Türkiye’nin yerli otomobil macerası 1960 ihtilalinden sonra benzini biten meşhur ‘Devrim otomobili’ ile başlar. İhtilal liderlerine rağmen yerli otomobilde o dönem başarılı olamadık. Son AK Parti hükümeti yerli otomobil için düğmeye bastı. Dönemin Başbakan’ı Sayın Recep Tayyip Erdoğan net açıklamalar yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlarımız Nihat Ergün ve Fikri Işık konuya sahip çıktılar. Bu konuda yüzlerce haberler yazılıp yayınlandı. Ancak somut sonuç Sayın Fikri Işık tarafından geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna açıklandı. Ancak bir fırtınadır kopartılmaya başlandı. Tıpkı 60 ihtilalinden sonra Devrim otomobiline yapılan suikast, Fikri Işık tarafından açıklanan yerli otomobile de yapılmaya başlandı. Bu konuda neler yazıldı, neler söylendi. Gerçekten bir ibret vesikası olarak bu açıklamalar kesilip, saklanmalı, kaydedilerek gelecek kuşaklara aktarılmalı.
Türkiye’nin neden bir yerli otomobili olmasın. 1950’de düşmanlarından kurtarmak için Kore’ye binlerce şehit vermiştik. Koreliler bugün dünya markaları ile dünya ticaretine yön veriyor. Otomobilleri ile göz doldururken, Türkiye’nin bugüne kadar bir yerli otomobil üretememesi Türkiye’nin büyük bir ayıbı. Türkiye bu ayıptan kurtulmalı ve en kısa sürede yerli otomobilini üretmelidir. Bu konuda kamuoyu desteği verilmeli, mitingler ve toplantılar yapılarak yerli otomobili destekliyoruz ve yerli otomobile binmek istiyoruz kampanyaları başlatmalıyız.
Türkiye’yi yıllarca teneke otomobillere mahkum eden ve kazaya dayanıksız otomobillerle binlerce insanımızın kanına giren bazı çıkar çevreleri adeta yeniden kılıçlarını çekerek yerli otomobile karşı savaş açtılar. Bu savaş durdurulmalıdır. Bu savaşı durdurmak için herkese, hepimize büyük görev düşüyor. Bu konuda Kocaelili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapılan açıklamanın bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.
BU ÜLKE KENDİ OTOMOBİLİNİ ÜRETEMEZ Mİ?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobil tartışmasına tepki gösterdi. Işık daha önce yaptığı bir açıklamasında; “Türkiye'nin artık dünyada ilkleri gerçekleştiren bir ülke konumuna geldiğini gören bazı çevreler bir yerden düğmeye bastılar ve o gün bugündür Türkiye maalesef enerjisini bazı gereksiz işlere harcamak durumunda kalıyor. Bu ülkede ne zaman bir milli hamle olsa, milli şahlanış olsa mutlaka birileri devreye giriyor ve bunu kırmak için elinden geleni yapıyor. Bunu yaparken hep sureti haktan görünmeye çalışıyor. Yerli otomobil tartışması var. İnanın tam bir turnusol görevi gördü. Bu ülke kendi otomobilini üretemez mi? Bu ülkenin birikimi bir otomobil yapmaya yetmez mi? Çok rahatlıkla yeter. Peki, bugüne kadar niye yapamadı? İşte o sureti haktan görünüp her milli olayı sabote etmeyi kendine görev bilen mihraklar yüzünden yapamadı” dedi.
“PROJELER ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR”
Açık ve net ifadeler kullanan Işık, “Türkiye ne zaman yapmak isterse birileri devreye giriyor ve maalesef devşirme basını da kullanarak bu projeleri engellemeye çalışıyor. Dün bir gazetede gördüm, yerli otomobil gereksizmiş. Bu kafayla giderseniz daha çok uzun yıllar yerli otomobil hasreti çekilir. Bizim de dünya yollarında bir otomobilimiz olsa. Amerika'ya gittiğimizde otomobilimizi görsek, gururlansak. Türkiye'de kendi aracımıza binsek. Dünyanın her yerinde bizim aracımız satılsa. Ülkenin her insanı bundan hem iftihar etse hem de orada ortaya çıkan katma değerden, üretimden pay alsa kötü mü olur? Biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu yerli otomobili çalışmasını kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz. En büyük desteğimiz halkımızdır.” İfadelerini kullandı.
YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ
Yerli otomobiller, 2 TL'lik şarj ile 100 km yol gidilebilecek, her türlü yakıta ulaşabileceğiniz yerde rahatlıkla seyahat edilebilecek, 100 km'de 2 litre yakıt tüketimin altına düşmesi hedefleniyor. Yerli otomobilin maliyeti muadillerinden daha düşük olacak, emisyon sıfıra yaklaşacak, batarya merkezde dahi kolayca takip edilebilecek. Bakan Işık, Menzili uzatılmış elektrikli araç teknolojisini yerli araçlara uyarlamaya çalıştıklarını, bunları yaparken aracın konforuna, güvenliğine daha fazla odaklanacaklarını kamuoyuyla paylaşmıştı. Elektrikli araçların 2016'da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartlarında kullanıma uygun olup olmadıklarını test edecekleri bilgisini veren Işık, ilk baştaki hedeflerinin 30-40 araç üretmek olduğunu söyledi.
MAKAM OTOLARI YERLİ OTOMOBİLDEN OLMALI
Dünyada birçok lider kendi ülkelerinin kullandığı aracı kullanıyor. Amerika’da makam otosu olarak kendi ürettikleri Cadillac, Almanya’da yine kendi ürettikleri Mercedes, İngiltere’de kendi ürettikleri Jaguar marka araçlar siyasilerin veya kamuda görev yapan yetkililerin makam aracı olarak kullanılıyor. Daha birçok ülkenin siyasileri ve kamu görevlileri kendi ülkelerinde üretilen araçlara biniyor. Tüm engellere rağmen sahip çıkarak hayata geçireceğimiz yerli otomobilin üretiminden sonra siyasetçilerimiz makam otomobili olarak yerli otomobili seçmeli, kamu görevlerinde yerli otomobil kullanılmalı. Böylelikle yerli otomobilimize daha çok sahip çıkıp, daha çok reklamını yapabileceğimizi düşünüyorum.
Sonuç olarak Türkiye çok önemli bir karar alarak kendi otomobilini kendisi üretecek. Bunun için birçok engel şimdiden çıkartılmaya başlandı. Ama bu engellerin hiç biri yerli otomobilin yollara çıkmasına engellememeli. Yerli otomobil için herkes kampanya başlatarak, otomobile sahip çıkıp, destek olmalıdır. Bu konuda ciddi çaba sarfeden Sayın Bakan Fikri Işık’a Kocaeli kamuoyu adına teşekkür ediyor, TÜBİTAK yetkililerini de kutluyorum. İnşallah bir gün yerli otomobile binerek, Türkiye yollarına çıkıp Devri Alem belgesel programı olarak yollara çıkıp Türkiye’nin belgeselini çekme imkanım olur.