banner1098
Geçtiğimiz gün basın yayın çalışmaları için Ankara’daydım. Türkiye’nin başkenti Ankara’da medyayla ilgili birçok sivil toplum kuruluşu ve kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdim. Belgesel çalışmalarımızı takip eden kurumlar çalışmalarımız ile ilgili bizlerden bilgiler aldı. Bazı devlet kurumları belgesel çalışmalarımızı yakından takip ettiklerini söyleyerek Devri Alem Programı hakkında görüşlerini bizlere ilettiler. 
KURUMLARDAN DEVRİ ALEM TEŞEKKÜRÜ
40 yıldır ülkemizin ve dünyanın birçok noktasında kültür ve medeniyet tarihimizin kilometre taşlarını araştırarak belgesel çalışmalarına imza attık. Devri Alem Programı ile bu eserleri bir kültür hizmeti olarak yayınlamaktayız. Devri Alem programının kendi çapında önemli bir marka olduğuna inanıyorum. Birçok kişi, “Ele alınmayan konuları gündeme getirdiğiniz için ve medeniyetimizi en güzel şekilde yansıtan bir program olduğu için ilgiyle takip ediyoruz” diyerek bizlere teşekkürlerini iletti. Bir kültür hizmeti olarak hayata geçirdiğimiz Devri Alem programının bu şekilde ilgi görmesi bizleri oldukça memnun ederken, sorumluluğumuzun da ne kadar büyük olduğunu bizlere her defasında hatırlatıyor. 
ANKARA’DA ZEKİ AYGÜN’LE TARİH SOHBETİ
Ankara’da AK Parti MKYK Üyesi ve Kocaeli Milletvekili değerli dostum Zeki Aygün’ü ziyaret ederek uzun süren bir görüşme yaptık. Sayın Aygün ile geçmişi konuşup, hasret giderirken tarih sohbeti de gerçekleştirdik. Zeki bey tarih konularına yakın ilgi gösteren birisi. Kendisi, “Özellikle Osmanlı coğrafyasında gezip, gördüğüm tarihi değerlerimiz bana tarihimizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Keşke yıllar önce tarih konularına ilgi duyabilseydim. Fakat geç kalmışlığımız yok. Bugün çok iyi bir tarih kitapları okuyucusuyum. Sosyal medya üzerinden takip ediyoruz. Devri Alem programı zevkle izliyorum. Sizin çalışmalarınızı sorumlu olduğum güneydoğu bölgesindeki gençlere de izletmek istiyorum” dedi. Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ile yaptığı görüşmede kendisine belgesel görüntülerimizi hediye ettik. Ayrıca Malezya ile ilgili yaptığımız araştırmaların pdf görüntülerini kendisine takdim ettik. Malezya Belgeseli’ni sosyal medya üzerinden kendisine ilettik. Belgeselimizi ilgiyle inceledikten sonra, “Gerçekten kapsamlı bir araştırma, üniversiteler, eğitim kurumları ve akademisyenler bunu özellikle takip etmelidir.” Dedi. Zeki beye hediye ettiğimiz Malezya ile ilgili takdim ettiğimiz araştırma yazısını http://www.belgeselyayincilik.com/wp-content/uploads/2015/12/Malezyada-Devr-i-Alem.pdf adresindeki linkten inceleyebilirsiniz. 
RİZELİNİN YAPTIĞI YANLIŞI RİZELİ DÜZELTİYOR
AK Parti MKYK Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün geçtiğimiz günlerde önemli bir çalışmaya imza attı. Zeki bey imza attığı çalışmayla ilgili ilk açıklamayı da Devri Alem programına yapmış oldu. Aygün, 1927 yılında dönemin Rize Milletvekili Ekrem Rize’nin çabalarıyla çıkartılan ve tarihi yerlerden kitabe ve Osmanlı tuğrasının kaldırılmasını sağlayan kanun teklifi ile ilgili; “Geçtiğimiz yıllarda bir televizyon programında izlemiştim. Programdan Osmanlı dönemine ait eserlerin ve kitabelerin 1927 yılında dönemin Rize Milletvekili tarafından verilen kanun teklifi ile kaldırıldığını öğrendim. O yasa bugün hala yürürlükte. Bu durum bir Rizeli olarak beni çok üzdü. Bu hatayı telafi etmek için kanun tasarısı hazırladım. İnşallah bu yasayı düzelteceğiz. Bu yasayı düzeltmekte aslen Rize’li olarak bana nasip olacak” dedi.
YASA 1927 YILINDA EKREM RİZE’NİN ÇABASIYLA ÇIKTI
Konuyla ilgili olarak bir araştırma yaparak bu yasanın nasıl çıktığını ve neleri kapsadığını sizlerle bugün paylaşmak istiyorum. Araştırmacı yazar Osman Öndeş, Vurun Osmanlı'ya isimli son kitabında unutulan bu konuyu gündeme getirmişti. Tarihçi Öndeş kitabında; “Pek çok insan bilmez; 1927 yılında, dönemin Rize milletvekili Ekrem Rize'nin kişisel çabasıyla 1057 sayılı bir kanun çıkarıldı. Tam adı: Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilimum Mebani-i Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Medhiyelerin Kaldırılması. Bu kanuna dayanılarak onlarca tarihi binada bulunan Osmanlı tuğra ve kitabeleri kaldırıldı, silindi ya da kırıldı. Bu yazıların tarihi eser niteliğine bakılmaksızın kıyım yapıldı. Öndeş kitabında, tuğra, medhiye ve kitabelerin kazındığı binaların bir listesini veriyor, bunların hikayelerini anlatıyor. Söz ettiği binalar arasında İstanbul Valiliği, İstanbul Üniversitesi, Sirkeci Tren Garı, Darülaceze, Çırağan Sarayı gibi çok bilinen yerler var. Bunlardan bazıları kırılıp bir kenara atılmış, hatta bazıları çalınmış. İşin ilginç yanı şu ki bu kanun halen yürürlükte. Birkaç kez gündeme geldiyse de şimdiye dek kaldırılmadı. Osman Öndeş 'hafıza kaybına yol açtığını' düşündüğü bu uygulamayı bir utanç vesilesi olarak görüyor ve yetkilileri uyarıyor: "1057 sayılı kanun halen geçerli olduğundan birçok resmi makam bu kanuna karşı suç işlemektedir. Bu son derece trajikomik bir durumdur. Birkaç örnek vermek gerekirse Gümüşsuyu Asker Hastanesi, Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Asker Alma Daire Başkanlığı gibi birçok binada bu tuğra ve kitabeler halen ve son derece iyi muhafaza edilmektedir. Buraları kullanan kurumlar 1057 sayılı kanunu ihlal etmektedir. Ya bu kanun kaldırılmalıdır ya da söz konusu kitabeler" satırlarında yer vermişti.
MİLLETVEKİLLERİMİZ AYGÜN’Ü ÖRNEK ALMALI
Evet, Zeki Aygün Kocaeli’nin Türk siyasetine kattığı önemli isimlerden bir tanesi. Ankara’da birçok çalışmaya imza atan fakat Kocaeli ile bütünleşen ve önem veren bir isim. Ahde vefa sahibi. Kendisiyle geçmişe dair birçok konuyu konuştuk. Tarihe ilgi duyması beni sevindirdi. Tüm siyasetçilerimiz tarih alanında yaptığı çalışmalarla Zeki beyi örnek almalı. Sadece siyasetçilerimiz değil, herkes tarihe ilgi duymalı ve geçmişimizi bilmelidir. Unutmayalım ki, geçmişimizi bilmeden geleceğimizi tayin edemeyiz. 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981