İnsülin, glukozun enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlar. Yediğimiz gıdalar sindirildiğinde ortaya çıkan glukoz sindirim sistemimizden emilerek kana karışır. İnsülin kandaki glukozun artışına cevap olarak pankreastan salgılanır ve glukozun hücrelerin içine girerek yakılmasını sağlar. İnsülin direnci, üretilen insülinin etkisinin zayıflaması anlamına gelir. Mevcut insülinin etkisi yetersiz kalınca pankreas insülin üretimini arttırır ve durumu telafi etmeye çalışır. Ancak, bir süre sonra pankreas yorulur ve salgılanan insülin miktarı kan şekerini normal seviyelerde tutmak için yetersiz kalır. Sonuçta zaman içinde şeker yükselmeye başlar, önce prediyabet ve sonra da diyabet ortaya çıkar. İnsülin direnci belirtilerini şöyle sıralamak mümkündür:

- Yemek sonrası gelen ağırlık, yorgunluk ve uyku hissi
- Yemekten sonra şekerin kontrolsüz olarak düşmeye başlamasıyla el titremesi, terleme,
- Mide kazınması
- Kilo almanın kontrol edilememesi
- Sık tatlı yeme isteği
- Bel çevresinin giderek genişlemesi
- Tansiyonun 13'e 8 veya daha yüksek olması
- Konsantrasyon güçlüğü
- Uyku bozukluğu
- 'Akantozis Nigrikans' denilen özellikle koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme
- Karaciğerde yağlanma
- Kadınlarda adet düzensizlikleri

Yapılan bilimsel araştırmalar fazla kiloların en az %7’sinin verilmesinin ve fiziksel olarak daha aktif bir yaşam sürdürmenin insülin direncini önleyebildiğini göstermektedir.

- Dengeli beslenme programında bireyler 2,5 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketmelidir. Merve ve sebze zengin lif, vitamin ve mineral içeriği ve düşük glisemik indeksi olan karbonhidrat grubundandır. Fakat fazla miktarda tüketimi kan şekeri dengesini bozar ve kilo artışına neden olur.
- Meyve olarak şeker yoğunluğu yüksek meyveler yerine yeşil elma, armut, erik, ayva gibi glisemik indeksi düşük meyveler tercih edilmelidir.
- Kırmızı et, yağlı et yerine balık ve beyaz et tercih edilmelidir.
- Haftada en az 150 dakika, mümkünse haftanın 5 günü 30 dakika olacak şekilde fiziksel aktivite planlanmalıdır.
- Egzersizin mümkün olduğu kadar sabah aç karna, çok sıcak ve soğuk ortamlarda değil; öğünlerden 1-2 saat sonra yapılması tercih edilmelidir.
- Günde 7 saat verimli uyku alınarak hormonal düzen korunmalıdır.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981