Lipödem, özellikle bacaklarda anormal yağ depolanması ile karakterize kronik ve ilerleyici bir yağ metabolizması hastalığıdır. Bacaklarda simetrik, ağrılı yağ birikimi ve şişlik olurken eller ve ayaklar korunmuştur. Sıklıkla, lipödem rahatsızlığı olan kadınlara bacaklarındaki kalınlaşma ve şişliğin sorumlusu olarak kontrolsüz yemek yemeleri ve hareketsiz yaşam tarzları olduğu söylenir. Lipödem yol açtığı ağrı, hareket kısıtlılığı, günlük aktivitelerde azalma ve psikososyal stres nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur.
 
Lipödemin neden oluştuğu konusunda kesin bilimsel kanıtlar yoktur.
 
Bunun yanında, altta yatan bazı bozukluklar sorumlu olabilir.
 
1. Genetik altyapı: Lipödemin genetik kaynaklı olabileceğini bildiren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Lipödemli hastaların yaklaşık % 15’inde aile bireylerinde de lipödem öyküsü vardır.
 
2. Hormonal etkiler: Hastalık özellikle ergenlik çağıyla birlikte başladığı için lipödemin cinsiyet hormonları ile ilgisi olduğu öne sürülebilir. Östrojenin beyaz yağ dokusunda yağ metabolizmasına direkt olarak etki ettiği bilinmektedir.
 
3. Damarsal bozukluklar: Çok net bilimsel kanıtlar olmamakla birlikte kılcal lenf ve kan damarlarında bozukluklar vardır. Kılcal damar hasarı cilt altı kanama ve morarmaya yatkınlık yaratır. Damar duvarında artmış geçirgenlik doku aralığına protein kaybı ve ödeme yol açar.
 
4. Yağ dokusu bozuklukları: Yağ kök hücrelerinde artış aşırı yağ depolanmasına yol açar. Yani yağ hücrelerindeki farklılaşma potansiyeli ciddi derecede azalmıştır.
 
Lipödem hastalarında inflamasyon denilen mikropsuz yangı durumu yani iltihaplanma oldukça yaygındır. inflamasyonu gidermek için anti inflamatuar beslenme modeli benimsenmelidir. Anti inflamatuar özelliği yüksek olan besinler;
 
Kızılcık, çilek, yaban mersini, ahududu böğürtlen gibi kırmızı mor orman meyveleri, nar, zeytin yağı, ceviz fındık badem gibi kuru kuruyemişler, Omega-3 içeriği yüksek yağlı balıklar, yeşil çay, kakao, brokoli mantar domates avokado kırmızı biber, pancar, fermente gıdalar, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
 
Ve tabii ki baharatların piri zerdeçal bununla beraber zencefil iltihap gidermede ve inflamasyonu azaltma da oldukça önemlidir.
 
Lipödemli hastalarda genelde D vitamini ve B12 seviyeleri düşük bulunur bu yüzden takviye alınması faydalı olabilir. Besinlerle yeterli miktarda omega -3 alınamıyorsa takviye olarak omega-3 alımı faydalı olabilir. Ödem şikâyeti çok fazlaysa bromelain kullanılabilir. (Takviyeler bir uzman eşliğinde kullanılmalıdır)
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981