KÜLTÜR VE SANAT:
Koü'lü Yönetmene Bir Ödülde Trt'den

18 Haziran 2022 Cumartesi 08:51

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi mezunu yönetmen Yağmur Kartal Karakuş, 13. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nden ödülle döndü. Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl düzenlenen program TRT Tepebaşı Stüdyoları’nda geçekleşti. Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisinde yarışan Oyuncakçı-Saklı Yadigârlar, 3.lüğe layık görüldü. Ödül töreninde yönetmen Kartal’a filmin yapımcısı Karakuş Film’in sahibi yönetmen Cüneyt Karakuş ve filmin İletişim Sorumlusu Çağla Daşcı da eşlik etti. 

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN YADİGÂRLARA ARMAĞAN ETTİ

Filme başlarken bir insanın dünyasına ve hayallerine yolculuk etmeyi temenni ettiğini söyleyen Kartal, “Bu filmin meşakkatli, engebeli ve bir o kadar da eğlenceli yolculuğunda yanımda olan herkese sonsuz teşekkür ederim. Bir hikâye anlatmayı gönülden isteyen bir avuç insanın birlikte verdikleri emek ve Sabahattin Parlar’ın sevgi dolu, mağrur ve içtenlik dolu dünyası bizlere bugün burada bu mutluluğu yaşatıyor. Filme başlarken bütün temennim bir insanın dünyasına, hayallerine yolculuk etmekti. Bu yolculukta bana yoldaşlık eden Sabahattin Parlar'a, aileme, eşime, tüm ekip arkadaşlarıma, dostlarıma müteşekkirim. Bu ödülü saklı kalan ve bir gün keşfedilmeyi beklerken değerine değer katan tüm yadigârlarımıza armağan ediyorum” diye konuştu. 2020 yılının en çok ödül alan belgesel filmi olan proje, TRT’den aldığı ödülle birlikte toplamda 14 ödüle sahip oldu. 


MULTİDİSİPLİNER BİR İŞ

Stop-motion animasyonlu belgesel olarak çekilen belgesel, yönetmen Yağmur Kartal’ın hayal gücü ve teknik dokunuşlarıyla multidisipliner bir iş olma özelliği taşıyor. İzleyiciyi zamanda yolculuğa çıkaran belgesel, Türkiye’nin oyuncak tarihine de ışık tutuyor. Filmde yaklaşık 7 bin fotoğraf karesi kullanılırken filmdeki stop-motion ve 2D animasyonlar yönetmen Yağmur Kartal Karakuş tarafından tasarlandı.  Filmin müzikleri ise 1 yıllık hummalı bir çalışmanın ardından tamamlandı. Çocukluk günlerine götüren ezgileriyle dikkat çeken filmin müziklerini Aykut Kırşan ve Egecan İnce birlikte tasarladı. Animasyonlar ve röportajlardan oluşan belgesele ünlü müzeci ve şair Sunay Akın ile ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncu olan Hakan Altıner de konuk oldu.


FİLMİN KONUSU

1930’lu yıllarda doğan elektrik ustası Sabahattin Parlar, Avşa Adası’nda elektrik işleri yaparak hayatını sürdürmektedir. İlkokuldaki öğretmeninin onun el becerisi ve sanata olan ilgisini fark etmesi onu sanat eğitimine yönlendirse de geçim kaygısı nedeniyle elektrik ustası olmuştur. Yıllarca içinden sanatçı olmak ukdesini atamayan Parlar, elektrik tellerinden oyuncak gibi oynatılan figürler tasarlayarak dönemin Kapalıçarşısı’nda satmaya başlar. Eski İstanbul’un Sokak satıcılarını, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi insanını oyuncaklarında yeniden yaratan Parlar’ın figürleri oldukça ilgi görür ve Parlar için yeni serüvenler başlar. Parlar’ın figürleri saklı yadigâr olmaktan çıkmış ve değer görerek elektrik tellerinde can bulmuştur.  


YAĞMUR KARTAL KARAKUŞ KİMDİR?

1990 yılında İstanbul'da doğdu. Sinemayla ilgilenmeye 14 yaşındayken gittiği Kadıköy Güzel Sanatlar Lisesi, sinema TV bölümünde başladı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Görsel iletişim bölümünü kazandı ve Radyo Sinema TV bölümünde ÇAP yaptı. Okuduğu iki bölümü de derece ile bitirdikten sonra post produksiyon alanında, VFX koordinasyon, kurgu ve animasyon yaparak şirketlerde çalıştı. 2019 yılında Kocaeli Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünden yüksek lisans tezini teslim ederek başarıyla bitirdi. Haribo, Brosssocks gibi birçok önemli markanın stop-motion reklam filmlerinde animasyon yönetmenliği yaptı. 2019 yılında Latrak Film’i kurarak ekibiyle beraber reklam sektörüne hizmet vermeye başladı. Stop-motion alanında birçok üniversitede etkinliklerde yer aldı ve ders verdi. "Soluk" adlı kısa filmi ve "Oyuncakçı Saklı Yadigârlar" isimli 14 kez ödüle layık görülmüş orta metraj animasyonlu belgesel filmini yönetti. 2022 yılında Cüneyt Karakuş’un yönettiği “Eflatun” adlı uzun metraj sinema filminin, kurgusunu, vfx süpervizörlüğünü ve animasyonlarını üstlendi.


FİLM EKİBİ

Yazan ve Yöneten: Yağmur Kartal, Anlatanlar: Sabahattin Parlar, Sunay Akın, Hakan Altıner, Akgül Parlar, Vildan Baydar, Mehmet Emin Avşaroğlu, Yardımcı Yapımcı: Cüneyt Karakuş, Görüntü Yönetmeni: Yağmur Kartal, Cem Sarp, Işık Şefi: Gizem Coşkun, Sanat Yönetmeni: Çiğdem Şimşirli, Kurgu ve Görsel Efekt: Yağmur Kartal, Egemen Çetinkaya, Stop Motion Animasyonlar: Yağmur Kartal, Ses: Gizem Coşkun, Seslendiren: Cüneyt Karakuş, Müzik Aranjmanı: Aykut Kırşan, Egecan İnce, Ses Kurgusu: Yağmur Kartal, Mix & Mastering: Egecan İnce, Afiş Tasarımı: İrem Badazlı, Makyaj: Vildan Baydar, İletişim Sorumlusu: Çağla Daşcı, Ulaşım: Ali Erel, Çeviri: Seçil Yozgat.




banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Mehmet Akif, dinleti ve tiyatro ile anıldı
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 88. yıldönümünde İzmit ve Gebze’de düzenlenen programlarla...

Haberi Oku