banner1106
GÜNDEM:
Devri Alem'e sevgi seli!

13 Şubat 2016 Cumartesi 09:27

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Osmaniye İletişimciler Derneği Başkanı Menderes Demir’in daveti ile Osmaniye’ye giden İsmail Kahraman Sarıkamış’tan Çanakkale’ye konferansı verip Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerine katılıp belgeselin nasıl hazırlandığı konusunda bilgiler ver görüşler verdi. Osmaniye Sivil Toplum Örgütleri tarafından düzenlenen “Bilgi Çağında Türkistan’a Yolculuk” konulu belgesel gösteriminin ardından konferans verdi. 
VALİ VE BELEDİYE BAŞKANINDAN İLGİ 
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sarıkamış’tan Çanakkale’ye isimli belgesel gösterimine katılan konferansı sonuna kadar takip eden Osmaniye Valisi Kerem Al ve Belediye Başkanı Kadir Kara Konferanstan sonra söz alarak gençlere tarih bilinci verilmesi gerektiğini bu anlamda bu tür konferansların yararlı olduğunu kaydetti. Vali ve Belediye Başkanı Kahraman’a teşekkür belgesi vererek kutladılar. Konferansa Osmaniye sivil toplum örgüt temsilcileri daire müdürleri öğretmenler ve Osmaniyeliler katıldı. 
GAZETECİLER EĞİTİM SEMİNERİ 
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Osmaniye Gazeteciler cemiyetinin ortaklaşa düzenlediği gazetemiz kurucusu ve Devri Alem Program Yapımcısı İsmail Kahraman TRT Spor spikerlerinden Erdoğan Arıkan ve TRT’nin ünlü sunucularından Tülin AlKAN’IN katıldığı seminere Osmaniye basın mensupları ilgi gösterdi. 4 gün süren seminerde Kahraman bil belgeselin nasıl hazırlandığını araştırmacı gazeteciliğin önemi, bilgi çağında gazetecinin kendini yetiştirmesi konularını 41 yıllık gazeteci olurken meslektaşlarına anlattı. 
TÜRK BASIN TARİHİ SİNEVİZYONU 
Belgesel Yayıncılık tarafından hazırlanan Devri Alem programı olarak bir çok kanalda yayınlanan Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Basın tarihi ile ilgili belgesel gösteriminde bulunan Kahraman Türk Basın tarihinin görsel ve belgelerle Osmaniyeli gazetecilere anlattı. Belgeselin kısa bir bölümü de Youtube üzerinden izleyenlerle paylaştı.
OSMANİYE’DE DEVR-İ ALEM 
4 gündür Osmaniye’de bulunan Kahraman konferans ve seminerlerden arta kalan kalan zamanda Osmaniye’de Devr-i Alem programı çekip uydudan yayın yapan Osmaniye Rdyo Tv’nin canlı yayın konuğu oldu. Kameraman Soner Kılıç ve tarihçi İsmet İpek’ten oluşan ekiple birlikte Osmaniye’nin bir çok bölgesinde belgesel çeken Kahraman’a Osmaniye’de ilgi gösterildi. 
ERDOĞAN ARIKAN GÖLCÜK DOĞUMLU
TRT SpoR Spikeri Erdoğan Arıkan ile sohbet eden Kahraman  Erdoğan Arıkan’ın Gölcük doğumlu olduğunu öğrendi. Aslen Adapazarılı da olsam kendimi Kocaeli’li hissediyorum, Kahraman Arıkan’ı Gebze’ye davet etti. 
YAŞAR KEMAL’İN EVİNDE BELGESEL ÇEKTİK
Geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal’in doğduğu Osmaniye Hemite Akçadan köyüne giden Kahraman  Yaşar Kemal’in çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği köyde belgesel çekerken Yaşar Kemal Kültür evini gezdi. Ceyhan Irmak kenarındaki Hemite köyü her bakımdan güzel tarihi kalesi ve Otantik köy kalesi bu köy ve Ceyhan Irmağı Yaşar Kemal üzerinde büyük etki oluşturulmuş, görüşü ne olursa olsun tüm halkı Yaşar Kemal’i sevgiyle ve takdirle anıyorlar. 
YAŞAR KEMAL KİMDİR?
Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Kemal, 1923 yılında Adana'nın Osmaniye İlçesi'ne bağlı Hemite Köyü'nde dünyaya geldi. Annesi Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi’nin oğludur.
Yaşadığı küçük bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybetmiştir. Yaşar Kemal, ilköğrenimine Burhanlı köyü ilkokulunda başladı, Kadirli Cumhuriyet İlkokulu’nda tamamladı. Adana’da ortaokula devam etti. Ortaokul son sınıftayken okulu bırakmak zorunda kaldı ve amelebaşılık, ırgatlık, çeltik tarlalarında kontrolörlük , arzuhalcilik, öğretmenlik, kütüphane memurluğu gibi çeşitli işlerde çalıştı. 

Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle bir yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet Gazete’sinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı.
Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti. 

Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.
Ayrıca "Yer Demir Gök Bakır" ile 1977'de Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. "Binboğalar Efsanesi" ile 1979'da yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı ve 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.

Adana'da yetişmesinden dolayı eserlerinde Torosları, Çukurova'yı ve o yörenin insanlarının çektiği yaşam sıkıntılarını, ezilişini, ağalık, kan davaları gibi toplumsal olayları dile getiren Yaşar Kemal, roman, deneme, öykü, çocuk romanı, derleme gibi farklı edebi eserlerle Türk Edebiyatı'na katkıda bulunmuştur.


KÖK BOYADAN YAPILAN HALILARIN BELGESELİ 

Halı kültürü Türkistan’dan Anadoluya ge3len en önemli el sanatı, Osmaniye’nin yüksek tarihi Karatepe köyüne giden Kahraman burada yüz yıllardan beri kök boyadan dokunan klimlerin belgeselini de çekti. El emeği göz nuru olarak dokunan halıları dokuyan köylü bayanlarla söyleşi yapan Kahraman bilgiler aldı. Kahraman’ın bölge ile çektiği belgeseller yayınlanacak. 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Büyükakın’a STK’lardan yoğun...
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Trabzonlular Derneği, Kocaeli Ağrılılar...

Haberi Oku