banner1098
GAYRİMENKUL:

11 Kasım 2015 Çarşamba 09:43

Bir söz vardır, “Dünya’da mekân, ahirette iman”. Emlak çok önemli bir sektördür. Emlak sektörü sadece Türkiye’nin değil, Dünya’daki büyük ülkelerin bile lokomotifi olmuştur. Aslında yatırım sanayiye olmalı. Üretimin olmadığı yerde ne olur ise olsun, her şey biter.

Yatırımın inşaattan daha çok teknoloji ve bilime olması gerekirken, Türkiye gibi henüz tam anlamı ile büyümemiş, gelişmemiş ülkelerde emlak en güvenilir, en sağlam yatırım aracıdır. Bunun için Türkiye’de herkes bir evim olsun, fabrikamın yeri kendimin olsun, arsam olsun dediğinde emlak sektörüne yatırıyorlar.

Sadece Türkler mi? Arap dünyasından da çok sayıda yatırımcı son yıllarda Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de, İstanbul, Bursa, Yalova, Sapanca, Kocaeli, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi illere çok sayıda Arap turist geliyor. Burada gayrimenkul almaya çalışıyorlar. Arap baharından sonra bu yatırımlar hızlar arttı. Biz gerek emlak sektörünün geleceği ve arapların Türkiye’ye ilgisini Devri Alem programı olarak geçtiğimiz hafta İstanbul’da açılan emlak fuarında inceledik ve araştırdık.

Emlak sektöründe istikrar da önemli bir etken. Son yıllarda ekonomide ki istikrarlı süreç ve yaşanan büyüme yurtdışından yatırımcılarında gözünü Türkiye’ye çevirmesine neden oluyor. Özellikle son dönemde çip üretimi, yerli otomobil, yerli uçak, yerli savunma sanayi üretimi ile teknolojik anlamda dikkat çeken Türkiye, emlak sektöründe de her geçen gün gelişiyor.

Gebze’de kurulan Bilişim Vadisi ile dünya çapında teknolojik bir marka oluşturmayı hedefleyen ülkemiz, Amerikan’da bulunan Silikon Vadisi ile rekabet etmeyi hedefliyor. Bu çalışmayı yıllarca önce yapan Japonya, dünyada teknoloji ülkesi olarak görülüyor. Ekonomisindeki gelirinin büyük bir kısmını ise teknoloji alanında yaptığı ihracat ile gerçekleştiriyor. Almanya ise ürettiği Mercedes marka otomobil ile dünya pazarında yerini almıştı.

Dünya ülkelerinin bu çalışmasını gören Türkiye, 2023 yılında dünya çapınca markalar üretmek için Bilişim Vadisi’ni devreye soktu. Bu projenin başarılı olabilmesi ve dünya pazarında bir Türk ürününün marka olabilmesi şart.

Ülkemizde teknolojinin yanı sıra emlak sektörü de oldukça büyüdü. Emlak sektörüne verilen teşvikler yatırımcıların bu alana yönelmesine neden oldu. Yıllar önce inşaat sektöründe hayalini dahi kuramayacağımız birçok proje, bugün şehirlerde hayata geçirilmiş durumda. Farklı, estetik ve ilginç projeler ile emlak sektörü ülkemizde ciddi bir yatırım alanı haline geldi. Yurt içi yatırımcıların yanı sıra bu alanda ciddi yurtdışı yatırımı da alıyoruz.

CNR EMLAK FUARI’NDA DEVRİ ÂLEM

Geçtiğimiz gün İstanbul’da CNR EXPO Emlak Fuarı’na katıldık. Bir grup emlak uzmanı ile birlikte ülkemizde yabancı ve yerli yatırımcılar tarafından hayata geçirilecek projeleri inceledik. Burada firma yöneticileri, fuar organizasyon yöneticileri ile söyleşiler yaparak bilgi aldık. Sizlerle fuar ile ilgili detaylı bilgiyi paylaşmak istiyorum.

300’E YAKIN PROJE VİTRİNE ÇIKTI

Ulusal ve Uluslararası Gayrimenkul yatırımcıları tarafından büyük ilgi gören CNR Emlak Fuarı,4-8 Kasım 2015 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlendi. Geçen yıla oranla iki kat büyüyen fuar, CNR Holding kuruluşu ITF Fuarcılık tarafından gerçekleştirildi. CNR Emlak 2015 - Konut, İşyeri Satın alma, Kiralama ve Finansman Fuarı'nı 6 bini yurt dışından olmak üzere 40 bin yatırımcının ziyaret etti. 300'e yakın projenin vitrine çıktığı organizasyona Orta Doğu, AB Ülkeleri, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler'den alıcı grupları geldi. Özellikle Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Ürdün, İran ve Rusya'dan dev yatırımcıların ziyaret ettiği fuara yönelik olarak hedef bölgelerde sonuç odaklı çalışmalar yapılmaktadır.

Evet, gerçekleşen geniş kapsamlı bu fuarda yaptığımız söyleşiler ile edindiğimiz bilgiler arasındaki bir detay benim oldukça dikkatimi çekti. Arap yatırımcılar, İstanbul, Bursa, Yalova, Sapanca ve Trabzon’a büyük ilgi gösteriyor. Bu illerde Arap yatırımcılara ciddi anlamda araziler satılmış ve yabancı yatırımcılar tarafından buraya küçük-büyük birçok proje hazırlanmış.

BÖLGEDE DUBAİLİ SAYISI 2 BİNE ULAŞTI

Özellikle Arap turistlerin ilgi gösterdiği Yalova, Kocaeli ve Sapanca’ya yerleşen Dubaili sayısı iki bine ulaşmış. Bunların arasında Dubaili protokol üyeleri de var. Günde ortalama 20 adet mülk satışı yapılan Arap kökenlilerin, şehir merkezinde kotası dolduğu için, yeni adres olarak Çiftlikköy, Karamürsel, Altınova gösteriliyor. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Ürdün, İran’lı yatırımcı ve turistlerden bu bölgelere ciddi yatırımlar var. Bu ilginin nedeni olarak bu ülkelerin Türkiye’yi güvenilir bir ülke olarak görmesi gösteriliyor.

Araplar, Türkiye’de emlak sektörüne gösterdiği ilgi kadar mobilya sektörüne de ciddi anlamda ilgi duyuyormuş. Birçok Arap turist burada hayata geçirdikleri yatırımlarda veya kendileri için aldıkları evlerde Türk markalarını tercih ediyorlar. Arap ve diğer Ortadoğu ülkelerinde Türk mobilyasının imajı çok yüksek. Bunda Türk aile yaşantısını sevmelerinin ve bu ülkelerdeki Türk film ve dizilerinin etkisi de yadsınamayacak kadar büyük.

Evet, yurtdışı ve yurtiçi yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısı, emlak sektöründe yaşanan ve EXPO Emlak Fuarı’nda yaptığımız gezi ile ilgili bilgileri sizlerle paylaştım. Ülkemizin her metrekaresi çok değerli. Bunun değerini bilmeliyiz.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

KOTO, Gayrimenkul Sektörünü istişare toplantısında...
Kocaeli Ticaret Odası 18. Meslek Komitesi (Danışmanlık Hizmetleri Grubu), bünyesinde faaliyet gösteren Gayrimenkul...

Haberi Oku