banner1100
SAĞLIK:
Anne adayları nasıl beslenmeli?

24 Haziran 2016 Cuma 14:53

2014 yılında Gebze’de açılan Konak Hastanesi, gebelik döneminin günlük kalori, alınması gerekli sıvı, protein, vitamin, mineraller temel ve esen elementlerin ihtiyacının arttığı bir dönem olduğunu belirterek tüm temel besin maddelerinden her birinin yeterince ve düzenli olarak alınmasını önerdi. Konak Hastanesi, gebelik döneminde artmış olan ihtiyacı karşılamak için vücudunuz size çoğu durumda yol göstereceğini belirterek beslenmenin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNDE İKİ LİTRE SIVI

Konak Hastanesi Gebze Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Çetinkaya yaptığı açıklamada, “Gebelikte günlük öğün sayınızı en az beş olacak şekilde tekrar ayarlayınız (3 ana- 2 ara öğün). Temel besin maddelerinin (şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç) her birinden her gün belli miktarlarda mutlaka alınmalıdır. Şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar (yağların temel besin maddeleri içinde önemleri büyüktür burada kastedilen aşırı ‘’yağlı’’ yiyeceklerden ise besleyici özellikleri düşük ve kalorileri yüksek olan gıdalardır size ve bebeğinize yararları yoktur. (örneğin cips, patates kızartması ve kızartma usulde hazırlanan yiyecekler). Su her ne kadar öyle gözükmese de aslında temel bir besin maddesidir. İdrar renginizin açık sarıdan daha koyu sarı bir renkte olması (idrar yolu enfeksiyonunuz yoksa )sıvı alımınızın yetersiz olduğunun habercisidir. Günlük aldığınız sıvıları yemekler arasında almanız midenizin aşırı dolmasını engellemeye önemli katkılarda bulunur. Anne adaylarının günde en az iki litre sıvı alması gerekir” dedi.

GÜNDE BİR FİNCAN KAHVE YETERLİ

Vücuda giren kafein oranına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, “Kahve içme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Günde bir fincan ya da maksimum iki fincan kahvenin olumsuz bir etkisi olmamasına karşın daha fazla miktarlarda vücuda giren kafein dolaşım sisteminizin olumsuz etkilenmesine ve uykusuz kalmanıza neden olabilir. Dahası yüksek miktarlarda kafeinin (günde 10 fincan ya da daha fazla) düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kafein içeren diğer sıvılar (kolalar, çeşitli çaylar ) için de aynı önlemler geçerlidir. Çay konusunda ise kahve konusunda söylenenlerden biraz daha fazla şeyler söylemek gerekir. Çay kafein dışında teofilin denen bir madde ve niteliği tam olarak belirlenmemiş bazı maddeler içerir. Aşırı miktarlarda (günde 10 fincandan fazla ) tüketildiğinde içerdiği kafeinin yaptığı olumsuz etkilere ek olarak besinlerle alınan demirin emilimini de azalttığı bilinen bir içecektir. Bu yüzden gebelikte çay tüketiminin de günde iki fincan ile kısıtlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

FAZLA TUZ KULLANMAYIN

Tuz kullanımının ayarlanması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, “Suni tatlandırıcılar içlerinde genellikle aspartam adlı bu madde içerirler. Bu maddenin gebelikte kullanımında bir sakınca bulunmamıştır. Ancak fenilketonüri (doğumsal bir aminoasit metabolizma bozukluğu ) tanısı konmuş anne adaylarının bu tatlandırıcıları doktorlarına danışarak kullanmaları gerekir. Alkol bebek üzerinde gelişimsel kusurlar yaratabilen bir madde olduğundan ve bu kusurları yaratan günlük dozun alt sınırı belirlenemediğinden gebelikte kullanılmaması gereken bir maddedir. Sigara verdiği tüm zararların dışında iştahı da kesen maddeler içerir. Sigarayı mümkün olduğunca azaltmak mutlaka olumlu etkiler yaratır. Ancak bilinçli bir anne adayının gebelik döneminde sigaradan ve sigara içilen yerlerden tümüyle uzak durması gerekir. Tuz kullanımını ayarlamak önemlidir. Fazla tuz kullanımı önerilmemektedir. Anne adaylarının gebelikte artmış iyot ihtiyacını karşılamak amacıyla iyotlu tuz kullanmaları önerilir.“ şeklinde konuştu. 
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete...

Haberi Oku