Geçtiğimiz hafta sonu Kanal 28 televizyonunda, Giresun’un araştırmacı ve tarihçileri bir araya geldi. Giresun Medya Platformu’nun hazırlayıp sunduğu programa bizlerde davetli olarak katıldık. Memleketimize olan vefa borcumuzu ödemek için bugüne kadar Giresun ile ilgili sayısız makale kaleme alıp, Giresun’un tarihini belgeselleştirerek birçok televizyon kanalında yayınladık.
KARADENİZ’İN KURTULUŞ DESTANI VE GİRESUN’UN TARİHİ KONUŞULDU
Giresun’un tarihi açısından önemli bir program olan ‘Medyada Giresun’ programında oldukça önemli konular ele alındı. Giresun ve ilçelerinin tarihi, Karadeniz’in Kurtuluş Destanı ve bu yıl 100. Yılı olan Harşıt Savunması’nın konuşulduğu programda geçmişten bugüne kadar Giresun ele alındı. Sayın İbrahim Balcıoğlu ve Sadi Toygar’ın moderatörlüğünü yaptığı programda Tarihçi Murat Dursun Tosun ile birlikte Karadeniz’in kurtuluş destanı, Giresun’un ve ilçelerinin tarihini, bu yıl 100. Yılı olan Harşıt Savunması’nın tarihini detaylarıyla birlikte konuştuk ve önemli bilgi ve belgeleri izleyiciler ile paylaştık. Ben oldukça faydalı bir program olduğuna inanıyorum. Kanal 28 televizyonunun canlı yayınında konuştuğumuz konularla ilgili hazırlanan bülteni sizlerle paylaşmak istiyorum.
GİRESUN TARİHİ KANAL 28’DE KONUŞULDU
Giresun Medya Platformunun hazırlayıp sunduğu "Medyada Giresun" adlı haber programı bir ilke daha imza atarak, Giresunlu araştırmacı ve tarihçileri canlı yayında buluşturdu. Giresun Medya Platformunun hazırlayıp sunduğu "Medyada Giresun" adlı haber programının bu haftaki konukları Osmanlı arşivlerinde Giresun ve ilçelerinin tarihi derinliklerine inen Tarihçi Murat Dursun Tosun ve Devri Alem Programı olarak biz katıldık. Her iki konuk, Giresun'un bilinmeyen tarihi ve tarihte yaşanan olayları belgeleriyle önemli bilgileri ilk defa kamuoyuyla paylaştılar.
Her hafta Pazar günleri canlı olarak Kanal 28'de yayınlanan Giresun Medya Platformu üyeleri Sadi Toygar, İbrabim Balcıoğlu ve Hüseyin Şenel Odacı'nın hazırlayıp sunduğu "Medyada Giresun" adlı programın konukları Devri Alem Belgesel yapımcısı TV Sunucusu Araştırmacı İsmail Kahraman, Giresun ve ilçelerinin tarihi derinliklerine inerek araştırmalar yapan Tarihçi ve Naht Sanatçısı Murat Dursun Tosun oldu. Program moderatörlüğünü İbrahim Balcıoğlu ve Sadi Toygar'ın yaptığı programa, İsmail Kahraman ve Murat Dursun Tosun'un yapmış olduğu açıklamalar damgasını vurdu. Her iki konuğun ilk defa bu programda karşılaşıp tanışmaları, Medyada Giresun Programının doğru yolda olduğunu kanıtladı.
PROGRAMDA NE KONUŞTUK?
Katıldığımız programda, Kervan 1915 adlı çekimleri devam eden film için, Dışişleri bakanlığını yurt dışında zora sokabilecek bir yapım olabileceğini hatırlattık. Giresun ile ilgili ülkemizde Çanakkale'den sonra geçilemeyen ikinci bölgenin Giresun'da olduğunu söyleyerek Harşit vadisini anlatan belgeseli "Medyada Giresun" programı aracılığı ile Kanal 28 ekranlarından kamuoyuyla paylaştık. Harşit vadisinin öneminden bahsederek, bu günkü adıyla Doğankent olan aslında tarihimize altın harflerle yazılması gereken Harşit vadisine dikkat çekerek, önemli bilgileri kamuoyu ile paylaştık. Harşit vadisi savunmasının yüzüncü yılına doğru kamuoyu oluşturulması, orada bulunan tarihe sahip çıkılması için önemli çalışmalarda olduğunu söyledik.
DURSUN NELER SÖYLEDİ?
Araştırmacı, Tarihçi ve Naht (Ahşap üzerine hat oyması) sanatçısı Murat Dursun Tosun ise, Kelkit vadisi ve Giresun'un tarihi derinliklerine inerek önemli eserler ortaya çıkarttığını, gelecek nesillere Osmanlı arşivlerini tarayarak Giresun ve ilçeleri hakkında önemli belge ve bilgiler hazırladığını söyledi. Yaptığı araştırmaları, ortaya çıkardığı belgeleri Türkçeleştirerek derleyip kitap haline getirdiğini, bu güne kadar 10 kitabı yayımlanan Murat bey, Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinin tarihleri ile ilgili ve diğer ilçelerin Osmanlı arşivlerinde tarihin derinliklerinde bulunan belgeleri ortaya çıkartarak paylaştığını anlattı. Aynı zamanda Naht sanatı ile de ilgilenen Tarihçi Murat Dursun Tosun Bey, Naht sanatı ile ilgili Şebinkarahisar'da kurs verdiğini ve eserlerinin bir bölümünü Şebinkarahisar Fatih Camii avlusunda sergilediğini söyledi.
Sayın Murat Dursun Tosun Bey, ilk defa bir araya gelerek tanıştığımız programdan sonra, sürekli bir araya gelerek Giresun tarihi ile ilgili çalışmalar yapabileceğimizi belirtik. Giresun Medya Platformu Başkanı Sadi Toygar, Giresun ve ilçelerini kapsayan yaz aylarında Giresun'da olmak kaydı ile bir kültür ve tarih paneli yapmak için bizlerden söz aldı.
“Bir Çanakkale geçilmedi, birde Harşıt”. Tarihimizde önemli bir yer edinen Giresun coğrafyasına sahip çıkmak, araştırmak ve gelecek kuşaklara anlatmak tüm etkili ve yetkili kişilerin görevidir. Bizler Giresun’a olan vefa borcumuzu ödemek için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.