banner1100
SAĞLIK:
Zatürrenin mevsimi yok

31 Ağustos 2016 Çarşamba 10:02

Medical Park Gebze Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hülya Bayiz zatürre ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hülya Bayiz vatandaşlara şu bilgileri verdi: Zatürre; akciğer dokusunda bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar tarafından meydana gelen iltihaplara denir. Sanılanın aksine zatürre bir kış hastalığı değildir ve her mevsim zatürreye yakalanma riski vardır. Solunumda sistemik dolaşım yoluyla oluşabilen zatürre, en sık ağız içindeki mikrobik ajanların akciğerlere ulaşması sonucu meydana gelir. Çeşitleri, oluşum yeri ve şekillerine göre şöyle adlandırılır: Toplumda gelişen, hastanede gelişen, bağışıklık sistemi baskılanmış kişide gelişen ve sağlık bakımıyla ilişkili zatürre.

TANI İÇİN AKCİĞER FİLMİ

Zatürreli hastalarda; öksürük, balgam, hemoptizi, yan ağrısı, nefes darlığı, ateş, terleme, üşüme-titreme, halsizlik, iştahsızlık, taşikardi ve akciğer grafisi bulgularına rastlanır. Doç. Dr. Hülya Bayiz “Uygun klinik bulgular ve fizik muayene bulgularının varlığında ve eğer mümkünse alınan akciğer filminde infiltratların gözlenmesi zatürre tanısı için yeterli olmaktadır” diyor. Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinin zatürre tanısındaki katkıları sınırlı kalır. Ancak, hastaneye yatış kararı verilmesinde, tedavi seçiminde ve antibiyotik dozunun belirlenmesinde yararlı olur. Zatürre olguları karşısında verilmesi gereken ilk karar, hastanın hastaneye yatırılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Bu kararı verirken hekime yardımcı olması için bazı objektif ölçütler tanımlanmıştır. Bu ölçütleri kullanmak, bir yandan gereksiz hastaneye yatışları azaltacağı gibi, diğer yandan yüksek riskli hastaların da tanınmasını kolaylaştırır.

TEDAVİYE GECİKMEDEN BAŞLANMALI

Zatürre olgularında, özellikle yaşlı hastalarda tedaviye gecikmeden başlanması sonuca olumlu yönde etki edebilir. Zatürreli bir hastada tedaviye yanıt, klinik bulgularla ölçülmelidir. Etkin bir antibiyotik tedavisi uygulandığında klinik bulgularda 48-72 saat içinde belli bir düzelmenin olması beklenir. Bu nedenle ilk 72 saatte başlangıç tedavisi değiştirilmez.

ATEŞ 2-3 GÜNDE DÜŞER

Klinik olarak önemli ölçüde kötüleşme varsa veya kullanılan tedavinin etkili olmadığı bir etken saptanmışsa tedavi daha erken değiştirilebilir. Risk faktörü taşımayan ve komplikasyon gelişmemiş zatürreli hastalarda ateş genellikle 2-3 günde düşer.

banner982
Anahtar Kelimeler
Zatürrenin Mevsimi Yok
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Stres, kötü ağız kokusunun baş sebebi
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, depresyon, stres ve anksiyete...

Haberi Oku