banner1100
KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI VE GEBZE HALK KÜTÜPHANESİNE VEFASIZLIK

01 Nisan 2023 Cumartesi 13:40

Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve www.gazetegebze.com.tr ile www.gebzegazete.com da belgeselcinin not defteri köşesinde 1 nisan 2023 tarihinde yayınlanan makalemiz
27 Mart-2 Nisan tarihlerinde kutlanan Kütüphanecilik Haftası dolayısı ile gazeteci ve belgeselci olarak Gebze halk kütüphanesine vefasızlığımızı bir kez daha gündeme getiriyorum. Yıllardan beri Halk Kütüphanesi bir apartmanın zemin katında hizmet veriyor. Projesinde Gebze halk kütüphanesinin de yer alacağı Kültür Bakanlığı bütçesi ile yapımına başlanıp kaba inşaatı tamamlanan binanın Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyelerine devredilirken […]
27 Mart-2 Nisan tarihlerinde kutlanan Kütüphanecilik Haftası dolayısı ile gazeteci ve belgeselci olarak Gebze halk kütüphanesine vefasızlığımızı bir kez daha gündeme getiriyorum.
Yıllardan beri Halk Kütüphanesi bir apartmanın zemin katında hizmet veriyor.
Projesinde Gebze halk kütüphanesinin de yer alacağı Kültür Bakanlığı bütçesi ile yapımına başlanıp kaba inşaatı tamamlanan binanın Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyelerine devredilirken neden kütüphane için bir katın ayrılmadığı kamuoyunda sorgulanıyor.
Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com ve birçok televizyon kanalından yayınlanan devri âlem belgesel televizyon programı www.devrialem.tv olarak Gebze Halk Kütüphanesi ve Belediye binaları önünde belgesel çekip canlı yayın yaptık.
KÜLTÜR MERKEZİN’DEN BELEDİYE BİNASINA
Kütüphanecilik Haftası dolayısıyla an itibari ile 29 Mart 2023 de. Gebze Kültür Merkezi olarak inşaatına başlanan ve daha sonra belediyelere devredilen belediye binalarının önünde www.gebzegazetesi.com ve www.devrialem.tv canlı yayında
17 Ağustos Marmara depremi şehidi merhum Milletvekili Alaettin Kurt’un büyük çabası ile kaba inşaatı tamamlanan kültür merkezi binasından bir kütüphane yeri ayrılmadığı İçin Gebze Halk Kütüphanesi yıllardan beri bir binanın zemin katında çok zor şartlar altında hizmet veriyor. Kültür Bakanlığı bütçesi ile yapılan binada bir kütüphane yeri ayrılmaması tepkilere neden oluyor.
Bugüne kadar kitap ve Gebze’de yok olan kütüphanelerle ilgili birçok yazı kaleme aldım iki yıl önce. Kütüphaneler Haftasının sona ermesi dolayısıyla www.gebzegazetesi.com da belgeselcinin not defteri köşesinde yazdığım makalemi önemine binaen bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
KÜTÜPHANELER HAFTASI VE GEBZE’DE YOK OLAN KÜTÜPHANELER
Kütüphaneler Haftası sona erdi. Kitap ve kütüphanelerle ilgili açıklamalar yapılıp, göstermelik ve yasak savma kabilinden törenler düzenlendi. Kütüphaneler Haftası dolayısı ile bizde gazeteci ve belgeselci olarak kültür ve medeniyet tarihimize karşı görevimizi yaparak, Gebze’de yakılıp yok olan kitap ve kütüphaneleri gündeme getirmek istedik. Gebze’de geçmişte çok büyük kitap ve kütüphane katliamı yapıldı. Gebze’nin manevi tapu senedi Çoban Mustafa Paşa Vakfı Kütüphanesi, 1950’lerde yok edilip kitaplar yakıldı.1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yıl anısına kurulan, Gebze Belediyesi 100. Yıl Atatürk Kütüphanesi 1990’lı yıllarda kapatılıp, kitaplar dağıtıldı. Milletvekili merhum Alaettin Kurt tarafından Gebze Kültür Merkezi ve Kütüphanesi olarak yapılan bugünkü belediye binası, Kültür Bakanlığı’ndan alınıp Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilerek, Gebze Halk Kütüphanesi çarşı içinde bir binanın bodrum katında hizmet vermeye mecbur edildi. Keşke, Kültür Merkezi ve Kütüphane olarak yapılan binada halk kütüphanesine yer verilseydi. Gebze ve Kocaeli Belediye Başkanlarını tarihi göreve davet ediyorum. Kültür Merkezi ve Kütüphane olarak yapılan Gebze’de oturduğunuz binada halk kütüphanesine yer tahsis ederek, tarih ve kültürümüze karşı vefa borcunuzu ödeyin. Kütüphaneler Haftası ve Almanya’da Osmanlı Yazma Eserler Kütüphanesi Kütüphaneler Haftası dolayısı ile 6 Nisan 2021 günü sabah saat 7’de, TGRT Belgesel TV’de 10 yıl önce Devri Alem Belgesel Programı www.devrialem.tv olarak Almanya’da çektiğimiz belgesel yayınlandı. Almanya’nın Başkenti Berlin’de Alman Devlet Kütüphanesi’nde Osmanlı Yazma Eserler Bölümü’nde çektiğimiz belgeselimizde, Türkiye’den kaçırılan ve Almanya’ya götürülen Osmanlı Yazma Eserler ve kitapların olduğu bölüm yayınlandı. Belgeselle ilgili sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşım, Almanların kitap ve kütüphaneye verdiği önemi de gösteriyor, birlikte izleyelim.
KOCAELİ VALİMİZE TARİHİ GÖREV
Gebze’de yok olan Çoban Mustafa Paşa Vakfı Kütüphanesi’nin yeniden kültürümüze kazandırılması için Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz’a, Gebze kamuoyu adına bir çağrıda bulunup, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nde yok olan Vakıf Kütüphanesi ile ilgili çalışma yaparak, kütüphanenin yeniden ihyasını sağlaması, tarihi kütüphanenin bulunduğu külliyedeki bölümde inceleme yaparak, bugün büro olarak kullanılan kütüphane bölümünün yeniden açılmasını sağlamasını istiyoruz. Gazeteci ve belgeselci olarak, Gebzeli olan Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in bir zamanlar eğitim gördüğü Çoban Mustafa Paşa Vakfı ve Kütüphanesi ile ilgilenmesini istiyor ve yok olan vakıf kütüphanesinin kültürümüze kazandırmasını bekliyoruz. Sizlerle, Gebze Gazetesi’nde www.gebzegazetesi.com da Çoban Mustafa Paşa’nın Gebze’de yok olan kütüphanesi ile ilgili daha önce Belgeselcinin Not Defteri köşesinde yazdığım yazımı paylaşmak istiyorum.
“…Gebze’de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin en önemli özelliği kütüphanesinin bulunması. Gebze Meydanı’na bakan kapının üst katındaki iki odadan oluşan tarihi mekân Çoban Mustafa Paşa tarafından kütüphane olarak yapılmış ve kütüphanede el yazması kitaplar paha biçilmez değerde binlerce önemli kitaplar vardı. Kütüphane ile ilgili birçok araştırmacı buraya gelip araştırma yapmışlardı. Kütüphaneyi en son gören araştırmacılardan birisi de 1940’lı yıllarda Gebze’de araştırma yapan merhum gazeteci yazar Refi Cevad Ulunay idi. Ulunay, kütüphanenin değerli olduğunu ve içindeki kitapların çok kıymetli olduğunu yazarak şu tespitte bulundu, “İlerde araştırmacılık yapacaklar için böyle bir kütüphanenin önemli bir kaynak olabileceği muhakkaktır. Tarihi nitelikte kütüphanenin mutlaka korunması gerekmektedir.” tespitinde bulundu.
ÜNLÜ TARİHÇİ İBRAHİM HAKKI KONYALI’NIN KÜTÜPHANE İLE İLGİLİ TESPİTLERİ
Ünlü tarihçilerimizden İbrahim Hakkı Konyalı, Tarih Hazinesi adlı derginin 1951 yılında yayınlanan 12. sayısında “Gebze ve civarı’’ konulu bir araştırma makalesi kaleme alarak Çoban Mustafa Paşa’nın kendi adını taşıyan külliyenin kütüphanesinde kırk altı cilt tefsir şehri, otuz cilt hadis ve hadis şehri, yirmi beş cilt fıkır, on yedi cilt fetva, kırk yedi cilt Kur’an olmak üzere 165 cilt kitap vakfettiğini kaynaklara dayanarak açıklamıştı. Ayrıca 165 cilt eserin, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde korunduğunu kayda geçirmişti.
MUSTAFA PAŞA’NIN VAKFETTİĞİ KİTAPLAR KAYIP
Mustafa Paşa Kütüphanesi’nden İstanbul’a götürülen ve müzede olan kitaplarla ilgili araştırma yapan Gebze’nin araştırmacısı ve gazetecisi, uzun yıllar Gebze Gazetesi yazı işleri müdürlüğü yapan Nurettin Yüksel, kitapların büyük bölümünün kayıp olduğunu tespit ederek konuyu Türkiye gündemine taşımıştı. Aradan geçen yıllara rağmen kitaplar hala yok. Bu konuda tüm ilgilileri göreve davet ediyor, kitapların bulunması adına çaba sarf etmelerini ve Türk İslam Eserleri Müzesi’nde mevcut olan Mustafa Paşa Kütüphanesi’ne ait kitapların Gebze’ye getirilmesini ve kütüphanenin canlandırılmasını arzu ediyoruz.
ANSİKLOPEDİK KOCAELİ BELGESELİNDE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜTÜPHANESİ
1990 senesinde Nurettin Yüksel ve İsmail Kahraman tarafından hazırlanan Kocaeli belgeselinin 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 numaralı sayfalarında Gebze Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve Kütüphanesi’ne geniş yer verilmiş, Nurettin Yüksel, Tamer Eryiğit (müstear adı) ve İsmail Kahraman’la yapılan röportaj yer almış. Ansiklopedik belgesel kitapta yer alan röportaj ve külliye ile ilgili 25 yıl önce yer alan araştırma yazısı ile ilgili makalenin linkini sizlerle paylaşıyorum.
(Kaynak Gebze gazetesi ttps://belgeselciismailkahraman.wordpress.com/2021/04/10/kutuphaneler-haftasi-ve-gebzede-yok-olan-kutuphaneler/)




banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Tatarahmet-Bulduk köprüsü hizmete açıldı
Büyükşehir, İzmit ilçesi Bulduk Mahallesi ile Kandıra ilçesi Tatarahmet Mahallesi’ni birbirine bağlayan...

Haberi Oku