Kanun gereği iş yerlerindeki belli oranda personel sayısına göre ilk yardımcı bulunması gerekiyor. Bu ilk yardımcılar verilen eğitimler sonunda sınavdan geçirilerek sertifikalandırılıyor. O iş yerinde acil durumlarda sertifikası olan personel ilk yardım uygulaması yapmaya yetkilendiriliyor.
TEORİK VE PRATİK EĞİTİM
İş kazası, trafik kazası, ev kazaları ve hastalık gibi hayatı tehdit eden tehlikeli durumlara karşı personel ilk yardım eğitimine tabi tutuluyor. Bir hastalık veya kaza sonucu kişinin sağlığında meydan gelen kalp ve solunum durması, kemiklerde kırıkların veya kanamaların meydan gelmesi, zehirlenme gibi olumsuz durumlarda neler yapılması gerektiği ilk yardım eğitimlerinde teorik ve pratik olarak gösteriliyor.
36 SAAT EĞİTİM
Sağlık görevlileri gelmeden önce yapılacak olan doğru ve hızlı bir müdahale hem kişinin sağlığına kavuşmasına yardım ediyor hem de bununla ilgili gereksiz işgücü ve maliyeti en aza indiriyor. Bu açıdan da ilk yardım eğitimleri önem taşıyor. Eğitimler; 16 saat Temel İlkyardım, 8 saat İlkyardım Güncelleme, 2 saat Temel Yaşam Desteği, 2 saat OED ve 4 saat Afetlerde İlkyardım şeklinde uygulanıyor. Eğitimler hemşire ve sağlık memuru ilkyardım eğitmenleri tarafından veriliyor.
İLKYARDIMCI KİMLİK KARTI
Temel ilkyardım eğitimi alan katılımcılar daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “İlkyardım Eğitimi Sınavı”na katılıyor. Teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavda başarılı olan kişilere İl Sağlık Müdürlüğü ve Merkezi tarafından onaylanmış “İlkyardım Sertifikası” ve “İlkyardımcı Kimlik Kartı” veriliyor. Bugüne kadar 196 kişiye temel ilkyardım eğitimi, 20 kişiye ise ilkyardım güncelleme eğitimi verildi. Kurum içinden ve kurum dışından gelen taleplere göre ilkyardım eğitimleri devam etmektedir.