BİK ÇITAYI YÜKSELTTİ
Üçüncü gün eğitimine katılan BİK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, seminere katılan gazetecilerden, mesleki dayanışma ve özel haber konusunda daha fazla önem vermelerini istedi. Basın İlan Kurumu’nun gazeteler açısından önemine işaret eden Canbey ‘1961’den bu yana ulusal ve yerel medyaya hizmet eden bir kurumuz. O günden bu yana kendi reklamımızı yapmak yerine hizmet için çalışan bir kurum olduk. Personel sayısı 80 ile 100 civarında olmuş, öyle ki 2000’li yılların başına kadar sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Konya’da şubemiz vardı. Tabi bu arada resmi ilan yayınlayan gazete sayısı 73, reklam yayınlayan gazete sayısı 150. Ancak 2014 yılında büyükşehir yasasıyla birlikte bizim görev alanımızdaki gazete ve dergilerin sayısı bin 452’ye çıkıyor. Valiliklerle bu sayı 2 bini buluyor ama şube sayımız da 41 oluyor.”dedi.
ZAMANIN RUHUNU YAKALAYAMAYANLAR MESLEĞİN DIŞINDA KALACAK
Genel Müdür Yardımcısı Canbey, zamanla artan resmi ilan alan gazete sayılarındaki artışı kalite konusunda yakalayamadıklarını söylerken ‘Sürekli gazete sayısı artarken kalitede maalesef aynı yükselişi gösteremedik. Ben bir iletişim mezunu olarak, bir gazetenin muhabirliğini yapmış biri olarak, yerel gazete çıkarmış biri olarak, Basın İlan Kurumu il müdürlüğü yapmış biri olarak ve şuanda da genel müdür yardımcılığı yapan birisi olarak yani içinizden biri olarak sorunları biliyorum. Artık internet ve dijital medya diye bir rakibimiz var. Bu sadece gazete değil radyo ve televizyonları da ciddi bir şekilde tehdit eder hale geldi. Artık hayatımızda sosyal medya denen bir şey var. Daha televizyonlarda yayınlanmadan ve yayın yasağı getirilen bir haberi bile canlı olarak olay veriyor. Böyle bir döneme girdik. Gelişen teknoloji ile haberin içindeymiş gibi hissetmek mümkün hale geldi. O yüzden zamanın ruhu dediğimiz şeri yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak. Uyum sağlayabilen ve benimseyen meslektaşlarımız da bu işte olmaya devam edecek’ dedi.
ÖZEL HABERLERE ÖNEM
Basın İlan Kurumu olarak gazeteciliğin yaşatılması ve desteklenmesi konusunda çalıştıklarını hatırlatan Mustafa Canbey, gazetelerin de yeni dönem gazetecilikte başarılı olmaları için önerilerde bulunarak ‘Kaliteli gazetelerin çıkmasını istiyoruz ve sadece kaliteli gazetelerin çıkmasını değil kaliteli gazetecilerin de yetişmesini istiyoruz. Bu kaliteli işi yapamayan gazeteler ekonomik sıkıntıya düşüyorlar, personel maaşlarını ödeyemeyip kredi çekmeye kadar gidiyorlar. Kısaca ekonomi olarak ayakta kalmanın yollarını bulmak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde gazetelerimizde özel haberler görmek istiyoruz. O günkü gazeteden yayınlanan haberlerin ajanslardan değil kendi muhabirleriniz tarafından özel olarak yapılmış olmasını görmek istiyoruz’ dedi.
YENİ NESİL GAZETECİLİK OKULU BİR EKOL OLACAK
Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu sayesinde mesleğe yetişmiş eleman kazandırdıklarını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey son olarak şunları söyledi; ‘Medyanın yaşaması için desteklenmesi, gazetecilerin eğitilmesi gerekiyor. Biz Basın İlan Kurumu olarak bunu yapıyoruz ve önümüzdeki dönemlerde daha çok yapacağız. Bu sene ilk defa Yeni Nesil Gazetecilik eğitimi düzenledik. Farklı üniversiteleri farklı fakültelerinden 50 öğrenciyi davet ettik. Bunlar sadece iletişimci değil hukuk ve ekonomi gibi değişik alanlarda da gazetecilik yapmak isteyen öğrencilerdi. Bu öğrencilerden yarısı şu anda ulusal ve yerel medyada gazetecilik mesleğini yapıyorlar. Biz bu projemizi İŞKUR vasıtasıyla Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. İyi bir eğitim müfredatımız var. Bu işbirliğini sağlayabilirsek Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu bir ekol olarak devam edecek.’