Çocukluk yıllarım da ilkbaharın geldiğini kışla başında kestane ormanları içinde bir abide gibi duran Gürgen (kayın da deniyor) ağacının tomurcuklanan yaprağından anlıyordum.
Kadim Türk tarihinde Fındık ve Gürgen ağacı kutsal olarak kabul edilir. Uygur Türklerinde yer alan Fındık destanın da bugün KIRGIZİSTAN da Tanrı dağları eteğinde bulunan Işık göle gökten bir Nur iner bu Nurdan Fındık ve Gürgen ağacı büyüdüğüne inanılır geçtiğimiz yıllarda çektiğim Vatan Yahut Fındık belgeselimizde konuya yer verdik.
GÜRGEN ÜZERİNE SÖYLENEN TÜRKÜ
Asırlık Gürgen ağacının iri kocaman dallarına bakar. Giresun yöresine ait Gürgen ağacı üzerine söylenen türküyü mırıldanır hayaller kurardım geçtiğimiz günlerde Derince’nin köylerinde şifalı Dümbüldek suyunun bulunduğu ormanlarda bir kez daha gürgen kayın ormanlarında çocukluk yıllarımı yaşadım ve o türküyü mırıldandım.
Halk müziğimizin ünlü sanatçılarından Karadenizli merhum sanatçı Kamil Sönmez’in yorumu İle Gürgen Türküsünü bir kez daha dinleyelim. Çocukluk ve gençlik yıllarınıza gidelim.
Giresun/Görele-Mustafa Tahmaz-Ömer Akpınar
→ Giresun yöresine ait diğer türküler
→ Çatak Altından Çıktık Voltaya
→ Giresun Üstünde Vapur Bağrıyor
→ Nazlı Kavak Gıcır Gıcır Gıcılar
→ Sarı Gızın Ayağında Yemeni
→ Kızım Sana Fistan Aldım
→ Bülbülü Tuttum Da Güle Bağladım
BELGESEL TADINDA GÜRGEN ORMANLARINA SELAM OLSUN
Derince belediyesi kültür hizmeti olarak çektiğimiz Kocaeli Derince tarih kültür ve turizm belgeseli ile sizleri baş başa bırakıyor ilk baharda gürgen ormanlarının güzelliğini doya doya yaşamaya davet ediyorum. Belgesel tadında tüm ormanlarımıza selam olsun.
Haydi Gel Köyümüze Geri Dönelim
Kültürümüzü Yaşatalım Çevre ve Doğayı Koruyalım
Çocukluk yıllarımızı yaşamak ve geçmişe yolculuğa çıkmak için her mevsim köylerimiz çok daha güzel, sakin ve sessiz olur.
Altay ve Tanrı Dağları eteklerindeki Bozkırlar ovalar ve köyler de belgesel çekerken kendimi köyümde hissettim. Benim Doğum yerim ata memleketim Giresun’ un Espiye Dikmen Köyü Gıran Mahallesi beni duygulandırır. 63 yıl önce koşup oynadığım, yaramazlık yaptığım, koyun baktığım, mısır tarlasında darı biçip, ot topladığım köy evim gözümde tüter. Taflan, üzüm, kiraz, töngel, hurma, ceviz, fındık, elma, armut, erik ağaçları yerinde duruyor. Köye her gittiğimde o ağaçların altında Oturur duygulanır çocukluk yıllarımı yeniden yaşarım.
Haydi Gel Köyümüze Dönelim
Ata dede memleketi köylerimiz bizi çağırır
Köyler dile gelir kendi lisanı hali ile konuşur
Köylerin sesini duyar gibi olursunuz
Geçmişi hatırlar, yeniden yaşar, hüzünlenir, duygulanırsınız
O köy bizim köyümüzdür. Evet köyler bizleri çağırıyor, vefa bekliyor
13 yaşına kadar çocukluk hayatımın geçtiği Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi Tarihi Bayramoğlu nahiyesinden www.gebzegazetesi.com ve www.devrialem.tv olarak canlı yayın yaptık, belgesel program çektik. Fındık bahçelerinde koşup, göllerinde çimip, yüzdüğüm Soğukpınar ve Karaduva derelerinin nazlı nazlı aktığı sularını seyir edip, çocukluk yıllarımı hep hatırlar unutmam
Gelin hep birlikte köylerimize gidelim
Evlerin ocaklarını yakıp,
Ata, dede mezarlarında Fatiha okuyalım
Çocukluk yıllarımızı bir kez daha yaşatalım
TRT DEPREM GERÇEĞİ SERGİMİZİ DÜNYA’YA DUYURDU
59. KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI DOLAYISI İLE İKTAV (www.iktav.com) KÜTÜPHANEMİZDE AÇTIĞIMIZ GAZETE MANŞETLERİ İLE DEPREM GERÇEĞİ FOTOĞRAF SERGİMİZİ TRT’NİN HABERİNDEN SONRA GEBZE DIŞINDAN ZİYARETÇİLER GELMEYE BAŞLADI. İZMİT BELEDİYE MECLİS ÜYESİ İŞ İNSANI FATİH ÖZCAN SERGİYİ GEZEREK BİLGİ ALDI
TRT’NİN DEPREM SERGİSİ HABERİ
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu 17 Ağustos 1999’dan 6 Şubat 2023’e Gazete manşetleri ile deprem geçeği fotoğraf sergisi ile ilgili yayınladığı haber.
ANADOLU AJANSI’NIN HABERİ
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Kütüphaneler Haftası kapsamında “Deprem Konulu Gazete Manşetleri” sergisi açıldı. İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Araştırmaları Merkezince (İKTAV) açılan sergide, yerel ve ulusal gazetelerin geçmişteki depremlerde attıkları manşetler ile Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından yer verilen manşetler bulunuyor. İKTAV Başkanı İsmail Kahraman, AA muhabirine, 800’den fazla depremle ilgili gazete manşeti arşivine sahip olduklarını ve bunları ziyaretçilerle buluşturduklarını belirtti.
17 AĞUSTOS DEPREMİ İLE İLGİLİ 500’DEN FAZLA GAZETE ARŞİVİ BULUNDU
17 Ağustos Marmara Depremi’yle ilgili 500’den fazla gazete arşivi bulunduğunu anlatan Kahraman, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkinde 300’e yakın ulusal ve yerel gazeteyi topladıklarını kaydetti.
Kahraman, kütüphane haftasında açılan serginin önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.