Gazetemizin kuruluş yıl dönümü dolayısı İle bugün sizlere gazetemizin 40 yıla yaklaşan arşivini kamuoyu ile paylaştığımızı bildirmek üzere kaleme aldığım yazıyı paylaşmak istiyorum.
Bugün tarihler 25 Mart 2023 gazetemizin kuruluşu üzerinden onlarca yıl geçti. Her 25 Mart tarihi beni duygulandırır ve heyecanlanırım.
Geçmiş yıllar belgesel sinema şeridi gibi gözlerimin önünden geçer ve geçmişi hatırlarım.
25 Mart 1985’ten günümüze göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçen tarih, kültür ve hizmet dolu onlarca yıl…
Araştırmacı gazeteci ve Devri alem belgesel program yapımcısı ve yönetmeni olarak ulusal ve bölgesel tv kanallarında en çok belgesel programı yayınlanan gazeteci olmamıza rağmen Gebze’den hiç kopmadım.
Gazete sayfaları ile geride kalan gazetecilik yıllarımız , ve hergün bir birinden önemli haber yazı makele belgesel ve tv programları ile tarihe not düşülüp, zamana noterlik yapılan koca bir ömür… Basın yayın ve medya tarihine adanmış yarım asırlık koca bir hayat..
Kendisiyle büyüdüğümüz, doya doya yaşadığımız Gebze… Sadece Gebze değil elbette. Türkiye ve dünyayı da adım adım dolaşarak çektiğimiz Devr-i Alem belgesel televizyon programlarının fotoğraf kareleri ve araştırma yazıları ile Türk-İslam kültür ve medeniyet coğrafyamıza manşet manşet, sütun sütun hizmet ettiğimiz Gebze Gazetesi.
Gebze Gazetesi her zaman hayatımızın bir parçası oldu. Onunla büyüdük adını aldığımız bu topraklarda. Başarıdan başarıya, ödülden ödüle koştuğumuz yayın çizgimize “Neden Gebze Gazetesi” adlı yazımızla başladık o yıllarda. Ve kişilik hakları ile insan onuruna saldırmayacağımızın, bu ilkemize daima sadık kalacağımızın altını o zaman çizmiştik. Bugün hala okunan bir gazeteysek taviz vermeden yıllarca edindiğimiz güvenden alıyoruz gücümüzü.
Yazmak, haber peşinde koşmak, araştırma yapmak, zamanla yarışıp basın yoluyla halkımıza, kültürümüze ve tarihimize hizmet etmek. Nereden nereye…
Kuruluş yıl dönümlerimizi sadece coşku ile değil, büyük bir sorumluluk bilinci ile kutluyoruz. Sahip olduğumuz gazetecilik birikimimizi, arşivimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Büyüyen Gebze ve Türkiye’de, bizde sınırlarımızın ötesine koruduğumuz yayın ilkelerimizle geçerek büyümeye devam ediyoruz.
Zaman su gibi akıyor. Ömür dediğin bir varmış bir yokmuş. Ömür geçtikçe insan geçmişe doğru bakmalı, acısı ile tatlısıyla geçirdiği ömrün muhakeme ve muhasebesini yapmalı. Neler gördük neler yaşadık. Gazetemiz arşivi âdete Gebze’nin yaşayan tarihi. Bu tarihin canlı şahidi ve mimarı ise değerli tarih, kültür ve hizmet insanı Araştırmacı-Gazeteci ve Belgesel Yönetmeni İsmail Kahraman.
Gazetecilik ve belgeselcilik hayatına birçok ödül ve başarı belgesi sığdıran Kahraman için en anlamlı ve önemli ödül merhum Başbakanımız Turgut Özal’ın elinden aldığı GAP projesi 1.lik ödülüydü. Yerel ve uluslararası alanda birçok gazetecilik faaliyetinde bulunan, binlerce sayfa makale, yazı serisi, kitap, yüzlerce televizyon programı ve belgeselin altında imzası olan Sayın İsmail Kahraman hala ilk günkü delikanlı heyecanı ile hizmetlerine devam ediyor.
Gebze başta olmak üzere Kocaeli, Türkiye ve dünyada basın-yayın sektöründe yaşanan gelişmelerin son yarım asırlık sürecine canlı şahitlik yapan İsmail Kahraman bey Tipo Basım’dan Sosyal Medya’ya adlı yazısında bir zamanlar basın hayatımızı ilgili şunları dile getiriyor:
“…Gebze’de Gazete basacak matbaa olmadığı için her hafta İzmit’e birkaç kez gidip gelerek bastığımız gazeteleri sırtımızda Gebze’ye getirip tek tek esnafa dağıttığımız günleri daha dün gibi hatırlıyorum. Çektiğimiz sıkıntılar, maddi ve manevi zorluklar hepsi birer anı gibi hatıralarda yaşıyor.
Zaman hızla geçiyor. Yaşadığımız her gün gelecekte tarih olacak olaylara şahitlik yapıyoruz. En hızlı gelişme ve değişme ise bilişim ve medya alanında yaşanıyor. 38 yıllık gazeteci ve belgesel program yapımcısı olarak medya, bilişim ve iletişim alanında ki gelişmeleri ve değişimin canlı tanığıyım. Bir zamanlar basın sektörümüz dünyanın çok gerisindeydi. Son 50 yılda ki gelişmenin canlı tanığıyım. Gazeteler hurufat denen kurşun harflerle elde dizilip sallama usulüyle elde basılıyordu. Sonra Tipo baskı sistemi devreye girdi, entertip denen dizgi makinalarında pota da ki sıcak kurşunla satır satır dizilip fotoğraflarda klişe yoluyla gazeteye basılıyordu. Daha dün diyeceğimiz yakın bir geçmişte birçok medyamız tipo sistemle okur karşısına çıkıyordu. Bu baskı sistemi ile basılan gazetemiz halen araştırmacıların arşivinde yer almaktadır.
Gebze’ye ilk entertip dizgi ve otomatik baskı makinesini getiren bir gazete yöneticisi olarak basın ve medya sektörümüzün nereden nereye geldiğini yakından takip ediyorum. Ofset teknoloji artık çok gerilerde kaldı. Canlı yayınlanan haberlerin yerini artık cep telefonlarımızdan saniye saniye takip ettiğimiz internet medyası ve e-medya denen bilişim ve iletişim teknolojileri aldı.
Sanal medya veya sosyal medya da ki gelişme baş döndürücü hızı ile değişim ve dönüşümüne devam ediyor. Nerede duracağı da belli değil. Medya ne kadar çok gelişirse gelişsin sanal ve sosyal medyayı yönetecek bilgili ve bilinçli kendini her alanda yetiştirmiş insan faktörüne ihtiyaç var. Bugün yerel ve genel medyamıza baktığımızda en büyük eksikliğin yetişmiş insan faktörünün olmamasında görüyoruz. Bugünlere gelmemizde emeği olanlara şükranlarımızı sunarken, yüce yaratana şükrediyorum….”
RADYOCULUĞUN DOĞUŞ VE GEBZE FM RADYOSUNUN KURULUŞU
Radyo kelimesi, Latince radius (ışınlama) ve Yunanca fone (ses) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşan Radyofoni kelimesinin kısaltılmış şeklidir.19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başları, dünyada pek çok icat ve buluşun art arda insanları şaşkınlığa sürüklediği ve toplumsal hayatı değiştirdiği bir zaman dilimidir. Binlerce yıldır hayat tarzında büyük değişiklikler olmayan insanoğlu; yüz yıl gibi bir zaman diliminde uçaklar, trenler ve okyanusları aşabilen dev transatlantiklerle uzun mesafeleri aşmış; telsiz, telefon, radyo ve televizyon ile haberleşme alışkanlıklarını köklü bir biçimde değiştirmişti.20. yüzyıldaki en önemli cihazlardan biri olan radyoyu tek bir kişinin icat ettiğini söylemek doğru olmaz. Birbirine yakın zaman dilimlerinde pek çok kişi, radyo alıcıları üzerinde çalışmıştır. Tabii bu cihazdan önce elektriğin, telgrafın, telefonun ve radyo dalgalarının da bulunması gerekmiştir. Aynı yıllarda sanayi, ulaşım, tıp ve sosyal bilimler gibi hayatın bütün alanlarında pek çok icatlar, buluşlar yapılmaktaydı. Radyoculuk tüm dünyada 1927–1945 yılları arasında altın çağını yaşadı. Bu olgunluk döneminde yayınlar hem teknik hem de içerik olarak hızla gelişti. İkinci Dünya Savaşı’nın bitimiyle dünyada televizyon yayınları konusundaki çalışmalar hızlandı ve ilk yayınlar başladı. Sesin yanı sıra görüntü de sunan televizyon, radyonun altın çağını bir daha geri dönmemek üzere bitirmiş oldu. Evlerdeki radyo alıcıları yerlerini TV cihazlarına bıraktı.
Bilgi ve bilişim çağı, bugün sahip olduğu tüm teknik imkânlarıyla yaşayan her bireyi gittikçe bireyselleştiren ve bir o kadar da topluma bağlayan bir iletişim ağına sahip. Çağımızın ekonomik, hızlı ve kaliteli dijital araçları geçmişin birer nazlı yadigârı olarak kalmaya gebe olan birçok yayım sistemini yakın bir gelecekte geride bırakarak ortadan kaldırmaya şimdiden talip. Yeni nesil teknolojilerin dijital yerli ve göçmen kullanıcıları ise artık çağın iletişim olanaklarından yararlanarak çeşitli sosyal iletişim ağları sayesinde her türlü yazılı, sesli ve görüntülü veriyi hızlı ve etkili bir şekilde karşı tarafa aktarabilmektedir.
1993 yılın da ilk özel radyo ve tv kanallarının kurulduğu yıllar.. Yerel ve yaygın basında önemli hizmetleri olan araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman Gebze’nin ilk özel radyo kanalı Gebze fm kurarak Gebze’de radyoculuk hizmetini başlatıyordu. Gebze siyasetinde önemli yeri olan belediye başkanlığı ve milletvekilliğide yapan Bülent Atasayan ile Gebze’nin ilk tv kanalı Körfez tv’nin de kuruluşuna destek veren İsmail Kahrama’ın Gebze basın tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalar başlı başına bir belgesel ve kitap konusu. İsmail Kahraman Gebze körfez tv’nin yönetiminden çekiliyor Radyo istasyonunuda Gebze’de bir işadamına satarak radyo yayınını bırakıyordu.
İLİM KÜLTÜR TARİH ARAŞTIRMALARI MERKEZİ VAKFI
Araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman yarım asırlık gazetecilik ve belgeselcilik birikim ve arşivini İlim kültür ve tarih araştırmaları merkezi kütüphanesinde toplayarak kültür ve medeniyet tarihimizin hizmetine sundu. Kültür bakanlığı kütüphaneler genel müdürlüğü ve Kocaeli valiliğinin olurları ile kurulan Özel İKTAV Araştırma Merkezi kütüphanesini daha sonra aile vakfı haline getiren Kahraman tüm arşiv belgesel kitap ve kütüphaneyi mülkü ile birlikte karşılıksız olarak Vakıflar Genel Müdürlügü’ne vakıf edip devlet ve milletimizin hizmetine açtı.
Vakıf, ilim, irfan, tarih, kültür ve medeniyettir.
Vakıf, geçmişten geleceğe hizmet ve gönül köprüsüdür.
Vakıf, tarihi geçmişin canlı şahitleri, insanlığın hizmet abideleridir.
Vakıf kurmak, gök kubbede hoş seda bırakmaktır.
Vakıf insanı olmak, ebedi olarak yaşamak ve yaşatmaktır.
İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Vakfı İKTAV bu düşüncelerle, 2018 yılında araştırmacı gazeteci ve belgesel yönetmeni İsmail Kahraman tarafından aile vakfı olarak kuruldu. “Tarih ve kültür bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır” ilkesi ile ilim, kültür ve tarih araştırmaları merkezini kuran İKTAV Vakfı, başta güzel vatan Anadolu’muz olmak üzere gönül coğrafyamız ve dünya ülkelerinde tarih ve kültür araştırmaları yaparak Devr-i Alem Belgesel TV programlarını çekmeye devam ediyor. İKTAV Vakfı bünyesindeki, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı özel araştırma kütüphanesinde yer alan binlerce kitap, dergi, belge, fotoğraf ve belgesel video arşivi tarih ve kültür araştırmacıların hizmetinde. 249 m2’lik kendine ait yer üzerinde faaliyet gösteren İKTAV Vakfı bünyesinde basın yayın medya kuruluşları ile kitap ve dergiler hazırlamakta, sempozyumlar düzenlenmektedir. Ayrıca yine vakıf bünyesinde belgesel TV programları çekerek kültür ve medeniyet tarihimize hizmet vermektedir. İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Vakfı İKTAV; www.iktav.com bilim, teknoloji ve sanayi şehri Kocaeli Gebze ilçesinde kendine ait araştırma merkezi, kütüphanesi, bünyesindeki medya kuruluşları www.devrialem.tv , www.belgesel-yayincilik.com ve www.gebzegazetesi.com ve bir çok tv kanalında yayınlanan devri alem belgesel tv programları ve kitap yayınları ile kültür ve medeniyet tarihimizin hizmetinde! İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Vakfı İKTAV kubbede hoş sedalar bırakır.