Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yonca Duman öncülüğünden gerçekleştirilen ‘Cicer arietinum (nohut) β-galaktosidaz’ın TPP ile (Three Phase Partition-Üçlü Faz Dağılımı) saflaştırılması, biyokimyasal özellikleri ve endüstriyel uygulamaları’ isimli BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri ) projesi, 2015 yılında sonuçlanan projeler arasında en çok yayın çıkartan proje oldu. Duman’ın bu başarısını KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır da tebrik etti.
PROJE İÇERİĞİ
Proje süresince 4 adet SCI yayın yapan Yrd. Doç. Dr. Duman, göstermiş olduğu başarıdan dolayı BAP Koordinasyon Birimi tarafından da tebrik edildi. Projede temel hedef endüstriyel öneme sahip enzimlerin, zaman ve maliyet kaybına yol açan geleneksek yöntemler yerine daha hızlı ve etkili olan alternatif metotlar ile saflaştırılmasıydı. Projede enzim olan β-galaktosidaz (E.C. 3.2.1.23), laktoz, glukoz ve galaktoz katalizleyen ve gıda endüstrisinde oldukça yaygın kullanım alanına sahip olan bir enzimdir.
TİCARİ ÖNEME SAHİP
Ticari öneme sahip enzim, geleneksel kromatografik yöntemler ile çok adımda ve yüksek maliyetle saflaştırılırken proje kapsamında ilk kez ilgili kaynaktan bu enzim için uygulanan TPP yöntemi ile tek adımda yüksek verim ve aktivite kazancı ile saflaştırıldı. Ayrıca proje kapsamında bitkisel kaynaklı katalaz ve invertaz enzimleri de aynı yöntem ile saflaştırıldı. Alternatif saflaştırma yöntemlerinden biri olan sulu ikili faz ektraksiyon (Aqueous two phase extraction, ATPE) yöntemi ile de invertaz enzimi saflaştırıldı ve yöntemlerin birbirine üstünlükleri tartışıldı.