Okullar açıldı, dersler başladı. Okul başarısına giden yol çalışma alışkanlığı edinmiş olmak, ders çalışmayı düzenli hale getirmekten geçiyor. Çalışma alışkanlığı ne kadar erken kazandırılırsa çocuk için ders çalışmak ve okul başarısını arttırmak o kadar kolay olacaktır. Çocuğa çalışma alışkanlığı kazandırmada anne ve babaların etkisi çok büyük.
• Çocuğun ders çalışma sorumluluğunu aile üstüne almamalıdır: Ailenin sorumluluğu uygun ortam hazırlamak, kararlı olmak ve kontrol etmektir. Çocuk yerine endişelenmek, ondan daha çok sahiplenmek, çalıştığı için ödüller vermek değildir. Kısacası çocuğun ailesi için ders çalıştığı düşüncesi oluşturmasına yol açacak tutumlardan kaçınılmalıdır.
• Çocuğun çalışma alışkanlığının gelişmesi için ortam hazırlanmalıdır: Çalışmak için seçilen ortam sakin, iyi havalandırılmış, iyi aydınlatılmış ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış olmalıdır.
• Gerçekçi hedefler belirleme konusunda çocuğa yardımcı olunmalıdır: Çocuğun ulaşabileceği hedefler adım adım belirlenmelidir. Çocuğa ulaşamayacağı hedefler vermek çocuğun kaygı düzeyini arttırır ve çalışmanın verimini düşürür.
• Gerçekçi hedefler belirlemek kadar hedeflere ulaşmak için gerçekçi planlar yapmak da çok önemli: Bunun için ders çalışma zamanını iyi seçmek gerekir. Bahaneler ortadan kaldırılmalı, zamandan tasarruf etmek için öncelikler dikkatle belirlenmeli, günlük yapılacaklar listesi hazırlanmalı, çalışma zamanında niceliğe değil niteliğe önem verilmeli bilgiler gözden geçirilmelidir.
• Yapılacak ödev olmasa bile çalışma saati kaldırılmamalıdır: Bu yöntemin başarılı olabilmesi anne babaların uygulamadan vazgeçmemelerine bağlıdır. Bu sayede çalışma saatine çocuğun biyolojik saati de alışır ve çalışma alışkanlığı edinilir.
• Eğer çalışma davranışının sıklığı arttırılmak isteniyorsa; çalışma hoşlanılan ve sık yapılan bir etkinlikten önce yer almalıdır.
• Ders çalışma için isteğin gelmesini beklememek gerekir: Çünkü her zaman duygu davranıştan önce gelmez bazen davranıştan sonra gelir. Yani çalışma isteğinin gelmesini beklemeden çalışmaya oturmak, çalışma isteğinin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Çocuğa, bu “davranış, duygu” ilişkisi anlayacağı bir dille anlatılmalıdır.