Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, sağlıklı bireyler için yılbaşı gününe özel şu önerilerde bulundu:
· Kahvaltı ve öğle yemeğini hafif geçirin. Belki sadece öğle saatinde yapılan dengeli bir kahvaltı, akşam yemeğinden az önce de ceviz/fındık/badem + meyve şeklinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.
· Gün içinde 2 litre kadar su tüketin ki metabolizma hızlansın, bağırsaklarınız çalışsın.
· Akşam yemeğine başlamadan yarım saat önce 2-3 çatal ev yapımı lahana turşusu tüketin. Mide asiditeniz artar ve sindirime daha hazır hale gelirsiniz.
· Akşam menüsü olarak ana yemekte fırında pişirilmiş hindi/ et/ tavuk/ balık olabilir.
· Antioksidanı bol olan balkabağını cevizli ve az şeker ile tatlısını yapabilirsiniz.
· Meyvenizi gün içinde 1-2 adet tüketmiş olun. Yemekten sonra ve özellikle geç saatte meyve önermiyoruz.
· Asitli ve şekerli içecekleri önermiyoruz. Sade soda ve taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz fakat miktarını düşük tutun. Çünkü yemekle birlikte sıvı alımı sindirimi güçleştirebiliyor.
· Yılbaşı sofralarından bir anda kalkılmıyor, uzayan bir yemek yeme süreci oluyor. Dolayısıyla iyi çiğneyerek yavaş tüketmek bu süreyi daha iyi kullanmanızı sağlar ve sindiriminizi zorlamaz. İlerleyen saatlerde kuruyemişler, çay, kahve oyalayıcı olabilir. Kuruyemiş olarak çiğ ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği içi en iyi tercihlerdendir. Kestaneyi de unutmamak lazım. Lif bakımından zengin olan kestane, bağırsaklar ve kalp sağlığı için önemli. Burada miktarlara yine çok dikkat etmeliyiz. 1 küçük kâseyi aşmamakta fayda var.
Meze ve salatalar sağlıklı hale getirilebilir
Masaya serpilmiş meze/salata çeşitlerinin sağlıklı hale getirilebileceğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Rengarenk sebzeler kullanın, mayonez ile değil sarımsaklı baharatlı yoğurt ile karışımlar yapabilirsiniz. Kırmızı pancar, avokado, turşuyu da salatalarınıza ekleyebilirsiniz, sindirim sisteminize faydalı olacaktır. Sebzelerin dışında nohut, fasulye ve yeşil mercimekle de salatalar hazırlayabilirsiniz. Sızma zeytinyağı, sirke ve limonu eksik etmeyin. Humus, piyaz gibi bakliyatlarla yapılmış soğuklarınız olabilir. Tahıllı ve unlu yiyeceklerinizi (pilav, makarna ve börek gibi) düşük porsiyonlarda tutun. Bu seçimleri yapacaksanız çorba içmeyin. Sebzeli ve fırında pişirilmiş börek nispeten iyi bir tercih olabilir. Örnek olarak pırasa böreği yapabilirsiniz. Pırasaları ince ince doğrayın. Tavada çok az sıvı yağ ile hafif kavurun. Soğuduktan sonra 2 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, tuz, kabartma tozu, 2 çay bardağı yulaf unu, 1 çay bardağı beyaz peynir ve istediğiniz baharatları ekleyip karıştırın. Borcama döküp fırında pişirebilirsiniz. Pırasa bağırsaklardaki probiyotikler için kıymetli bir besin kaynağıdır” açıklamasında bulundu.
Yılbaşı gecesi yemeği aşırıya kaçıranlar için öneriler
Yılbaşı gecesi aşırıya kaçıldığının düşünülmesi durumunda ertesi gün ve onu takip eden bir iki gün hafif beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ertesi gün sabah kalkınca suyun içine 1 yemek kaşığı ev yapımı sirke ekleyip için. Kahvaltınızı geciktirin ve 1 dilim ekmeği aşmadan tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta ve salata tüketin. Ara öğünde meyve veya smoothie tüketebilirsiniz. Detoks içeceği olarak kereviz sapı, salatalık, zerdeçal, limon ve maydanoz içeren bir karışım hazırlayabilirsiniz. Meyve olarak ananası seçerseniz ödem atmakta yardımcı olacaktır. Akşam yemeğinizi de sebze/salata, yoğurt ile sonlandırın. Yine her zamanki gibi bol su tüketin. Sindirim için rezene, papatya, melisa, ıhlamur, zencefil çaylarından yararlanabilirsiniz. Günde 2-3 kupa tüketilebilir. Bu bitkileri açıktan almayın. Poşet çay olarak güvenilir markaları kullanabilir veya eczanelerde tıbbi ve organik hazırlanmış bitki çayları bulabilirsiniz” önerisinde bulundu.