banner1100
SAĞLIK:
Sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli?

08 Haziran 2016 Çarşamba 10:17

OBEZİTE VE ŞEKER HASTALIĞININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Diyetisyen hekim Hilal Batmaz yaptığı açıklamada, "Bugün sizlerle Ramazan'da beslenmeyle ilgili bilgi vereceğim. Öncelikle orucun sağlıklı olup olmadığı ile ilgili sorular oluşabiliyor. Bunu şöyle tanımlayabiliriz. Bazı insanlar için kritik bir süreçtir oruç tutmak. Sağlıklı bir bireyseniz, gebeliğin son aylarında değilseniz, ciddi hastalıklarınız yok ise aslında oruç sizin için sağlıklı olabilir. Yapılan araştırmalar orucun özellikle insanların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Aynı zamanda şeker kontrol sorunlarınız var ise uzun süreli açlıklarla vucudun insülün salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Oruç tutarken fazla besin alma zamanı kısıtlı olduğu için, obezite ve şeker hastalığınında önüne geçilmiş oluyor" dedi.

SAHURA MUTLAKA KALKILMALI

Oruç tutanların sahura mutlaka kalkmaları gerektiğini dile getiren Batmaz, "Biz sahura kalkmanızı öneriyoruz. Çünkü uzun süreli açlık durumunda tüm gün hem konsantrasyonunuz azalacaktır hemde enerjiniz azılacaktır. Bu nedenle sıvı dengesini korumamız gerekiyor. Sahurda mümkün olduğu kadar proteini arttırıp, karbonhidratı azaltmakta fayda var. Bu sayede gün içinde kan şekerinizi gün içinde dengeleyebilirsiniz. Mutlaka sahurda bir yumurta öneriyorum. Bununla birlikte tam yağlı beyaz peynir, ceviz yada yerine başka bir yağlı tohum olarak badem veya fındık tüketerek uzun süre tok kalabilirsiniz. Bir veya iki dilim tam buğday veya çavdar ekmeği. Beyaz ekmek tüketmemenizi öneriyorum. Pide ramazan ayının vazgeçilmez bir besini. Her gün olmamakla birlikte belirli aralıklarda tüketebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

LİMONLA BİRLİKTE MADEN SUYU

Alışma sürecinde kurubaklagillerin tüketilebileceğini söyleyen Batmaz, "Bununla birlikte çorba sıvı olmasından dolayı çok tercih edilen bir şeydir. Sahurda bir kase çorbada tüketebilirsiniz. Kronik bir hastalığınız yok ise sahurda limonla birlikte maden suyu içebilirsiniz. Bu sayede gün içinde elektro dengenizi de korumuş olursunuz. Ayrıca Ramazan'ın ilk günlerinde alışma sürecinde kurubaklagillere yoğunlaşabilirsiniz. Bu sayede uzun süre açlıklara dayanabilirsiniz. Yine salatalık vücudun su dengesini sağlayan bir yiyecek. Sahurda salatalık tüketmenizi öneriyorum" dedi.

İFTARDA YOĞURT TÜKETİLMELİ

İftarda nasıl beslenilmesi gerektiğini dile getiren Batmaz, "En kritik nokta uzun süren açlık sonrası iftar yapmak. İftar çok önemli bir nokta. Özellikle soğuk sularla iftarınızı açmayın. Çünkü bu mide hareketini zorlaştırarak kramplara neden olabilir. Sindirimi çorlaştırabilir. Bunun için bir yada iki bardak ılık suyla iftarınızı açtıktan sonra çorbanızı içebilirsiniz. Mümkünse bir 10-15 dakika mola verin. Bu midenizin sağlığı açısından önemli. Siz salgısı az olan bir mideye çok yükleme yaparsanız, gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleriyle karşılaşabiliriniz. Et yemeklerini tercih etmemenizi öneririm. Boş bir mideye et yemek problemlere neden olabilir. Daha çok sebze ve etlerin bir arada kullanıldığı tencere ve fırın yemeklerini tercih edebilirsiniz. Kızartma iftar için ağır olabilir. Yoğurt iftar sofralarının olmazsa olması gerekir. Ekmek hakkınızı yine çavdar yada tam buğdaydan yana kullanın. İftardan sonra hemen tatlı tüketimine geçmeyin. Bir 10 - 15 dakika yine bekleyin. Bu arada ben sağlık sorununuz yoksa iftardan sonra zencefilli yada limonlu su içmenizi öneririm. Sindirimi kolaylaşacaktır. Saat: 22.00'ye kadar bütün beslenmemezi tamamlayın, o saatten sonra yiyecek tüketmemenizi öneririm" şeklinde konuştu. 
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete...

Haberi Oku