banner1100
SAĞLIK:
Her yemeğin ardından su için!

15 Temmuz 2015 Çarşamba 14:06

 Darıca Farabi Devlet Hastanesi Diyetisyen Hekimi Zehra Pınar, Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.  Bölgemizin en büyük hastanesi olan Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nin başarılı Diyetisyen Hekimi Zehra Pınar ile bir aylık Ramazan Ayı’nın ardından bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğini konuştuk. Geniş sofraların kurulduğu ve tatlıların hazırlandığı Ramazan Bayramı’nda beslenmeye dikkat çeken Pınar, “Misafirlerinize tatlının yanında fındık, ceviz ve kuru kayısı ikram edilmeli” dedi. Gazetemize özel röportaj veren Diyetisyen Hekim Pınar’ın uyarılarını hep birlikte dinleyelim.
“FAZLA KALORİLERE SEBEP OLACAK”
Diyetisyen Hekim Zehra Pınar; “Ramazan bayramı yaklaştı. Bu bayrama adını veren şekerler, tatlılar şimdiden evlerde yerlerini almaya başladı. Elbette bu bayram “Şeker Bayramı” her ortamda bolca şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar bulunacak. Tüm ailenin bir arada olduğu, geleneksel zengin sofraların kurulduğu, el yapımı tatlılar, özel pişen yemekleri ile bayram coşkusu; fazla kalorilere, sağlıksız besin tercihlerine sebep olacak” dedi.
“MİSAFİRLERİMİZE FINDIK, CEVİZ İKRAM EDELİM”
Konukların kan şekerini düzenlemelerine yardımcı olmaları için ikramlarda dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Pınar; Ramazan ayı boyunca iki öğünle beslenmeye, bol kalorili iftarlara uyum sağlayan ve değişen metabolizmayı, sağlıklı beslenmeye yöneltmek için bayram bizim için bir fırsat olabilir. İlk hedef bayramın ilk gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirmek olmalıdır. Elbette misafirlerimize şeker ve tatlılarımızı ikram edecek fakat bu sefer biraz değişiklik yaparak ikramlarımıza fındık, ceviz, kuru kayısı, yaban mersini gibi besinlerle zenginleştirebiliriz. Böylelikle, konuklarımızın kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olurken sağlıklı bir ara öğün tüketmelerini sağlayabiliriz” diye konuştu.
KÜÇÜK TADIMLIKLAR TÜKETMELİ
Büyük bayram sofralarında küçük tadımlıklarla geçiştirmenin doğru olduğunu söyleyen Diyetisyen Hekim Zehra Pınar; “Bayramda özellikle ailenin, dostların bir arada olması ile geleneksel olarak yemek çeşitleri ve ikramlar artmaktadır. Her yemekten fazla miktarda yemek yerine küçük tadımlıklar tüketmek daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Ramazan ayının metabolizmaya en önemli etkilerinden biri de sıvı alımının azalmasıdır. Vücudun sıvı tüketimini normal temposuna dönebilmesi için bolca sıvı tüketimi gerekmektedir.”
HER ÖĞÜNÜN ARDINDAN SU İÇİLMELİ
Vücudun su dengesinin korunması gerektiğini dile getiren Pınar; “Her yediğiniz öğünün ardından bir bardak su içerseniz, vücudun sıvı dengesini normale döndürebilirsiniz. Sıvı ihtiyacı ve metabolizmayı hızlandırmak için yeşil çay, beyaz çay gibi bitki çaylarının gün içinde 2 fincan olacak şekilde tüketilmesi metabolizmaya olumlu etki yaratacaktır” dedi.
“ZİYARETLERE GİDERKEN YÜRÜNMELİ”
Ziyaretlere giderken yürünmenin ve asansör yerine merdivenleri kullanmanın önemli olduğunu söyleyen Pınar; “Yine Ramazan ayı boyunca azalan fiziksel aktivitemizi arttırarak metabolizmamızı hızlandırabiliriz. Özellikle ziyaretlere giderken mümkün olduğunca yürümeye, asansör yerine merdivenleri kullanmaya özen göstererek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabiliriz” dedi.
HASTALAR ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ
Özel rahatsızlıkları olanlara da uyarılarda bulunan Pınar; “Elbette bayramlar özel günlerdir. Özel günlerde beslenme yasakları uygulanabilir olmamaktadır. Özellikle kronik hastalıkları olan bireyler ( tansiyon, şeker hastalığı, kalp¬damar hastalıkları vb) daha dikkat etmeleri gerektiklerini unutmamalıdırlar. Bayram boyunca; az yağlı yemekler tercih ederek, özellikle şeker hastaları tatlılarını tatlandırıcı ile hazırlayarak sağlıklarını riske atmadan güzel bir bayram geçirebilirler. Her şeyden ağız tadı ile yiyebileceğiniz sağlıklı ve huzurlu şeker tadında nice bayramlar dileğiyle.” Diyerek sözlerine son verdi. (Evren Kızıltaş)

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete...

Haberi Oku