**** Darıca Farabi Devlet Hastanesi 2015 hizmet yılı planlamaları kapsamında hastaneye kazandırılan bir çok yeni teknolojik donanıma sahip tanı ve tedavi cihazlarından 2 si Patoloji Laboratuvarı’nda hizmete girdi
Frozen ve Sıvı Bazlı Sitoloji CİHAZI adı verilen cihazlar sayesinde tanılama süreci hızlandırılarak tedaviye katkı sağlanmış oluyor. Darıca Farabi Devlet Hastanesi Patoloji Uzm. Dr. Müge Kaya cihazlar ve kullanım alanlarıyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı;
FROZEN (İNTRAOPERATİF KONSÜLTASYON)
Bazı özel durumlarda (ameliyat sırasında cerrahın uygulayacağı cerrahi yöntemi, yöntemin şeklini ve sonucunu etkileyecek durumlar) hasta ameliyat olurken lezyondan alınan ufak bir örneğin hızlı bir biçimde patoloji laboratuvarına gönderilmesi söz konusudur. Gönderilen dokunun özel bir cihazda (frozen cihazı) -20/-25 derecede dondurulup, mikron kalınlığında kesilmesi ve hızlı boyama yöntemiyle boyanıp, patoloji uzman hekimi tarafından mikroskopta bakılması esasına dayanan Frozen incelemesiyle hasta yaklaşık yarım saat içerisinde tanı alabilir. Frozen işlemi sadece ameliyat esnasında ve bazı özel durumlarda başvurulan bir yöntem olup rutin tanı aracı değildir.
Frozen kesit ile tanı koyma işlemi bir patoloğun en önemli, zor ve stresli görevlerinden biridir. İşlem, deneyim, klinik tıp bilgisi, baskı altında çabuk karar verebilme, iyi karar verebilme ve prosedürün sınırlarını bilmeyi gerektirir. Cerrah, ameliyat sırasında, sonucu operasyonun seyrini değiştirecek durumlar için frozen (intraoperatif konsültasyon) isteyebilir. Frozenın 3 amacı vardır: 1- Lezyon var mı? Tipi nedir? , 2- Cerrahi sınırlar korunmuş mu? Lezyonun cerrahi sınıra uzaklığı yeterli mi? , 3- Alınan dokuda lezyon var mı? Hastaya bu doku ile kalıcı kesitlerde (parafin blok) tanı koyulabilir mi, yoksa tanı için doku almaya devam edilmeli mi?
Bu teknik ile hastadan alınan doku dakikalar içinde incelenebilir, ancak hazırlanan dokunun kalitesi ve görüntüsü kalıcı kesit kadar iyi özellikte değildir. Dokunun detayları kalıcı kesitteki doku detayları kadar net görülmez. Bu nedenle daha kaba bir yorum yapılabilir. Ancak bu kesit acil durumlarda, örneğin ameliyat sırasında, dokudaki değişikliklerin kötü huylu veya iyi huylu olduğunun saptanması ve yapılacak ameliyatın genişliğine karar verilmesi gibi çok değerli katkılarda bulunur.
SIVI BAZLI SİTOLOJİ CİHAZI
• Sıvı bazlı sitoloji (LBC) servikal smear hazırlanmasında kullanılan yeni bir yöntemdir. LBC ile klasik servikal smear arasındaki ana fark, serviksten alınan hücrelerin cam mikroskop lamına yayılmayıp, doğrudan koruyucu sıvı içeren kaba koyulmasıdır.
• Dolayısıyla hastalar açısından çok az değişiklik söz konusudur.
• Vajina muayenesi tamamen aynıdır ve servikal hücre örneği klasik servikal smear ile aynı şekilde alınır. Ancak daha sonra fırça veya spatül ile alınan örnek koruyucu sıvı içeren kapta patoloji laboratuvarına gönderilir.
• Sıvı bazlı sitoloji cihazı ile hücrelerin daha kolay görülebilmesi için işlemden geçirilir ve sonra var olabilecek anormal hücrelerin saptanması için mikroskop altında incelenir.
• Anormal hücreler saptanırsa, anormallik şiddetine göre rapor edilir.
LBC klasik smear yöntemine göre bazı avantajlar sunar ve güvenilirliği daha fazladır:
• Klasik smear de serviksden dökülen hücrelerden elde edilenlerin laboratuvara gönderilmesi söz konusuyken, sıvı bazlı sitolojide kullanılan fırça tamamen laboratuvara gönderildiği için bütün hücreler incelenebilir
• Sıvı bazlı sitoloji kan ve mukus gibi hücre artıklarını inceleme ortamından uzaklaştırdığı için yetersiz ya da yanlış değerlendirme çok daha azdır.
• Hücreler artık daha rahat seçilebildiğinden patoloji uzman hekimine, daha çok hücreyi daha kolay inceleyebilmesi için daha çok vakit kalacaktır.