelen minikler ile şehrin kırsal bölgelerinde yaşayan Yörük çocuklarının birbirlerini tanımalarını sağlayacak 'Kardeşimin Filmi' projesini yaşama geçirdi. Proje kapsamında düzenlenen senaryo yarışması ile belirlenen 10 çocuğa kamera dağıtıldı. Çocuklardan gündelik hayatlarını çekmeleri istendi ve ortaya çıkan görüntülerden 75 dakikalık 'Kardeşimin Filmi' belgeseli ortaya çıktı. Tamamen minikler yönünden çekilen görüntülerin kullanıldığı emek önümüzdeki günlerde minikler ile buluşacak.

SPİELBERG GALAYA DAVET EDİLECEK

Proje Koordinatörü Yönetmen Yasin Korkmaz, plan ile şehirde yaşanan hoşgörüye dikkat çekmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:'Mersin kültürel renkliliğin zenginliği ile harmanlanmıştır. Çocuklar filmlerinin hem yönetmeni hem oyucusu olmuştur. Çalışmalar % naturel ve çocukların kendi ürünüdür. Ne bir senaryo ne de kurmaca bir müdahale vardır. Biz sırf çektikleri görüntüleri kaba kurgudan geçirdik. En ufak müdahalemiz olmadı. İnsan bilmediğinden korkar ve korktuğundan nefret eder. Biz buradan yola çıkarak Steven Spielberg'in sosyal mesuliyet projesini kentimizde uyguladık. Usta yönetmene bir kopya gönderceğiz. Eğer başara bilirsek, Spielberg'i yapacağımız galaya çağrı edeceğiz.'Mersin Sinema Derneği'nin yapımını üstlendiği ve Mersin Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, TÜGİAD ve GİŞKAD'ın destekleri ile gerçekleşti projenin yapımcılığını Gürhan Ötün ve Nergiz Demir yaptı.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Midilli Turu
Ege’nin incilerinden biri olan Midilli Adası, diğer adıyla Lesvos veya Zümrüt Ada, tarih, doğa ve huzur...

Haberi Oku