Geçtiğimiz yıl 1000’den fazla kişi ilimizde intihar teşebbüsünde bulundu. Bunalım ve psikolojik sorunların etkili olduğu bu vakalarda 54 kişi hayatını kaybetti. Onlardan geriye ise acı ve gözyaşı ile perişan aileler kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda topyekun çalışma başlatmalı.Kocaeli’de 2014 yılında intihara yönelen kişilerin sayısı korkuttu. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl meydana gelen ve ölümle sonuçlanan intihar sayısı, Kocaeli’de 54 oldu. Çeşitli nedenlerle intihar eden 54 kişi geride ise tarifsiz acılar, hüzünler ve gözyaşları bıraktı. İntihar vakalarında ölümle sonuçlanan olaylar haricinde teşebbüsler deki yükseklik de “Nereye gidiyoruz? Neler oluyor böyle?” sorusunu da akıllara getirdi.
BAKANLIK ÖNLEM ALMALI
Geçtiğimiz yıl İl Genelinde 1000’den fazla intihar teşebbüs olduğu öğrenilirken, bu vakaların 54 tanesi ölümle son buldu. En çok tercih edilen yöntemin ilaç olduğu dikkatlerden kaçmazken, zamanında müdahalelerin birçok kişiyi hayata yeniden bağladığı görüldü. Toplumsal olarak yaşanan olaylarda intihar eğiliminin artması en başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önlem alması gerektiğini gözler önüne seriyor. TÜİK verilerine göre 2014 yılında intihara yönelenlerin eğitim seviyelerine göre durumlarında en başta İlköğretim %24,9 ile oldu. İlköğretim mezunlarını 2014 yılında %22,5 ile ilkokul, %19,9 ile lise ve dengi okul ve %10,6 ile okuryazar olup bir okul bitirmeyenler takip etti.
NEDENİ BİLİNMEYEN VAKALAR
En acı durum ise intihar edenlerin hangi gerekçeyle buna sürüklendiklerinin bilinmemesi oldu. Nedeni tespit edilemeyen bunalım sonucu intihar oranı, 2013 yılında %54,1 iken 2014 yılında bu oran %52,9’a düştü. İntihar nedenleri arasında 2014 yılında hastalık %17,9, aile geçimsizliği %9,0 ve geçim zorluğu nedeniyle %8,4 oldu. İntihar eden kişilerin Medeni durum dağılımının 2014 yılında %47,7 ile evli, %39,1 ile hiç evlenmemiş, %7,3 ile eşi ölmüş ve %4,4 ile boşanmış kişilerden oluştuğu gözlendi. (Evren Kızıltaş)