HIDIRELLEZ GELENEĞİ
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz.
Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve www.gebzegazete.com.tr ile belgeselcininnotdefterinde yayınlanan makalemizi sizlerle paylaşıyorum
https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/hidirellez-gelenegi.html
Binlerce yıllık kültür tarihimizde gelenek ve görenekler önemli. Geleneklerimizi gençlerimize tanıtıp yaşatmalıyız. 5 Mayıs Türk İslam Coğrafyasında Hıdırellez olarak kutlanır.
Yemekler pişirilir ateşler yakılır dualar edilir dilekler dilenir. İnsanlar birbirine ikram eder yatırlara gidilir.
Gençler ve çocuklar evleri ziyaret eder hediye toplarlardı. O eski Hıdırellez etkinlikleri fotoğraflarda yaşıyor. Eski fotoğraf arşivi ve tarihi resimler den bazılarını sizlerle paylaşıyorum
Ümidim her yerde farklı kutlansa da bu gelenek yaşatılır. Hıdırellez kültürü gençlere tanıtılmalı
GÖLCÜK’TE HIDIRELLEZ
Türkistan- Altay Dağları’ndan Giresun’a üç bin yıllık Mayıs 7’si Geleneği Gölcük Giresunlular Derneği tarafından Kocaeli’nde yaşatılıyor.
Kocaeli Gölcük Giresunlular Derneği her yıl Mayıs ayının ilk haftası Gölcük’te düzenlediği toplantıya davetli olarak katılıp Mayıs yedisi ve Giresun kültür ve tarihi üzerine konuşma yaparak hıdırellez Kültürünü tanıtmıştık
GEBZE KÖYLERİNDE HIDIRELLEZ
Geçtiğimi yıllarda. Gebze ve Dilovası bölgesinde Kocaeli köy yemekleri pişirilip Hıdırellez dolayısı ile tanıtımı yapıldı. Dilovası Demirciler köyünde yapılan köy yemeklerinin Dilovası’nın tarih ve kültür mirasının ne kadar zengin olduğunu gösterdi.
Pandemi önlemleri ve sokak kısıtlaması dolayısı İle şenlikler yapılamasa da Hıdırellez kültürümüzü tv programı ile gelecek kuşaklara aktarılıp yaşatılmasına katkı sunan Kanal 7 gece gündüz programı ekibine teşekkür ediyoruz.
KANAL 7 TV’DE YAYINLANAN PROGRAMLARDAN BAZILARI
Geçtiğimiz yıllarda Kanal 7 tv de Gebze ve Kocaeli bölgesinde belgesel tv programları çekilmesine öncülük edip başta Hıdırellez geleneği olarak kültürümüzü tanıtmaya çalıştık. Gazeteci ve belgeselci olarak benimde konuşma yaptığım Kanal 7 tv’nin gece gündüz programlarından bazılarını sizlerle paylaşıyorum.
https://www.facebook.com/kocaelikulturveturizm/videos/kanal-7-g%C3%BCnd%C3%BCz-gece-prorgamigebze-dilovasi/525961585321789/?locale=pl_PL
https://m.facebook.com/gunduzgecezeyneptor/videos/g%C3%BCnd%C3%BCz-gece-bu-hafta-gebzedilovas%C4%B1demirciler-k%C3%B6y%C3%BC-%C3%A7ekimleri-ile-kanal-7-
ekranlar/3713222872116812/
Hıdırellez Geleneği Tarihi
Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs’tan başlayıp 7 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bugünü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler “Aziz George” günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez’in UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır. (Kaynak vikipedia)
Kanal 7 Gece Gündüz
Programı İle ilgili Gebze Gazetesi’nde yazdığım makale
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=36700
Anadolu kültürünü tüm yönleri ile ekrana taşıyan Gündüz Gece Program Yapımcısı Zeynep TOR, sunucusu, sanatçı Kürşat Taner BİÇİCİ ve ekibi, 5 Mayıs 2021 tarihin de Kocaeli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü izni ile pandemi kurallarına uygun olarak ilçemiz Dilovası’nın tarihi, turistik, kültürel, ekonomik ve doğa güzelliklerini tanıtan çekimler yaptı. Demirciler Köyü’nde yapılan çekimlerde, Dilovası’na ait yöresel ev yemekleri ve tarifelerini çekerek, tarihi alanları, doğal güzelliklerinin tanıtımı yapıldı. Kanal 7 Televizyonu’nda önümüzdeki günlerde yayınlanacak Gündüz Gece programı Dilovası ve Demirciler Köyü’nün tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Dilovası Demirciler Köyü Tarihi Kanal 7 TV Gündüz Gece programı kameralarına Demirciler Köyü tarihi ile ilgili şu bilgileri verdim;“…Osmanlı arşiv belgelerinde “Demircilü” olarak zikredilen Demirciler’e ait, bugüne kadar ulaşılabilen, en eski târihli belge 1530 târihli Muhasebe-i Vilayeti Anadolu Defteri’dir (4). Bu belgeye göre, en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Demirciler’in buğday ve arpa öşürleri Orhan Gâzi’nin emriyle oğlu Gâzi Süleyman Paşa tarafından kurulan İznikmid (İzmit) Medresesi Vakfı’na tahsis edilmiştir. Bunun dışındaki salariyesi, yulaf, burçak ve kettan öşürleri, resm-i kovan, resm-i âsiyâb, resm-i çift, resm-i bennâk, resm-i ekinlü, resm-i mücerred, resm-i arus ve bâd-ı hevâ vergileri ise Fâtih Sultan Mehmed Han tarafından yaptırılan Boğazkesen Kalesi (Rumeli Hisarı) muhafızlarının geliri olarak kayıtlıdır. 1530 yılında 30 haneden oluşan Demirciler’in nüfusu tahmini olarak 195 kişi iken, 1844/45 tarihinde 88 hane ve tahmini olarak 440 kişi olmuştur (4, 5, 9). 2000’li yıllara kadar tarım ve hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Demirciler, özellikle kiraz ve üzüm yetiştiriciliği ile şöhret bulmuştur. Günümüzde birçok aile tarafından tarım ve hayvancılık sürdürülse de Demirciler’in arazilerinin önemli bir kısmına sanayi kuruluşları yerleşmiştir. Gebze bölgesindeki ilk Müslüman Türk yerleşimlerinden biri olan Demirciler, Dilovası’nda en çok târihi esere sâhip yerleşim yerlerinden biridir. Demirciler’de günümüze ulaşabilen iki târihi çeşme, bir Osmanlı hamamı, bir târihi konak ve Osmanlı dönemine ait birçok mezar taşı bulunmaktadır İlk yapılış kitabesine göre 1816 tarihli İsmail Ağa Çeşmesi ve inşâ târihi bilinmeyen Koca Çeşme hâlâ hizmet vermeye devam etmektedir. Mîlâdî 1825 târihinde Süleymaniye Medresesi Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılan konağın iç mekânlarındaki ve dış cephesindeki kalemişi bezemeler döneminin en güzel örneklerindendir. Târihi konak 2018 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşâ edilmiştir…”
HIDIRELLEZ İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAPTIĞIM SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMIM
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=640212069466737&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2572623479558910&id=100004338481610&mibextid=qC1gEa