Gebze’de bulunan Hisar Eğitim Kurumları’nda görev yapan Rehber Öğretmen Ayşe Gündoğdu, üç aylık yaz tatiline giren öğrencililere önerilerde bulundu. Ayrıca anne ve babalar içinde önerilerini sıralayan Gündoğdu; “Tatilin daha ilk gününden onlara ''vakit kaybetmeden bir ders programı yap! '' demeyin. İzin verin geçirdiği bir senenin yoğunluğunu ve stresini üzerinden atsın” dedi.
“SOSYAL ÖĞRENME DEVAM ETMELİ”
Gündoğdu’nun verdiği öneriler şu şekilde; Uzun fakat hızlı geçen bir eğitim -öğretim yılının ardından gelen güzel bir yaz tatili sizleri ve çocuklarınızı bekliyor. Çocuklarınızın başarılı olması için en az sizde onlar kadar emek sarf edip yoruldunuz. Şimdi yine birlikte dinlenip eğlenmenin ve gelecek senelerin daha başarılı geçebilmesi için planlamalar yapmanın zamanıdır. Tatilin daha ilk gününden onlara ''vakit kaybetmeden bir ders programı yap! '' demeyin. İzin verin geçirdiği bir senenin yoğunluğunu ve stresini üzerinden atsın. Çünkü tatil ders çalışma süreci değildir. Fakat sosyal öğrenmenin devam ettiği bir süreçtir”
“ÖĞRENMEK İLLA DERS ÇALIŞMAK DEĞİLDİR”
“Eğer anne baba bu dönemde çocuklarının önüne ders kitabı koyarlarsa çocuğun sosyal öğrenmesinin önüne geçmiş olurlar. Burada yapılması gereken şey şudur; Anne babalar fırsat kollamalıdır. Öğrenmek illa ders çalışmak değildir. Tatil döneminde çocukların en çok ezildikleri nokta budur. Çocuklarınıza sosyal öğrenmelerini gerçekleştirmeleri için lütfen bu fırsatları veriniz. Vurgulamamamız gereken çok önemli bir konu daha var: Tatil ailenin gerçekten bir aile olup olmadığının anlaşıldığı bir dönemdir. Tatil döneminde çocuklar anne babalarıyla birlikteyken oflayıp pufluyorsa bir sorun var demektir. Buradaki eksiklik ailedeki ''AİDİYET'' eksikliğidir. Bu durum görmezden gelinmemelidir.”
“TATİLİN EN KÖTÜ YANI ÇABUK BİTMESİDİR”
“Ayrıca tatili hem eğlenceli hem de verimli geçirmek adına giderek yaygınlaşan yaz okullarını tavsiye edebiliriz. Ancak öğrencilere yönelik düzenlenen yaz okullarında anne babaların bazı kriterleri gözden geçirerek karar vermeleri gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Son olarak yaz tatilinin Ramazan ayına denk gelmesi birçok aile için bulunmaz bir fırsattır. Çünkü yoğun bir manevi atmosferi ailenin çocukları ile birlikte yaşamaları, onlara manevi bilgi ve duyguların öğretilmesi açısından çok faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki tatilin en kötü yanı çabucak bitmesidir. Planlı ve programlı yapılan tatil, tatil sonrası hayata tekrar uyum sağlanabilmesi açısından çok önemlidir. Eğlenceli, verimli, dinlendirici ve bol okumalı bir tatil dileğiyle.” (Mustafa Ulaş Geçal)