KONYA VALİSİ SN VAHDETTİN ÖZKAN İLE ANTALYA VALİSİ SN ERSİN YAZICI'YA AÇIK MEKTUP
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan KKTC Cumhurbaşkanı Sn Ersin Tatar ın onur konuğu olduğu Küresel gazeteciler konseyinin Alanya’daki toplantısına katılmak İçin 25 Ekim 2022 de Hızlı trenle. Geldiğimiz Konya da başladığımız vakıf ruhu ve vakıf eserlerimiz ile ilgili devri alem belgesrl tv Program çekimlerimizi tamamlayarak 27 Ekim de Alanya ya gelip Balkan savaşında şehit olan Alaiye taburu İle ilgili araştırma yapıp belgesel çekimlerimize devam ettik. Biz Konya ve Antalya da belgesel çekimlerimize devam ederken 110 yıl önce Konya Alayları ve Alaiye taburunun destanlar yazdığı Balkan savaşları Çatalca bölgesinde geçtiğim ay yaptığımız araştırmayı sizlerle paylaşıyorum. Balkan savaşı Çatalca zaferin den kalma Alanya şehitliği ilgi bekliyor Alaiye şehitliğinden selamlar
KONYA VE ANTALYA KAMUOYUNA TARİHİ GÖREV
Antalya Gazi paşa havalimanından yola çıkarken Konya ve Antalya valilerimizi tarih göreve davet ederek ecdat emaneti vakıflara vakıf ruhu ile sahip çıkıp tanıtılmasını özellikle Balkan savaşlarının 110 yıl dönümünde Konya dan ve Alanya dan Balkan savaşları Çatalca meydan muharebelerine katılan Gönüllü Konya tümeni ve Alanya taburunun Çatalca harbinde şehit olanların yok olan şehitliklerin bulunması İçin sayın valilerimizi tarihi göreve davet ediyorum
Antalya da oturan Giresunlu hemşehrim değerli Tarihçi ve yazar arkadaşım Teoman Alparslan ın Balkan savaşlarına gönüllü katılan Konya tümen ve Alayları ile. gönüllü Alanya taburu İle ilgili yaptığı tarihi araştırma yazısını Sn vali belediye başkanları ve kamuoyu ile paylaşmayı tarihi görev kabul ediyorum. 17 Kasım 2022 de Çatalca da devlet töreni ile anılacak Balkan savaşı şehitlikleri ile ilgili belgesel çekimlerimize Çatalca da devam edeceğiz
Alanya dan 110 Yıl Önce Balkan Savaşına Katılan Askerler İçin Yapılan Alaiye Şehitliği Alanyalı Dışişleri Bakanı Sn Mevlüt Çavuşoğlun dan İlgi ve Destek Bekliyor. Balkan savaşının son savunma hattı Çatalca Kestanelik köyü yakınlarında Antalya Aileye şehitliğin den devri alem belgesel Programı www.devrialem.tv olarak canlı yayın yaparak şehitliğin sahipsiz ve perişan halini kamuoyu gündemine getiriyoruz
BALKAN SAVAŞI, ÇATALCA CEPHESİ’NDE KONYA TÜMENİ İLE EĞRELİ VE AKŞEHİR ALAYLARI
Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine Ekim 1912 sonlarına doğru Bulgarlar cephemizde ilerleyerek Edirne’nin kuzeyinden Kırklareli ile Lüleburgaz ve Babaeski’de yapılan savaşları kazanmıştır. Bunun üzerine birliklerimiz “Çatalca Müstahkem Mevkii” hattına çekilerek, burada direnek hattı oluşturarak İstanbul’un düşmesini önlemiştir.
Tüm bunlar olurken Balkanları da kaybettiğimizden, “genel seferberlik” ilan edilmiş ve Anadolu’nun her ilinden “yedek birlikler” (Redif Birlikleri) askere alınarak İstanbul üzerine Çatalca’ya hareket etmişlerdir.
Ekim 1912 ortası ile Kasım 1912 başında Konya’dan da 36 Subay ve 1800 erden oluşan Konya Tümeni oluşturularak cepheye gönderilmiştir. Konya Tümeni, 3.Nizamiye Kolordusu’na bağlı olarak görev yapmış ve Çatalca, Kabakçı ve Boyalık mevziinde görevlendirilmiştir.
Konya Tümeni:
-Konya Alayı
-Sille Alayı ve
-Ilgın Alayı ve
-Akseki Alayı’ndan oluşuyordu.
Bu alayların ortalama mevcutları 9 Subay ve 450 askerdi.
Kayıtlarda “Alay” ve “Tabur” ifadesi aynı anlamda kullanılmıştır. Yani, Konya Alayı yerine, Konya Taburu’da denilmiştir ki her Alay’ın (Tabur’un) mevcudunun “9 Subay ve 450 asker olması” bunun nedenidir.[Günümüz Alay ve Tabur sayıları ile karıştırılmamalı]
Bu birlikler Redif (Yedek) Birlikler olduğundan, Seferberlik emrini alınca kısa zamanda cepheye gönderilmişlerdir. Ayrıca Konya’dan bu birliklerin gönderilmesinden sonra, Trakya’da (Gelibolu Yarımadası, Eceabat-Bolayır çevresinde ) ve Çatalca Müstahkem mevkii hattında görev alacak olan 10. Konya Piyade Tümen oluşturulmuş ve Cephe’ye gönderilmiştir. [Bulgar I.Ordusu içindeki 10.Bulgar Tümeni ile karıştırılmamalı...]
Konya Tümeni içinde görev yapan Ilgın, Akseki ve Konya Taburları daha sonra oluşturulan Mürettep 3.Alay’a bağlı olarak görev yapmışlardır. Akşehir Alayı ise cepheye ulaşmasından sonra Samsun Tümeni ile birlikte Gelibolu (Bolayır) Seyyar Ordusu’nda görevlendirilmiştir.
Ayrıca, Konya’dan her iki alay daha gönderilmiştir. Bunlar;
-Afyon Tümeni içinde görev yapan Akşehir Alayı ve diğer Eğreli’lerle (Karadeniz ve Trakya) ayrımı Genelkurmay kayıtlarında yapılmadığından tam olarak görev yaptığı Tümen belirlenemeyen Eğreli ve Karaman Alayı (Taburu) olup, bunların da mevcudu standart kadro olan 12 Subay ve 600 erden oluşuyordu.
İşte bu kahramanlar, Çatalca hattındaBulgar ilerlemesini durduran ve İstanbul’un Bulgarlarca işgalini önleyen, Bulgarların 3 Aralık 1912’de Mütareke Anlaşması’nı imzalamasını sağlayan “isimsiz” ve maalesef unutulan dedelerimizdir.
Bunların anısına aradan 110 yıl geçtikten sonra Konya’da (Konya, Ilgın, Sille, Eğreli ve Akşehir’de) birer “anıt çeşme” yapılması, ve Çeşme kitabesine “Balkan Savaşı’nın isimsiz Konya (Ilgın, Eğreli, Sille, Akşehir) Kahramanları İçin” ifadesinin konulması, torunlarına Şehitler tanıtılmalı (kaynak Teoman Alparslan)
ALANYA ŞEHİTLİĞİ YOK OLUYOR
İstanbul Çatalca da Balkan harbi Şehitleri ve Alaiye şehitliğinde belgesel çekimi ve araştırma yaptıktan sonra Alanya gazetesinde yakından haberimiz
https://www.yenialanya.com/amp/haber/11633557/alaiye-sehitligi-ilgi-bekliyor
Alanya gazetesinde yayınlanan haberi Antalya valisinin bir kez daha bilgisine sunuyorum
Aynı zamanda Yeni Alanya yazarı da olan gazeteci, programcı ve belgesel yapımcısı İsmail Kahraman, Balkan Savaşı, Çatalca Zaferi’nden kalma Alaiye Şehitliği’nin ilgi beklediğini ifade ederek Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan destek istedi.
ÇATALCA Zaferi’nin 110. yılı nedeniyle Devri Alem Belgesel Programı için çekim yapan Kahraman, bölgede pek çok ile ait şehitliğin zaman içerisinde yok olduğunu ifade etti. Yalnızca Alaiye Şehitliği’nin ayakta durduğunu aktaran Kahraman, onun da bakıma muhtaç olduğuna dikkat çekti ve hemşehri derneklerini göreve davet etti. Kahraman şehitliğin tarihçesi ve son durumuna ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Balkan Savaşı 1 ve 2. Çatalca Zaferi’ne Anadolu’nun her ilinden gelen gönüllü alaylardan binlerce şehit var. 1912 ve 1913 de, bundan tam 110 yıl önce Bulgarların öncülüğünde bir çok Balkan ülkesi ile gerçekleşen Balkan Savaşlarında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesi işgal edilerek tarihin en büyük vahşet ve soy kırımlarından biri yaşanır. Milyonlarca insan Balkanlar ve Trakya’dan göç eder Anadolu’nun bir çok ilinden gönüllü olarak savaşlara gelen askerlerden onbinlerce şehit verilir Çatalca zaferleri ile İstanbul’un işgali önlenir.
BALKAN SAVAŞLARININ TEK ŞEHİTLİĞİ
Alanya’dan 110 yıl önce Balkan Savaşına katılan askerler için yapılan Alaiye Şehitliği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ilgi ve destek bekliyor. Balkan Savaşının son savunma hattı Çatalca Kestanelik köyü yakınlarında Aileye Şehitliği’nden Devri Alem Belgesel Programı olarak canlı yayın yaparak şehitliğin sahipsiz ve perişan halini kamuoyu gündemine getiriyoruz.
ALAİYE ŞEHİTLİĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Birinci Balkan Savaşlarında Alanya’dan gelen gönüllü Alaiye Taburu’nun pusuya düşürülmesi sonucu 657 askerimizin şehit olması anısına yapılan Dağyenice Alaiye Şehitliği, Çatalca’nın 18 kilometre uzaklığındadır. 1912 yılında yaşanan olaydan yıllar sonra yapılan şehitlikte her yıl tören düzenlenmektedir. Gazeteci ve belgeselci olarak Balkan Savaşlarının dönüm noktası 1 ve 2. Balkan Savaşları Çatalca zaferleri ile ilgili bir çok TV kanalında yayınlanan Devri Alem Belgesel TV Programı olarak Balkan Savaşlarının 110. yıl dönümü dolayısı ile belgesel çekimlerimiz devam ediyor.
BALKAN SAVAŞLARINDA ÇATALCA ZAFERLERİ’NİN ÖNEMİ
İstanbul Bulgarlar tarafından işgal edilecekti. Çatalca Savaşlarına Anadolu’dan her ilden gönüllü Alaylar katıldı. Bu gün sadece Antalya/Alanya Şehitliği var o şehitlikte sahipsiz. Bir çok ilin şehit mezarları çoktan yok olmuş. İstanbul’da bulunan il dernekleri ve vakıflarına tarihi görev düşüyor. İstanbul Çatalca’daki şehitliklerinize sahip çıkın şehit mezarlarını bulup Balkan harbi Çatalca Zaferi’nin 110. yılında Çatalca da Şehitleri anma toplantıları düzenleyin”.