GÜNDEM:
Çepni Türkler'inin Otçu Göçü Bayramı Gebze'de Kutlandı

24 Mayıs 2016 Salı 11:48

Acele çıkarılan önü arkası hesap edilmeyen faydası ve zararı tartışılmayan tüm köyleri içine alıpta mahalle yapan büyükşehir yasası köy kültürünü malesef bitirdi. Köylerdeki yaşantılar değil artık köylerin adları bile yok oldu. Bunun yanlış olduğunu köy kültürünn yaşatılması gerektiğini yıllar once bizzat devletin üst düzey yöneticilerine gazeteci olarak iletmiştim.

Dönemin Kocaeli’li bilim ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün “köylerin büyükşehir sınırları içerisine alınmasını hiçbir çalışma yapmadan gerçekleştirdik. Hiçte önemli değil önceden köy olarak anılıyordu şimdide mahalelle olarak anılsın” demesi  hem üzücü hemde düşündürücüdür. Devlet ve toplumlarda köy hayatı çok önemlidir. Köy kültürü yaşatılmalıdır.

Giresun Otçu Göçü Geleneği Gebze’de Yaşatılıyor

 Gebze’de faaliyet gösteren Giresun Espiye Soğukpınarlılar derneği hafta sonu çok güzel bir otçu göçü geleneği organize etti . Bizde bu geleneğin yaşatıldığı yere giderek çocukluk günlerimizi hatırladık arkadaşlarımızla görüştük, hasret giderip geçmişimizi hatırladık.

Otçu göçü geleneği kanal 28 Tv’den canlı olarak tüm Türkiye’ye yayınlandı.Canlı yayında bizde otçu göçü geleneği ile ilgili tarihi bilgiler verdik. Otçu göçü geleneğinin nasıl doğduğunu anlatmaya çalıştık.Eskiden Giresun ve yöresinde yaşayan aileler geçimlerini mısır üzerinden gerçekleştirip geniş mısır tarlalarına sahiplerdi. Aileler mayıs ayının sonları, haziran ayının başları gibi eşyalarını yaylalara atıp; ot kazma işlemini yaparlardı. Bu yaylalara göç, dediğimiz gibi mısırların ekilip, yeni çıkan otların da çapayla kesildiği tarihtir ve bu harekete ot kazma denir.


Otçu göçünde insanların çimenlerde yeşilliklerde piknik yapması, çocukların top oynaması gibi çeşitli eğlenceler gerçekleştirilirdi. Ayrıca yaylada geçirilen zamanda Giresun’un en önemli meyvelerinden olan kiraz büyük rol oynardı.

Günümüzde otçu göçü geleneğini unutturmamak için şenlikler yapılmakla beraber geleneğin yeri doldurulamamakta, maalesef ki otçu göçü geleneği kaybolmaya yüz tutmaktadır.


Otçu göçü geleneğiyle ilgili çok güzel belgesel hazırlayan Giresun üniversitesi belgeselin video görüntülerini youtube.com üzerinden kamuoyu ile paylaşmış.Bu belgeseli videosunu şu adresten
https://www.youtube.com/watch?v=eZH-400q4Ug izleyebilirsiniz


Otçu göçü geleneği ile ilgili Gebze Gazetesi Tarafından haberin özet bölümünü sizlerle paylaşıyorum.


 
Otçu Göçü Geleneği Gebze’de Yaşatılıyor!

 Gebze’de yaşayan Giresun Espiye İlçesi’ne bağlı Soğukpınarlılar, Geleneksel Otçu Göçü Şenliği’ Pikniği’nde buluştu. 1000 Yıllık gelenek olan Otçugöçü’nü devam ettiren Espiye Soğukpınarlılar, Gebze Denizli Köyü’nde bulunan Piknik alanında soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeden bir araya geldi. Yüzlerce Soğukpınarlı bir araya gelip, hem hasret giderdiler, hem horonlar tepip gönüllerince eğlendiler, hem de Otçu Göçü Geleneğini yaşattılar.

 Gebze’de faaliyet gösteren Giresun Espiye Soğukpınarlılar Derneği tarafından,  Bu yıl 7.’si yapılan Geleneksel Bahar Şöleni yağmur altında gerçekleştirildi. Ancak buna rağmen Piknik Alanını hınca hınç dolduran Soğukpınarlılar, aralarında birlik ve beraberliği yaşattılar. Kısa bir zaman önce Derneğin yeni Başkanlığına seçilen Mahmut Oflu ve Yönetiminin ilk faaliyeti, olan Bahar Şöleni tam not alırken, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar piknik alanını terk etmeyen Soğukpınarlılar birlik ve beraberliğin önemini gösterdiler.

 OTÇU GÖÇÜ NEDİR?

Doğu Karadeniz’de bin yıllık bir kültür olan Otçu Göçü Geleneğini yaşatan Soğukpınarlılar, adeta Yayla havasını Denizli Köyü’nde hissettiler. Programda konuşma yapan Gazetemiz Kurucusu ve Devri Alem Belgesel Programı yapımcısı İsmail Kahraman, Otçu Göçü hakkında bilgi verdi. Peki nedir Otçu göçü?  Giresun ve yöresinde yaşayan aileler mayıs ayının sonları, haziran ayının başları gibi eşyalarını yaylalara atıp; ot kazma işlemini yaparlardı. Bu yaylalara göç, mısırların ekilip, yeni çıkan otların da çapayla kesildiği tarihtir ve bu harekete ot kazma denir. Ot kazma işleminden sonra aileler yaylada bulunan evlerinin, bahçelerinin bakımlarını yaparlardı. Yaylada yaşlılar kalıp köylere yetişkinler gençler döner, yaklaşık 20 gün kadar sonra ikinci bir mısır otu kazımı yaparlardı. İşe yaramayan yaban otlarının yanında, mısır fidelerinin diplerine toprak atılarak doldurulur bu işlemden dolayı da dolum otu kazımı denilmektedir. Otçu göçünde insanların çimenlerde yeşilliklerde piknik yapması, çocukların top oynaması gibi çeşitli eğlenceler gerçekleştirilirdi. Ayrıca yaylada geçirilen zamanda Giresun’un en önemli meyvelerinden olan kiraz büyük rol oynardı.

BAŞKAN OFLU TEŞEKKÜR ETTİ

Programda konuşma yapan Dernek Başkanı Mahmut Oflu, şölene katılan gösteren tüm hemşerilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Derneklerin sivil toplum kuruşlarının ilk basamağı olduğunu, üyeleri ve hemşerileri arasında iletişimi sağladığını belirterek Soğukpınarlılar Derneği’nin 23 Yıldır Gebze’de faaliyet gösterdiğini söyledi. Oflu, “Aramızda bulunan eski başkanımız Halil Portakal ve ekibine bu zamana kadar yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum. Güzel şeyler yapmak, güzel işlere vesile olmak ve insanların gönlünde yer tutmak esas başarıdır. Birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Birlik içinde omuz omuza vererek sosyal ve yatırım eksiklerimizin giderileceği bir mantıkla hareket edeceğiz. Doğup büyüdüğümüz yöremize borcumuz var. Sizleri Espiyemize, Soğukpınarımıza, yaylalarımıza ve deneğimize sahip çıkmaya davet ediyorum.”dedi.

 Dernek Yönetimine Teşekkürler!

7.Bahar ve Piknik Şöleni için Soğukpınarlılar yoğun bir hazırlık gerçekleştirdiler. Yeni bir yönetim olmalarına yaklaşık bir ay öncesinden davetiye çalışmalarına başlayıp, Piknik alanını süsleyen Dernek Yöneticileri, etkinlik boyunca da adeta yerlerinde durmadılar. Başkan Mahmut Oflu ile beraber Dernek Yöneticileri Halil Şagar, Muttalip Dikmen, Halil çavdar, Sinan Karaman, Abdullah Şagar, Fikret Portakal, Ali İhsan Özdemir, Emin Küçük hemşerilerinden alkışı hak ederek özenli çalışmanın meyvesini takdir toplayarak aldılar. Başkan yardımcısı Halil Şagar yaptığı kısa açıklama da böylesine güzel bir etkinliğe imza attıkları için mutlu olduğunu, pikniğe katılan tüm hemşerilerine teşekkür ederek bu tür sosyal faaliyetlere devam edeceklerini ve Soğukpınar’ın adını duyuracaklarını söyledi.

 
Evet, gazetemizdeki otçu göcü geleneği böyle bitiyor. Gelenek ve görenekleri yaşatmamız gerekiyor. Keşke Tüm derneklerimiz geleneklerimizi en güzel şekilde yaşayıp gençlerimize tanıtabilseler.Otçu göçü şenliğinde köyümüzün belde belediye başkanı olan değerli ilk okul arkadaşım Özcan Özdermir başta olmak üzere uzun süredir görüşemediğim arkadaşlarla hasret giderdik, otçu göçü yayla ateşi kenarında oğlum Alihan Kahraman ile elinden tutup ateşin etrafında yürüyerecek çocukluk günlerimi hatırladım.Yazımı noktalarken otçu göçü geleneğini bizlere 110 yıl önce yazdığı “Türklerin otçu göçü geleneği makalesiyle bu geleneği belgeleyen Giresun’lu kurtuluş savaşı şehidi Hüseyin Avni Alparslan şahşında tüm şehit ve gazilerimizi minnet şükran ve rahmet ile anıyorum nur içinde yatsınlar.





banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Özel bireyler eğitimle hayata atılıyor
Kocaeli'de özel bireylerin günlük yaşam konforunu arttırmak, sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak...

Haberi Oku