banner1106
 “İstanbul’a en yakın şirin kaza merkezlerinden biri olan Gebze’nin süratle güzelleştirilmesine çalışılmaktadır. Gebze Belediyesi ve Münakale (Ulaştırma) Vekâleti “Sapanca” gibi Gebze’yi de İstanbulluların bir tenezzüh (gezinti) ve mesire yeri yapmak için bazı teşebbüslere geçmişlerdir.”
Geçen haftaki yazının devamı niteliğinde, Gebze ve Gebze Belediyesi ile ilgili eski gazetelerdeki içeriklerden derlediğim haberleri istifadelerinize sunarım. Bu hafta haberleri 1932 ve 1939 yıllarından seçtim. İstanbul’un sayfiyesi olmaya aday bir ilçeden, kalabalık bir sanayi şehrine dönüşümüz ne kadar hızlı gerçekleşmiş!
Elektriğin İstanbul’dan getirilmesi için yürütülen çalışmalar, Eskihisar’a yapılacak plaj ile İstanbullular için çekici hale getirilerek, Sapanca gibi yazlık yere dönüştürme çabalarından bahsedilmiş ilk haberle başlayalım.



“GEBZE İSTANBUL İÇİN SAYFİYE YERİ OLACAK – Burada Bazı Tesisat Yapılacak”
“İstanbula en yakın şirin kaza merkezlerinden biri olan Gebzenin sür’atle güzelleştirilmesine çalışılmaktadır.
 Gebze belediyesi ve Münakale Vekâleti “Sabanca” gibi Gebzeyi de İstanbulluların bir tenezzüh ve mesire yeri yapmak için bazı teşebbüslere geçmişlerdir.
İstanbul elektrik cereyanından Gebzenin de istifade etmesi için Kartaldan buraya havai tel uzatılması hususunda tetkiklere başlanmıştır. Bizzat Gebze belediye reisi Esad ile bir mütehassıs bu işle meşgul olmaktadırlar.
Bu iş masraflı görüldüğü takdirde “Eskihisar” mevkiindeki çimento fabrikasından kasabaya cereyan verilecektir.
Gebze sahilinde modern bir plaj yapılması ve çok latif bir manzarası olan bu sahilde İstanbulluları celbedecek bazı tesisat vücude getirilmesi de tetkik olunmaktadır.” (29 Ağustos 1939 Son Telgraf Gazetesi)
Biraz daha eski tarihlere baktığımızda, Gebze’de pazar yeri kurulmasıyla ilgili habere rastlıyoruz. Çocukluğumdan hatırladığım Cuma ve Pazartesi Pazarları, Çarşı Çeşmesi, Gölcüönü çevresinde ve Eski Çarşı’daki bazı dükkânların önünde köyden gelen sebze ve meyveler…



“GEBZE’DE PAZAR YERİ”

“Gebze Belediyesi tarafından halkın maişetini ucuza temin etmesi maksadile Gebze’de küşat edilen bir pazar mahalli büyük bir rağbet görmektedir. Bu pazarda her türlü emtea, bilhassa köylüler tarafından getirilen yağ, yumurta, tavuk ve emsali satılmaktadır. Bu suretle hem köylüler mallarını satmak için bir vasıta bulmuşlar, hem de şehir halkı ucuz olarak her şeyi alabilmek fırsatını elde etmişlerdir.” (12 Kasım 1932 Cumhuriyet Gazetesi)

Gebze’nin şirin köyü şimdiki statüsü ile mahallesi olarak tanımlanan Eskihisar’ın, 1939 yılında belediye hudutlarına alınmasını bildiren haberde yine Gebze’nin İstanbul’un sayfiyesi haline getirilecek olmasından bahsediliyor.



“GEBZE BELEDİYESİNİN ÇALIŞMALARI”

“Gebzenin Eskihisar köyü belediye hududları dahiline alınacaktır. Belediye, bu suretle sahilde bir iskeleye sahib olduktan sonra Gebzenin imar ve ümranına çalışacak ve ezcümle Gebzeyi İstanbulun bir sayfiye yeri haline getirecektir.
Gebzede çalışkan bir belediye iş başına gelmiştir. Büyük yokluk ve mahrumiyet içinde kalan kasabayı güzelleştirmek için seferber olan bu belediye bilhassa elektrik, su, yol işlerini kökünden halledecektir.” (25 Eylül 1939 Son Posta Gazetesi)
Haftaya, Kaymakamlık ve Belediye tarafından yürütülen çalışmaların olduğu ilginizi çekebilecek haberlerle devam edeceğiz.
Görüşmek üzere.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981